Manisa Şehir Hastanesinde Alınmayan Hizmetin Bedeli Ödenmiş

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Sayıştay raporuna yansıdığı biçimiyle Manisa Şehir Hastanesi’nde tamamlaması gereken trijenarasyon ve heliport tesislerinin tamamlanmamasına karşın, gecikme cezası alınmadığını ve alınmayan yer ve bahçe bakım hizmetleri için ödeme yapıldığının tespit edildiğini belirterek, konuyu TBMM gündemine taşıdı.

Manisa Şehir Hastanesinde Alınmayan Hizmetin Bedeli Ödenmiş
selcuk

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Yap-kirala-devlet yöntemiyle yaptırılan şehir hastaneleri için 2019 yılı bütçesinden 6 milyar 150 milyon TL ayrılmış olup, 2020 yılı için 14 milyar 75 milyon TL, 2021 yılı için ise 16 milyar 960 milyon TL ödenmesi öngörülmektedir. Bu fatura milletimizin cebinden çıkacak olup, şehir hastaneleri projelerinde ve ihalelerinde şeffaflık bulunmamakta olup, ihale koşulları çoğu kez müteahhitler lehine değiştirilmiştir” ifadesini kullandı. Özel, Sayıştay tarafından Sağlık Bakanlığı’na ilişkin olarak hazırlanan 2018 yılı raporunda şehir hastanelerine ilişkin çarpıcı tespitler bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

TAMAMLANMAYAN TESİS İÇİN ÖDEME YAPILMIŞ

“Rapora göre Manisa Şehir Hastanesi’nde doğalgazdan elektrik enerjisi üreten trijnerasyon tesisinin yapımı planlanmış olsa da bu tesis fiili tamamlama tarihinde teslim edilememiştir. Bu tesislerde üretilecek elektrik enerjisi ile sağlık tesislerinin elektrik giderlerinde tasarruf sağlanması amaçlanmaktadır. Yine Manisa Şehir Hastanesi’nde yapılması öngörülen heliport tesisleri tamamlanmamıştır. Şehir hastanesi sözleşmelerinin 25’inci maddesinin gecikme cezalarını düzenlediği ve 30 günü aşan gecikmeler için ceza bedeli ödenmesinin öngörüldüğü belirtilen raporda, Manisa Şehir Hastanesi’ndeki her iki gecikme için yaptırım uygulandığını kanıtlayan bir belgeye ulaşılamadığı ve bir yaptırımın uygulanması gerektiği ifade edilmiştir. Hastanedeki her iki tesis tamamlanmamış olsa da kullanım bedeli ödendiği anlaşılmaktadır. Aynı raporda, Manisa Şehir Hastanesi’nin de aralarında bulunduğu üç şehir hastanesinin yerleşkelerinin bir bölümünün şantiye halinde olduğu ve idare tarafından kullanılamadığı belirtilerek, bu alanlarda işçi barakaları ve iş makineleri bulunması nedeniyle yer ve bahçe bakım hizmetlerinin sunulamadığı, ancak hizmet bedelinin tam olarak ödendiğinin tespit edildiği vurgulanmaktadır.”

YAPTIRIM UYGULANMAMASININ GEREKÇESİ NEDİR
Özel, önergesinde “Manisa Şehir Hastanesi’nde tamamlanması gereken trijenerasyon tesisi ve heliport tesisinin tamamlanmamasına karşın, yaptırım uygulanmamış olmasının gerekçesi nedir? Bu tesislerin gecikmesi nedeniyle alınmayan ceza bedelinin miktarı nedir? Manisa Şehir Hastanesi’nin şantiye halinde olması nedeniyle alınmayan yer ve bahçe bakım hizmetleri için neden ödeme yapılmıştır? Yapılan ödemelerin miktarı ne kadardır? Şehir hastaneleri için 2020, 2021 ve 2022 yılları için bütçeden ödenmesi öngörülen miktarlar nelerdir?” sorularını yöneltti.

Güncelleme Tarihi: 11 Ekim 2019, 12:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER