Haydi Gençler Aşıya! Mustafa Temiz Yazdı...

Size tuhaf gelecek biliyorum, fakat aşı işine taktım gibi düşünmeyin, yazacaklarıma hak vereceğinizi düşünüyorum.

Haydi Gençler Aşıya! Mustafa Temiz Yazdı...

Hafta sonu sünnetler ve düğünlerdeki manzaraları gördünüz mü?
Mutlaka düğünlere gidenleriniz vardır, eşin dostun düğün paylaşımlarını sosyal medyadan görenler de mutlaka vardır.
Sizce bu görüntüler, pandemi tehlikesi ve riski ile bağdaşan görüntüler miydi?
*
Bence değil, aksine virüse fırsat tanınan, bulaş riskinin çok yüksek olduğu ortamlardı.
Eskiden hatırlayanlarınız vardır, "Haydi Çocuklar Aşıya" yazan afişler öncelikle okullara, sağlık ocaklarına ve halkın görebileceği yerlere asılırdı.
O aşılarla virüs aşısı bir değil, diyeceksiniz, ancak belli yaşlarda koruma aşılarını teşvik için bu tür görsel uyarıların vatandaşlar üzerindeki etkisini saptamak istedim.
*
Bir ortamda dostlarla çay sohbetindeyiz. Benim jenerasyonumun bu virüs işinde daha dikkatli olmasını gıpta ile gözlemliyorum. Masaya oturuş halimizi bir görseniz, masayı sadece çay bardağını koyacak kadar ucundan kullanacak kadar, birbirimize de sosyal mesafeyi koruyacak kadar uzaklıktayız. Çayı içerken maskelerimizi sıyırıyoruz. Çayını içen maskeyi hemen takıyor, sohbete öyle devam ediyor.
*
Mevzu aşı sohbette. Bu arada gözlemlerimi sordu dostlar. Aşılama işinde Demirci ilçesindeki bütün sağlık kuruluşlarının çok aktif çalıştığını söyledim. Ancak aşı işine 19-25 yaşındaki gençlerin itibar etmediğini söyledim. Aşılama işinin onlar içinde açık olduğunu söyledim. Bu arada gıda sektöründe çalışan 19 yaşındaki bir genç servis için yanımızdan geçerken, dostlardan biri gence sordu. "Sen aşı oldun mu delikanlı?" Cevap " Ben 19 yaşındayım, daha sıra bize gelmedi abi"  
Benim az önce anlattığım gençlerin aşı işine itibar etmediği sözlerimi adeta tamamlayıcı bir diyalog olmuştu.
Soruyu soran arkadaşımız hemen telefonu eline aldı, gencin TC nosunu istedi ve internet üzerinden Biontech aşısı için randevusunu aldı. Biz o arada birkaç saniye içinde "aşıyı olun gençler" tavsiyesine devam ederken, gencin telefonuna mesaj geldi. Cebinden telefonu çıkaran genç gülümseyerek telefonun ekranını bize doğru uzatıp gösterdi. Aşı randevusu onaylanmış gün ve saati yazıyordu.
*
Aşılama işinde Demirci'de sağlık kurumları deyim yerinde ise tetikte beklerken, son süreçte aşı olmak için gelenlerin sayısı düştü.
Aşılama işinde Manisa genelinde Demirci'de yaşayan genç yaş grubunun aşılanmak için gitmemesi yüzünden gevşeme olduğu gözlemlerim ve bilgilerim arasında yer alıyor.
Son süreçte Aile Sağlık Hekimleri, Demirci Devlet Hastanesi için göreve hazır iken, talepler düşünce şu an yoğunluk neredeyse birer ikişer yürüyor.
*
Bundan önceki yazımda yazmıştım yineliyorum. Pandemi başındaki süreçte devletimizin aldığı tedbirler, maske, sosyal mesafe, hijyen konusunda uyarılar halkta samimiyet yarattı.
Başta Demirci Kaymakamımız ve daire amirleri iyi bir koordinasyonla sahaya inmişler, dükkan dükkan dolaşarak maske ve korunma tedbirleri konusunda halkı uyarmışlardı. Halk karşında gördüğü kaymakamı, müdürü samimiyetle karşılayıp, uyarılara kulak asmayıp, aksine bu yaklaşımla o da samimiyetle kısıtlamalara uymuş, tedbirlerini göz ardı etmemişti.
Vakit namazlarından önce minarelerden müezzinlerin anonsları keza devam etmişti.
*
Şimdi aşı artık bu pandemiyi atlatmak için kesin çözüm. Ancak aşılanma konusunda aynı görüntüleri göremiyoruz. Uyarıcı afişler asamaz mıyız?
Belediye hoperlöründen aşılanın diye anoslar yapılamaz mı?
 Kırsal mahallelerde muhtarlarla organize olunarak bir an önce vatandaşların aşılanması için harekete geçilemez mi? 
Cuma vaazlarında hoca efendi aşılanın ey muhterem cemaat diyemez mi? 
Yine organize olunup halka çok samimi gelen bu tedbirlerle ilgili esnaf ziyaretleri gibi ziyaretler yapılamaz mı?
Gençlerin aşılanmaya karşı duyarlı olmaması, son süreçte gözlemlediğim bir endişe olarak yazabileceğim en önemli not.
*
Demirci aşılama oranında son süreçte düşük kaldı. 
Bu aşılama tablolarını yapılan uyarı veya endişe formatlı haberlerimize cevap gibi gösterip, sanki biz halkın aleyhinde bir iş yapıyormuşuz gibi  tablolarla cevap verenlere sesleniyorum. Hadi son gelinen aşılama tablolarını da yayınlayın görelim. Aşı ile ilgili teşvik edecek hiç bir şey yapmadınız, aşılama oranı Manisa'da belki de Demirci ilçesi adına alt derecelere düştü. Sağlıkçılar ellerinde aşı bekliyor, gidip aşılanan insan sayısı çok azaldı.
Sağlıkla ilgili yaptığımız ve özellikle aşı işinde yazdıklarımız niye birilerini rahatsız ediyor?
Ben de bunu anlamış değilim. Hekimlere ve sağlık çalışanlarına basına bilgi vermeyin diye ikaz yapmayı hüner sanan idarecilerin kulaklarını da yine çınlatayım. Artık eliniz güçlendi. Aile Hekimleri yönetmeliğinde basına bilgi vermek 50 ceza puanı oldu..
Benim Demirci ilçesinde kurumlar içinden kamuyu ilgilendiren ve ters giden işlerle ilgili bilgi almamın engellenebileceğini mi sanıyorsunuz? Yanılıyorsunuz!
Siz bu bilgileri kısıtlayacağınıza ters giden işleri düzeltmek için mesai harcayın, yazdıklarımız bardağın son damlası misali işlerdir. Yazdıklarımıza yalan ve doğru olmayan bilgiler yazılı diyemiyorsanız. Öyleyse bırakın herkes işini yapsın, siz de bir zahmet işinizi düzgün yapın.
*
Aşının teşvik edilmesiyle ilgili son süreçte Demirci'de ne yaptınız? 
Çıkın açıklayın veya uyanın da balığa gidelim. Çıkın bu insanlara aşılanmanın önemini gözlerinin içine bakarak, pandemi selamıyla, yumruk yumruğa vurup bire bir anlatın. Eksiğiniz bu. İnanmayan Demirci'nin son aşılama tablosuna baksın.
Ha merak edersiniz şimdi. Ben gördüm tabloyu, ilçenin aşılanmanın önemiyle ilgili özellikle gençleri teşvik edilmemesi nedeniyle durum iyi gözükmüyor.
Bir Aile Sağlık Hekimliğinde haftada en az 500 aşı uygulaması yapılabiliyor. Bu ayda 2000 kişi eder, diğer Aile sağlık Hekimliklerini  ve bir bu kadar da hastaneyi alt alta toplarsak, bu işi kısa sürede çözeceğimiz rakamları toplamak çok zor değil.
Demircili gençlere çağrımdır, gidin aşınızı olun. Artık hastalık yaşamayalım, ölümler olmasın.
Düğünler, sünnetler tamam da virüs yerinde duruyor, demedi demeyin.
Sağlıklı günlere bir an önce ulaşmak dileğiyle, haydi gençler aşıya!!
5 Temmuz 2021
Mustafa Temiz


 

Güncelleme Tarihi: 05 Temmuz 2021, 09:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER