Demirci ilçesinde traktör kazası 1 kişi öldü 1 kişi de yaralandı

Manisa’nın Demirci ilçesinde meydana gelen traktör kazasında 1 kişi öldü 1 kişi de yaralandı.

Demirci ilçesinde traktör kazası 1 kişi öldü 1 kişi de yaralandı
 Manisa’nın Demirci ilçesinde meydana gelen traktör kazasında 1 kişi öldü 1 kişi de yaralandı.

Edinilen bilgilere göre Demirci ve selendi ilçeleri arasındaki karayolunun kırkıncı kilometresinde direksiyon hâkimiyetini kaybederek virajı alamayan 68 yaşında olduğu öğrenilen Şevket Şahin isimli şahsın kullandığı 45 PF… Plakalı traktör yaklaşık 50 metre derinliğindeki şarampole yuvarlandı. Şarampole yuvarlanan traktör uçurumdaki engebeli arazinin etkisiyle defalarca takla atarak zemine çakıldı. Sürücü Şahin’in dışında traktörün çamurluğunda yolcu olarak bulunan yaşının 18 olduğu tespit edilen Mustafa Çetinkaya isimli vatandaş ise yaralandı.

YARALILARI VATANDAŞLAR HASTANEYE YETİŞTİRDİ
Çevrede bulunan vatandaşların yardımıyla uçurumdan çıkarılan yaralılar, yine vatandaşların araçlarıyla yakında bulunan Selendi ilçesi Devlet Hastanesi acil servisi ünitesine götürüldü. Kaza sırasında vücudunun değişik yerlerinden ağır şekilde yaralandığı tespit edilen traktör sürücüsü Şahin için hastanenin tüm doktorları seferber oldu. Yapılan tüm tıbbi müdahalelere yanıt vermeyen Şahin kısa bir süre sonra hastanede can verdi.

Aynı kazada traktörün çamurluğunda seyahat eden ve traktörle birlikte uçuruma yuvarlanan Mustafa Çetinkaya’nın ise halen Selendi Devlet Hastanesinde devam ediyor.
Kazadan hemen sonra olay yerinde ve yolda gerekli güvenlik tedbirlerini alan Jandarma ekipleri, kazayla ilgili ölçüm ve araştırmalarını tamamlayarak kaza ile ilgili soruşturma başlattılar.

TRAKTÖRLERİN KARIŞTIĞI KAZALARDA ÖLÜM ORANLARI ARTIŞ GÖSTERİYOR

Emniyet Genel Müdürlüğünün Türkiye genelini kapsayan işlem verilerine göre son yıllarda traktörlerin karıştığı ölümlü kazalarda %5,2 oranında artış olduğu tespit edildi.

Araştırmanın bir başka en çarpıcı bilgisi ise artışla birlikte traktörlerin karıştığı kazalardaki ölüm oranı da aynı nispette artış göstermiş gözüküyor.

Kazaların traktörlerin römorklarında tarım işçisi taşınması yanı sıra, ziraatin yapıldığı mevsimlerde ağırlıklı olarak aniden yola çıkan traktör sürücülerinin kazaya yol açtıklarına dikkat çekilirken, yine kazaya karışan traktörlerin çoğunda da yeterli aydınlatma olmadığı, römorklarda reflektör takma alışkanlığının gelişmediği, far ve ışıklandırmanın önemsenmediği de tespit edilmiş görünüyor. Kavşaklardaki dönüşlerde ve özellikle tarla ve bağ gibi tarım arazilerinden ana yola çıkarken sürücü hatalarının en fazla oranı yine traktör sürücüleri tarafından ihlal edilmiş görünüyor.

Traktörün fren sistemlerinin kuru balata sistemli olması çoğu zaman hızla seyir halinde ilerleyen traktörlerin, durma noktaları ile aralıklı trafikte seyir halindeyken öndeki araca çarparak sebep oldukları kazalar ile hız ve fren sistemine dayalı zamanlamanın doğru zamanlaması yapılamadığından özellikle arazi ve kırsal kesimdeki karayollarında virajı alamayıp devrilme ve şarampole uçma vakaları da kazaların en çok oluş sebepleri arasında sayılıyor.

Tarım araçları ve tarım işçisi taşınmalarında toplu ulaşım aracı olarak kullanıldığı da tespit edilen traktör sürücülerinin yoğun iş temposu ve sıcağın etkisiyle refleks zayıflığı yüzünden kaza yapma risklerinin arttığı da yine yapılan tespitlerle güncel gerçekler olarak karşımıza çıkıyor.

Güvenlik güçlerinin özellikle tarım mevsiminin açıldığı süreçte traktörlerin denetiminde daha etkili çalışmalar yapması, caydırıcı cezaların uygulanması ve trafik kurallarına uyulmasının da kazaları azaltmak adına yapılacak en büyük çaba olacağı belirtiliyor.

 

 

Güncelleme Tarihi: 13 Şubat 2017, 05:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER