Hayatınızı nefesinizin yönettiğini biliyor musunuz?

Her gün düşünmeden yapmaya devam edilen alışkanlıklar gibi nefesin de bir davranış biçimi olduğunu söyleyen Nefes ve Yaşam Koçu İkbal Kaya, doğru nefes konusunda tavsiyelerde bulundu.

Hayatınızı nefesinizin yönettiğini biliyor musunuz?

Alışkanlık haline gelen tek tip nefesle rutin ve zorlayıcı bir hayat yaşandığını belirten Nefes ve Yaşam Koçu İkbal Kaya, nefesin hayatı nasıl yaşadığımızı gösterdiğini söyledi. Nefes alışkanlığının değişmesiyle hayatın değişeceğini vurgulayan Kaya, “Bazıları sadece göğüs nefesi alır, bazılarının nefesi karında başlar. Kimi derin nefesler alır, kimi sığ, kimi ise hızlı. Bunlardan sadece birini kabul edip alışkanlık haline getirdiyseniz tek tip nefesle rutin ve zorlayıcı bir hayat yaşıyorsunuz demektir. Hayatınıza bakın, şikayet ettiğiniz, sıkıldığınız yapmak isteyip de yapmadığınız şeyler varsa, nefesinizde aynı tip tekrarlayan bir alışkanlık geliştirmiş olmanız mümkün” diye konuştu.

Nefes bir davranış biçimi

Nefes alışkanlığınızın ne olduğunu anlama ve doğru nefes alışkanlığı kazanma konusunda önerilerde bulunan Kaya, yanlış nefes ve öğrenilecek doğru bir nefes tekniği olmadığını, sadece öğrenilmiş disfonksiyonel (bozuk) nefes alışkanlığı olduğunu ifade etti. Tek bir doğru nefes olmadığını belirten Kaya, “Burundan alınan nefes doğrudur, göğüs nefesi yanlıştır diyemeyiz. Bunların hepsi doğru ve yanlış olabilir. Sorun, tek tip nefes alışkanlığını doğru zannederek hayatınızı o alışkanlıkla sürdürüyor olmak. Çocuklukta yaşadığımız deneyimlerden dolayı edindiğimiz nefes alışkanlığını bir ömür boyu kullanarak sürdürmeye devam ediyoruz. Örneğin çocukken bir şeyden korktunuz ve o anda nefesinizi tuttunuz. Nefesinizi tutunca korkunun geçeceğini düşündünüz ve buna inandınız. Suçlamaya gerek yok, kendinizi korumak için yaptınız. İşin aslı, küçük büyük tüm korkularınızda nefesinizi tutmaya başladınız. Kendi kendinize limitleyici bir nefes alışkanlığı geliştirdiniz” dedi.

Nefesiniz size sizi anlatsın

Limitleyici nefes alışkanlığı nedenliyle hücrelere yeterli derecede oksijen gitmediğini ve bu nedenle birçok hastalığın ortaya çıktığını söyleyen Kaya, “Algınız bozulmaya başlar. Dikkatinizi toparlayamazsınız. Başınız sebepsiz yere ağrır. Kendinizi hiçbir şey yapmadığınız halde yorgun hissedersiniz. Aslında beyin sapı solunumu mekanik olarak yapıyor. Ancak zihne bir düşünce düştüğünde ve bu düşünce geçmişten gelen bir ‘keşke’ ya da ‘suçluluk’ duyguları ise işin içine nefes giriyor ve solunumu sabote ediyor. Nefes seansları size nefesinizdeki doğru bildiğiniz bozuk nefes alışkanlıklarını gösterir ve yeniden düzenler. En iyisi bir nefes koçuna nefes analizi yaptırın. Nefesiniz size sizi anlatsın. Nefesiniz mucizeniz olsun” diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER