Aşırı tuz ve şekeri kullanımı eğitimlerle azaltılacak

Manisa Lokantacılar, Kebapçılar, Tatlıcılar ve Yoğurtçular Esnaf Odası üyelerine MESOB Toplantı Salonunda İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Biriminde görevli Diyetisyen Burcu Bayraktar’ın sunumu ve birim çalışanları dahil üye işletmelerin katılımı ile aşırı tuz ve şeker kullanımını azaltan lokantacılar ve pastacılar protokolü bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Aşırı tuz ve şekeri kullanımı eğitimlerle azaltılacak

Manisa Lokantacılar, Kebapçılar, Tatlıcılar ve Yoğurtçular Esnaf Odası Başkanı Mehmet Akgül,  bu lokantalar olarak aşırı tuz ve şeker kullanımını azaltma konusunda zorlanacaklarını buna rağmen tuzu yemeklerden azaltmak için çalışacaklarını kaydetti. 
Damak tadının değişmesinin birden olmayacağını vurgulayan Diyetisyen Burcu Bayraktar, bunun zamanla olacağını söyledi. 2012 yılından bu yana yapılan çalışmalarla tuz oranını salçada yüzde 65, ekmekte ise yüzde 25 azalmanın gerçekleştiğini aktaran Bayraktar, “İlk başta direnç gibi oluyor ama insanlar zamanla buna alışıyor. Araştırmalara göre 2008 yılında tuz tüketme oranı 18 gramdı. 2017’de 10 gram oldu. Neredeyse yarı yarıya düştü. İnşallah 5-6 grama düşerse çok iyi olacak.” dedi. 
Son zamanlarda insanların genelde yüksek tansiyondan hayatını kaybettiğine dikkat çeken Bayraktar, bunun nedeninde tuz tüketiminin fazla olmasından kaynaklandığını, bundan dolayı da tuzun azaltılması gerektiğini dile getirdi. İlk olarak kamu kurumlarında bu çalışmanın başlatıldığını ifade eden Bayraktar, bugün birçok alana yayıldığını kaydetti.  Bayraktar, “Tuz tüketimini azaltmaya yönelik müdahaleler en yüksek yatırım getirisine sahiptir. Tuz tüketimine yönelik müdahale paketine yapılan her 1 TL’lik yatırım için 15 yıllık bir zaman diliminde 88 TL’lik bir getirisi var. Bundan dolayı çalışmalar yapılıyor” dedi. Bayraktar, lokantaların, kebapçıların, tuzu ve şekeri azaltacağı konusunda başvuruda bulunmasını istedi.  

T.C. Sağlık Bakanlığının 2019-2023 Stratejik Planı, 2019-2023 Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı ve 2015-2020 Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı çerçevesinde toplum sağlığının korunması maksadıyla özellikle ev dışında yemek yiyen nüfusun arttığı son yıllarda; lokanta, pastane, kebapçı, kafe, fastfood, börekçi, kafe vb. yerlerde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilen “aşırı tuz ve şeker tüketimin azaltılması” başta olmak üzere “sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin her alanda desteklenmesi” amacıyla Bakanlığımız ile Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu (TLKPTF) ve Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) arasında işbirliği protokolü imzalandı.  Söz konusu protokol ve bakanlığımız talimatları doğrultusunda TLKPTF’ye bağlı işletmelerde ve TAŞPAKON üyelerinin yer aldığı işletmelerden gönüllü olanlar tarafından yılda, aşırı tuz kullanımının yüzde 4 ve aşırı şeker kullanımının yüzde 5 oranında azaltılması ile ilgili faaliyetlere ilişkin usul, esas ve yükümlülüklere uygun olarak ilimizde gerekli çalışmalar başlatıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER