Ayasofya’nın halıları asırlık tecrübeyle Manisa'nın Demirci ilçesinde dokunuyor

24 Temmuz'da ibadete açılacak Ayasofya Camii'nde yapılan çalışmalar ve hazırlıklar son hızla devam ediyor. Ayasofya'nın halıları Manisa'nın Demirci ilçesinde Özkul Halı tarafından dokunuyor.

Manisa Son Haber
Ayasofya’nın halıları asırlık tecrübeyle Manisa'nın Demirci ilçesinde dokunuyor

Mustafa TEMİZ / YENİÇAĞ MANİSA
24 Temmuz'da ibadete açılacak Ayasofya Camii'nde yapılan çalışmalar ve hazırlıklar son hızla devam ediyor. Ayasofya’nın halıları ise asırlık tecrübeyle Manisa'nın Demirci ilçesinde Özkul Halı tarafından dokunuyor.İstanbul'un fethinin sembolü olan ve ibadete açılmasının İslam alemince hasretle beklendiği Ayasofya Kebir Camii'nin halılarını Türkiye'nin ilk makineli halı fabrikası olan Manisa’nın Demirci ilçesinde dokunuyor.Ayasofya Camii Kebir'in döşenecek olan halının üretimin aşamasında fabrikada incelemelerde bulunan Demirci Kaymakamı Adem Kaya Özkul Halı Üretim Müdürü Behçet Özkul’dan bilgi alarak çalışmaları yerinde inceledi. 
HALILAR YÜZDE YÜZ YÜN VE YANMIYOR
Halının üretiminin her safhasının %100 yün olarak dokunmasından onur duyduklarını belirten Özkul Halı Sanayi ve Ticaret Ltd. halı üretim müdürü Behçet Özkul yaptığı açıklamada, “Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, devlet büyüklerimize bizlere olan güvenlerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Tüm İslam aleminin sabırsızla beklediği içerisinde Cuma namazını kılınması için beklediği Ayasofya Camii Kebir’in halılarını üretmiş olmaktan dolayı durur duyuyoruz. Halılar %100 yün olarak yerli yündür. İnsan sağlığına zararlı değildir. Alev almaz yanmayan özelliklere sahiptir. Bir metre karesi beş kilo ağırlığında olup Ayasofya Camii için özel üretilmiştir. 108 yıllık bir halı geçmişi olan bir aile olarak Manisa’nın Demirci ilçesinde bu halıyı üretmekten dolayı gurur duyuyoruz. Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, devlet büyüklerimize bizlere olan güvenlerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz.” dedi. 


DEMİRCİ'DE ÜRETİLEN HALILARDA KULLANIM SONRASI İZ KALMIYOR
Ayasofya Camii Kebir'in halısının uzun yıllar kullanışlı olması için firmamızca özel teknikler uyguladıklarını belirten Behçet Özkul,” Halının kaynağı olan yünü boyamada farklı bir teknik uygulamanın yanı sıra secde esnasında diz yerlerinde oluşan tahribatı önlemek amacıyla da halının tüylerinde buharlı bir işlem yaparak kıble yönüne yatıracağız. Bu şekilde halıda kesinlikle deforme oluşmayacak ve uzun yıllar kullanılacak. Bu dünyada sadece bizim firmamız da uygulanan, uygulamadır.” dedi. 
Kaynak Yeniçağ: Ayasofya’nın halıları asırlık tecrübeyle Manisa'nın Demirci ilçesinde dokunuyor 

 

Güncelleme Tarihi: 23 Temmuz 2020, 22:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER