Pamuk Ekecek Çiftçi Kalmayacak!

Pamuk hasadının yapıldığı Akhisar Sazoba köyünde çiftçilerle buluşan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu Tohum tarlaya düşmeden pamuk desteklerinin açıklanması gerektiğini söyledi.

Pamuk Ekecek Çiftçi Kalmayacak!

“Çiftçilere bir dokunduk bin ah işittik” diyen Bakırloğlu yaptığı basın açıklamasında; Geçen yıl tonu 4500 lira olan pamuk, bu yıl 3200 liraya satılıyor. Fiyat düştü buna karşın maliyetler % 70 arttı. Mazot, elektrik, ilaç, gübre fiyatı sürekli artıyor. Pamuğun bugünkü fiyatı maalesef maliyeti bile karşılamıyor.

Manisa önemli bir pamuk üretim merkezi iken çiftçinin üretimden vazgeçmesi ile üretim alanı 712 bin dekardan, 400 bin dekara kadar düşmüştür. Türkiye pamuk ithalatçısı ülke haline gelmiştir.

Desteklemeler sayesinde üretim 500 bin dekara kadar çıkmıştır. Fakat yaşanan sorunlar yüzünden ekim alanlarının yine azalacağı endişesi taşımaktayız.

2019 Yılı Desteklemeleri Hala Açıklanmamıştır

Pamuğa destek verilip verilmeyeceği de belli değildir. 2018 yılı desteği hasattan bir yıl sonra, o da dekar başına verilen destek azaltılarak ödenmiştir. Böylece destekleme bedeli 80 kuruştan 60 kuruşa düşürülmüştür. Yaşananlar pamuk üreticisinin belini bükmüştür ifadelerine yer verdi.

Pamuk Ekecek Çiftçi Bulamayacağız!

Böyle giderse Manisa’da pamuk ekecek çiftçi kalmayacağını belirten Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu tohum tarlaya düşmeden desteklemelerin açıklanması ve hasattan hemen sonra ödenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER