Eski Başkanın Evi, Alaşehir Kongre Evi Oluyor

İzmir 2 Nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescillenen tarihi “Turhan Alakent Konağı” eski ihtişamına kavuşmak için gün sayıyor.

Manisa Son Haber
Eski Başkanın Evi, Alaşehir Kongre Evi Oluyor
selcuk

Alaşehir Belediyesi'nin Mart ayı toplantısında, konağın orijinal dokusunun korunarak restarosyonu sonrasında belirtilen yerin “Alaşehir Kongre Evi” olarak ilçe halkına kazandırılması için gereken yetkiyi meclisten alan Belediye Başkanı Dr. Ahmet Öküzcüoğlu, söz konusu işlemlerin bir an önce gerçekleştirilmesi için bürokratlarına talimat verdi. 

1992 yılına kadar Alakent ailesinin üç kuşağına ev sahipliği yapan yedi odadan oluşan konutun, özel hamamının dahi olduğu edinilen bilgiler arasında. İkamet edildiği dönemde alt katları kışlık, üst katlarıysa yazlık olarak inşa edilen evde kullanılan özel malzemeyle alt katların daha çabuk ısınması, üst katların ise kolayca serinlemesi için ustalık gerektiren özel mimari teknikler kullanılmış. İşgal yıllarında bozguna uğratılan Yunanlılarca yakılan bir şehrin yeniden iskan sürecine denk gelen bu tarihi yapının inşasında kullanılan çimentonun ise henüz ülkemizde üretimi olmadığı için Rusya’dan getirtilen kendir çuvalları içerisinde ki ithal çimentodan oluştuğu kuşaktan kuşağa aktarılan bilgiler arasında.

Halen mülkiyeti, Alaşehir Eski Belediye Başkanlarından Merhum Turan Alakent’in mirasçılarına ait olan tarihi konağın kamulaştırılması için Mart ayı olağan meclis toplantısında ki gündem maddeleri arasında görüşülen konuyla alakalı olarak söz alan Belediye Meclis Üyesi Ahmet Köseoğlu’nun tarihe not düşen açıklamaları ise 100 yıllık geçmişimize ışık tutar nitelikteydi.

Tarihçesi ve heybeti ile Alaşehir'in kültürel mirasına artı bir değer katacak olan bu yapının,”1926 yılında Merhum Turhan Alakent'in babası Çavuşoğlu İbrahim Bey tarafından Bulgar Ustalara yaptırılmış olduğunu” ifade eden Belediye Meclis Üyesi Ahmet Köseoğlu, sözlerinin devamında : “ Bahsi geçen konak ile birlikte karşısında ki Beşeylül İlköğretim Okulunun inşaatının da yine burada çalışan aynı Bulgar Ustalarınca eş zamanlı olarak tamamlandığını” bildirdi. Bunun yanı sırada inşaatın bitimine müteakip; ilçemiz kaymakamlığında vukuu bulan talihsiz bir yangın sonrasında belirtilen bu evin yeniden Kaymakamlık Binası yapılıncaya kadar Hükümet Konağı olarak hizmet verdiğini de,” belirten Köseoğlu’nun açıklamalarına katkıda bulunmak için söz alan Alaşehir Belediye Başkanı Dr. Ahmet Öküzcüoğlu “Restore edilecek olan konak ile yine aynı dönemde inşaa edilen Beşeylül İlkokulunun çatısını da Dedesi Emin Bodur’un babası olan ve aynı zamanda marangozluk yapan Büyük Dedesi Mehmet Bodur tarafından yapılmış olduğunu” bildirdi.

Güncelleme Tarihi: 07 Mart 2020, 14:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER