Duruşunuza dikkat edin, omurganız bozulmasın

16 Ekim Dünya Omurga Sağlığı Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Uluslararası Kayropraktik Spor Federasyonu Başkanı ve Kayropraktik Omurga Sağlığı Derneği Başkan Yardımcısı Mustafa Ağaoğlu, omurga sağlığını korumak için kişinin kendi bedenini tanıması ve kapasitesinin üzerinde yükün altına girmemesi gerektiğini söyledi.

Manisa Son Haber
Duruşunuza dikkat edin, omurganız bozulmasın

Bugün tıp alanında en fazla uğraşılan temel rahatsızlıkların omurga, bel, boyun rahatsızlıkları olduğunu ifade eden Kayropraktik Doktoru Mustafa Ağaoğlu, Avrupa ve Amerika’da doğru oturma, doğru bedensel duruşa dair eğitimlerin küçük yaşlardan itibaren eğitim sistemi içinde verildiğini ancak Türkiye’nin bu konuda henüz bir farkındalık yaratılmadığını söyledi.

Harcanan tedavi masrafları ve iş kayıplarını düşündüğünüzde bel, boyun, omurga rahatsızlıklarının sağlık sistemi içinde çok ciddi bir problem olduğunu ifade eden Ağaoğlu, bunun önüne geçmek için dünyanın artık önleyici halk sağlığı olarak kayropraktiği keşfettiğini vurguladı. “Kayropraktik” kelimesinin Yunancadan geldiğini ve chiro (el) ve practic (uygulama) kelimelerinden oluştuğunu söyleyen Ağaoğlu, sorunun ilaçlık ya da ameliyatlık duruma gelmeden, önleyici tedavi olarak kayropraktik yöntemlerle engellenebildiğini vurguladı.

 

“Kendimizi yaralıyoruz”

 

Özellikle ev hanımlarının temizlik yaparken bedenlerinin kaldırabileceği maksimum yükün üzerinde ağırlıkların altına girdiğini, koltukları dahi kaldırdıklarını ve aslında kendilerini ağır şekilde yaraladıklarını söyleyen Ağaoğlu, “Kişi bedenini tanımalı, bedeninin sınırlarını bilerek hareket etmeli. Özellikle ev hanımları temizliğe giriştiklerinde bu sınırlara hiç dikkat etmiyorlar. Koltuk kaldırmak, pencereden, balkondan halı silkelemek başlı başına beli ve omurgayı yaralayan bir hareket” dedi.

İnsan beyninin uyanıkken yere paralel olan bir göz-baş algısına sahip olduğunu ifade eden Ağaoğlu, “Eğer koltuğa yan yatıp tv izlerseniz beyniniz sizin kafanızı düzeltmeniz gerektiği mesajını verir. Siz de elinizle ya da yastıkla boynunuzu yamultursunuz. Bir de bu şekilde uyursanız boyun fıtığı ve daha birçok omurga sorunlarına davetiye çıkarmış olursunuz” dedi.

 

“Klima çarptı, boynum tutuldu, ceryanda kalmışım” gibi tespitlerin tamamen yanlış olduğunu belirten Ağaoğlu, “Bunların hepsi aslında omurga sorunları. Bu sorunlarla sık karşılaşıyorsanız birşeyi yanlış yapıyorsunuz ve iskelet sisteminiz buna tepki veriyor demektir” dedi.

 

“Egzersiz yapın, çayınızı kahvenizi kendiniz alın”

 

Herkesin kapasitesi içinde çalışması gerektiğini, vücutlarını zorlamamasının çok önemli olduğunu belirten Ağaoğlu, önerilerini şöyle sıraladı: “Günümüz çalışma yaşamına teknolojinin girmesi ile herkes masa başında oturuyor ve konfor alanını terk etmiyor. Beyin ve bedenimizi geliştirmek için konfor alanımızı kırmamız gerekli. Özellikle masa başı işlerde çalışan insanlar yarım saatte bir hareket etmeliler, masalarından kalkmalılar. En azından çayını kahvesini kendi gidip almalı. Ayrıca oturdukları yerde omuz, kol ve boyun hareketlerini düzenli olarak yapmaları gerekli. Hareket edin ve kas sisteminizi güçlendirin. Güçlü kaslar, omurga ve iskelet sistemi üzerindeki yükü azaltır”

Kayropraktik nedir?

 

Dünyada sağlık sistemi içine artık kayropraktiğin girdiğini vurgulayan Ağaoğlu, “Türkiye’de de yüksek lisans olarak bu eğitim doktorlara, sağlıkçılara, pozitif bilimlerden mezun olmuş ve bu alanda çalışmak isteyenlere verilmeye başlandı. Diğer tıp uzmanlıkları ile eş güdümlü çalışma prensibine sahip kayropraktik uygulama sayesinde sağlık sistemi üzerindeki omurga sorunlarına dair yığılmanın önüne geçilebilmektedir” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde sağlık sistemine kayropratiğin girmesiyle beraber yeşil reçete kullanımının yarı yarıya azaltıldığını, özellik ABD’de birinci basamak sağlık hekimleri hastasının ameliyatlık bir durumu yoksa onkolojik enfeksiyon ve kırık çıkık olmadığı sürece o hastasını kayropaktik uzmanına yönlendirdiğini vurgulayan Ağaoğlu, “Ancak ülkemizde henüz bu başlangıç aşamasında. Doktorlar ve hastaların bu konuda farkındalığının arttırılması, Sağlık Bakanlığı’nın da bu konuda adım atması gerekiyor. Kayropraktik Omurga Sağlığı Derneği olarak bu konuda bir çok çalışma yürütüyoruz” dedi.

 

 

Kayropraktiğin aktif kullanılmaya başlanması ile beyin cerrahlarının üstündeki yükün hafifleyeceğine dikkat çeken Ağaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Omurga sağlığına bakan hekimlerin üzerinde ciddi bir şekilde sorumluluk dağılımı olacak. Diğer hekimlerle iş bölümü yaparak hastaları daha kısa sürede ayağa kaldırabildiğimizi görebiliyoruz. Hasta odaklı çalıştığımız zaman hem sağlık sektöründeki gelişmeleri hem de ülke ekonomisine olan faydalarımızı çok net göreceğimize inanıyorum. Ülkemizde dogmatik düşüncelerle hareket eden çok fazla hasta var, kırık çıkıkçıya değil doktorunuzun yönlendireceği kayropraktik uzmana gittiğiniz taktirde hem sağlığınızı uzman bir ele teslim etmiş olacaksınız hem de bilimsel bir yöntem ile sağlığınızı geri kazanacaksınız” diye konuştu.

 

 

Dr. Mustafa Ağaoglu kimdir?

 

Kayropraktik Doktoru,

Uluslar arası Kayropraktik Spor Federasyonu Başkanı,

Kayropraktik Omurga Sağlığı Derneği Başkan Yardımcısı,

Uluslar arası Kayropraktik Spor Federasyonu Yönetim Kurulu ve Eğitim Komisyonu Üyesi,

Dünya Kayropraktik Federasyonu Halk Sağlığı Komitesi Üyesi,

Orta Doğu ve Doğu Akdeniz Kayropraktik Federasyonu Başkan Yardımcısı

Güncelleme Tarihi: 15 Ekim 2019, 12:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER