Domuz gribi sarımsağın yanına bile yanaşamıyor

Sarımsağın faydalarını uzmanlar saymakla bitiremiyor. Kokusundan dolayı uzak durulan sarımsağı bazıları da yutuyor. Sarımsağı yutmanın vücuda hiç bir faydasının olmadığını söyleyen uzmanlar, sarımsağın son günlerde ülke genelinde yayılan domuz gribine bile iyi geldiğini söylüyor. Ama sarımsağı yutarak değil çiğneyerek yememiz gerekiyor.

Domuz gribi sarımsağın yanına  bile yanaşamıyor
  Faydaları saymakla bitmeyen sarımsağın domuz gribine de iyi geldiğini söyleyen Kastamonu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü  Sürdürülebilir Tarım ve Tabii Bitki Kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Servet Kefi " Herhangi bir antibiyotik, üzerinde etkili olamıyor ama sarımsak gösterdiği antiviral etki nedeniyle H1N1 gribinin tedavisinde de kullanılabilecek yegane bitkisel kaynaklardandır" dedi.  Kastamonu Üniversitesinde (KÜ) yürütülen çalışmayla yutularak tüketilmesi halinde sarımsaktan beklenen faydanın sağlanamayacağı, insan vücuduna yararlı maddelerin açığa çıkması için mutlaka çiğnenerek tüketilmesi gerektiği saptandı.



Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Sürdürülebilir Tarım ve Tabii Bitki Kaynakları Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Servet Kefi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TÜBİTAK'ın "Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı" kapsamında hazırladıkları "Kastamonu Taşköprü Sarımsağında Değerli Kimyasalların Karakterizasyonu ve Alisinin Saflaştırılması Projesi"nin birinci aşamasının kabul edildiğini bildirdi.



Proje kapsamında Taşköprü sarımsağı üzerine yaklaşık 6 aydır çeşitli çalışmalar sürdürdüklerini anlatan Kefi, projenin hazırlık sürecinde Türkiye'de ve dünyada bu konuda yapılan araştırmaları taradıklarını, sarımsağın 5 bin yıl öncesine dayanan kullanımı olduğunu gördüklerini ifade etti. Sarımsağın Türkiye'de besin şeklinde kullanımının yanı sıra özellikle tedavi ve koruma amaçlı da tüketildiğini vurgulayan Kefi, "Sarımsağın halkımız tarafından ateş ve tansiyon düşürücü, kurt düşürücü etkilerinin yanı sıra en önemlisi nezle tedavisinde solunum ve sindirim sisteminin iyileştirilmesinde kullanıldığını gördük.





Yurt dışındaki yapılan çalışmalarda sarımsağın antiparazitik, antibakteriyel, antimikotik, antiviral, antikonserojen ve antioksidan gibi birçok etkiye sahip olduğu bilimsel çalışmalarla ortaya konulmuş" diye konuştu. Sarımsağın bu özelliklere sahip olmasını sağlayan içeriğindeki bileşiklerin saptanması için de araştırmalar yürüttüklerini vurgulayan Kefi, şu bilgileri aktardı: "Bütün bu farmakolojik etkilerini sarımsağın içerdiği kükürtlü uçucu yağlar olan tiyosülfat bileşenleri, bunların da en önemlileri alisin ve ajoen (sarımsağın içindeki etkin maddeler) sağlıyor. Bizim projemizde araştırmak istediğimiz alisin (etkin maddelerden biri) bileşikleri. Çalışmalar şunu göstermiş, sarımsağın bütün bu farmakolojik etkilerini ortaya koyan tiyosülfat bileşenlerinin yüzde 70'ni alisin oluşturuyor. Dolayısıyla alisin sarımsağın en önemli etken maddesi." Kefi, içindeki alisin maddesinin ortaya çıkması için sarımsağın muhakkak ezilmesi, kesilmesi ya da çiğnenmesi gerektiğini belirterek şu önerilerde bulundu: "Ancak bunlar gerçekleştiği zaman sarımsağın içindeki etken maddeler ortaya çıkar. Halkımız sadece kokusundan kaçındığı için çiğnemek yerine sarımsak dişini bütün olarak yutmayı tercih etmektedir.



Bunun yerine tedavi edici özelliğini ortaya koyabilmesi için sarımsağın kesilmesi, ezilmesi ya da çiğnenmesi gerekmektedir. Kullandığımız birçok sentetik ilacın yan etkileri var. Sarımsağın yan etkisi sadece kokusu. Eğer bütün olarak yutacak olursak alisin ortaya çıkmadan sarımsak doğrudan mideye gidecek, midede hazmedilip etkisini gösteremeyecek. O yüzden halkımız kokusunu dert etmesin. Sarımsak ya kesilmeli ya ezilerek yoğurdun içerisine katılarak tüketilmeli veya dişleri çiğnendikten sonra yutulmalı ki etkisini göstersin." -H1N1 gribine karşı da sarımsak Sarımsağın antiviral etkisinin H1N1 virüsüne karşı da önemli bir kaynak olduğunu vurgulayan Kefi, "Günümüzde sorun olan ve halkımızın da gündeminde bulunan H1N1 virütiktir. Herhangi bir antibiyotik, üzerinde etkili olamıyor ama sarımsak gösterdiği antiviral etki nedeniyle H1N1 gribinin tedavisinde de kullanılabilecek yegane bitkisel kaynaklardandır. Sarımsak tüketimiyle bağışıklık sistemimizi güçlendirerek hastalıklara karşı direncimizi artırabiliriz" değerlendirmesinde bulundu. Sarımsağın faydaları

1. Bağışıklığınızı arttırır: Deney tüplerinde yapılan testlerde sarımsağın kanser hücrelerini öldürdüğü görülmüştür. Ayrıca bu teste dahil olan bazı insanlarda da aynı sonucu vermiştir. Yapılan araştırmada düzenli olarak sarımsak, sebze ve meyve yiyen bir grup kadında kolon kanseri riskinin % 35 azaldığı tespit edilmiştir. Ayrıca yapılan başka bir araştırmada ameliyat edilemeyecek durumda olan kolon, ciğer ya da pankreas kanseri vakalarında hastalar 6 ay boyunca sarımsak ekstresi aldıklarında bağışıklık sistemlerinin geliştiği gözlenmiştir.

2. İltihap sökücü olarak çalışır: Bu araştırmalarda gözlenmiştir. Eğer iltihaplı bir ekleminiz ya da kasınız varsa, sarımsak yağı ile ovun.

3. Kardiyovasküler sağlığı geliştirir: Hala sarımsağın kolesterol seviyesini arttırdığı yönünde bir kanı olsa da araştırmalar arterlerde ve tansiyonda olumlu etkisi olduğunu ortaya koydu. Uzmanlar kırmızı kan hücrelerinin sarımsak sayesinde sülfürden hidrojen sülfid gazına dönerek damarlarımızı genişlettiğine ve bu yollar kanın rahat akmasına yardımı olduğuna inanıyor.

4. Size daha iyi saç ve deri verir: Sarımsağın antioksidan ve anti bakteriyel etkisi akne kaynaklı bakterileri yok ederek cildinizi temizler. Bazı veriler sivilcenize sarımsak sürdüğünüzde yok olduklarını göstermiştir. Yalnız bu yanma hissi yaratabilir.  Ayrıca yine araştırmalar sarımsak jellerinin saç dökülmelerine iyi geldiğini gösterdi.

5. Yiyeceklerinizi korur: taze sarımsaktaki bu aynı anti bakteriyel oluşumlar besin zehirlenmesine yol açan salmonella ve E coli gibi bakterileri öldürür. Ama yine de sarımsağı yiyeceklerinizi temizleme için kullanmayın.

6. Mantar tedavisinde kullanılır: Sarımsak aynı zamanda fungus ile de savaşır. Eğer ayağınızda mantar varsa, ayağınızı sarımsak suyuna batırın ya da ayağınıza kaşıntı yaratan mantar ile savaşması için çiğ sarımsak sürün.

 

Sarımsaktan en çok faydayı nasıl alırız

Sarımsağı çayını yapmak için küçük parçalara ayırarak sıcak suya bırakabilir ve tadını bal ile kapatırken sarımsaktan faydalanmak biraz karışıktır. Onu ısıtmak ya da başka şeyler ile birleştirmek pH dengesini değiştirebilir. Allicin’ den gelen enzimlerin çalışmak için birkaç dakikaya ihtiyacı vardır o nedenle sarımsağı kestikten sonra biraz bekleyin. En büyük faydayı çiğ sarımsaktan alırsınız. Ama eğer pişirmek isterseniz 60 dereceden fazla ısıtmayın. Yüksek ısı allicini öldürür o nedenle sarımsağı yemeklerinize pişmeye yakın atın.

Dikkat etmeniz gerekenler

Sarımsağın sağlığa faydası saymakla bitmez, ama beslenmenize birden çok fazla eklemeyin. Aşırısı, mide rahatsızlıkları, gaz, ishal, ağız kokusu ve kötü vücut kokusu yaratabilir. Eğer çok miktarda taze ve kuru sarımsak ile temas ederseniz, derinizde karıncalanma hissedebilirsiniz. Sarımsaktan kaynaklı doku bozukluklarından kaçınmak için mutfak eldiveni kullanın. Ender görülen bazı vakalarda, sarımsak baş ağrısı, yorgunluk, iştahsızlık, kas ağrıları, baş dönmesi ya da astım atakları ve deri döküntüleri gibi alerjik reaksiyonlar görülebilir. Kan seyreltici kullanıyorsanız, sarımsak tüketmek ilacın etkisini arttırarak pıhtılaşmasını zorlaştırabilir.

Cilde Sarımsak Faydası

Eski zamanlardan bu yana sarımsağın faydaları hakkında uzun araştırmalar yapılmıştır. Yapılan araştırmalarda sarımsağın insan sağlığı üzerinde çok etkili olduğunu kanıtlamış. Özellikle kalp krizi riskini azaltmada ve çeşitli kanser hastalıklarına karşı koruyucu özelliği olduğu belirlenmiştir. Cilt için kullanımı her bölgede ayrı şekilde olmaktadır. Genelde saçlar için sarımsak saf şeklinde veya yağı ile tedavi edilebilirken, cilt içinde çayı hazırlanabilir ya da sarımsak limon kürü hazırlanıp uygulanabilir. Sarımsak tek başına da cilt tedavisinde tercih ediliyor ama hassas cilt yapısına sahip kişiler için bu şekilde kullanılması pek önerilmiyor.

Saç Dökülmesi: Sarımsak ya da sarımsak yağı saçların ihtiyacı olan mineral ve vitamini karşılayacak niteliktedir. Sarımsak yağını saç diplerinden uç kısımlarını doğru masaj eşliğinde sürüp bir gece bu şekilde bekletmelisiniz. Sarımsak yağının, saf sarımsak kadar etkileyici ve keskin kokusu yoktur. Rahatlıkla saçlarınıza uygulayabilirsiniz. Sabah kalktığınızda saçlarınızı sarımsak özlü sabun veya şampuan ile yıkayıp iyi bir şekilde durulayın.


Güncelleme Tarihi: 18 Ocak 2016, 03:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER