Nikotin Ürünleri COVİD-19 İçin Tedavide Alternaif Olamaz

Türk Toraks Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan Bayram, “Geçtiğimiz yıl içinde ABD’de 2 bin 807 hastane yatışı ve 68 ölüme neden olan EVALI (elektronik sigara ilişkili akut akciğer hasarı) isimli hastalığın üstünden henüz çok geçmeden, COVID-19’un da sigaranın olumsuz etkileri bir bir ortaya çıkınca savunmaya geçmek şöyle dursun, kafaları karıştırarak nikotin ürünlerini tedaviye alternatif olacakmış gibi gösterme çabası hangi vicdana sığar” dedi.

Manisa Son Haber
Nikotin Ürünleri COVİD-19 İçin Tedavide Alternaif Olamaz

Türk Toraks Derneği’nden 31 Mayıs “Dünya Tütünsüz Günü nedeniyle yapılan açıklama yapıldı. Dr. Bayram, açıklamasında, ““Bunun yanı sıra satış noktalarındaki ihlaller, tütün ürünlerinin açık dolaplarda satışının sürdürülebilmesi, tütün ürünlerinin satış noktalarında özellikle çocuk ve gençlerin ilgisini çeken oyuncak, anahtarlık, şekerleme gibi ürünlerle birlikte bulundurulması gibi örneklerle tütün endüstrisi reklam, promosyon ve sponsorluk yasaklarını delerek tüm dünyada insan sağlığına zarar vermektedir. Ülkemizin de imzalayarak, kendi iç yasal düzenlemesi olarak kabul ettiği Tütün Kontrol Çerçeve Sözleşmesi’ne göre tütün ürünlerinin reklam, promosyon ve sponsorluğunun önlenmesi, tütün ürününe talebi azaltmaya yönelik önlemler arasında önceliklidir” dedi.

“NARGİLE, VİRÜSLERİN BULAŞMASINA İDEAL ORTAM YARATIYOR”

“Tütün endüstrisinin pazarlama stratejileri, sigaranın zararları daha fazla bilinmeye başlandığından beri sigara dışındaki tütün ürünlerine yönelmiştir.” diyen Türk Toraks Derneği Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Aslı Görek Dilektaşlı ise, tütün endüstrisinin karlılığını sürdürmek amacıyla yeni ürün ve markalar üretmeye devam ettiğini açıkladı. Doç. Dr. Dilektaşlı, “1990’lardan sonra özellikle gençler arasında nargile kullanımı belirgin ölçüd yaygınlaşmıştır. Hiç şüphesiz bu artış bir tesadüf değildir. Nargile, tütün endüstrisi tarafından, tütüne eklenen şeker ve katkı maddeleri ile aromatik hale getirilmiş ve özellikle gençlerin ilgisini çekecek içim özellikleri kazandırarak endüstriyel bir ürüne çevrilmiştir. Nargile, yoğun miktarda nikotin içermesi nedeniyle bağımlılığa yol açarken, içerdiği katran, karbon monoksit, aromatik hidrokarbonlar ve ağır metaller gibi zehirli bileşenlerle sigaranın yol açtığı tüm hastalıklara neden olmaktadır. Pasif içiciliğe de yol açmaktadır. İçerisinde bulunduğumuz COVID-19 salgını, yıllardır dile getirilen kaygılarımızı haklı çıkartmış ve nargile içiminin ve topluca nargile içilen mekânlar olan nargile kafelerin infeksiyon ve bulaşıcı hastalıklar açısından da ne kadar riskli olduğunu ispatlamıştır. Şişe, marpuç gibi pek çok parçası ortak kullanım özelliğine sahip olan nargile verem mikrobu gibi bakteriler ve koronavirüsler, hepatit, virüsleri gibi virüslerin bulaşması için de ideal bir ortam yaratmaktadır” diye konuştu. (BSHA)

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2020, 21:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER