Demirci Belediye Meclisi ve faaliyet raporu! Değişen bir şey yok, yoksa gelen, gideni aratacak mı?

Demirci Belediye meclisi yasalar gereği, başkanın mazbata aldığı günden itibaren ilk 5 gün içinde toplanır hükmü gereği toplandı.

Demirci Belediye Meclisi ve faaliyet raporu! Değişen bir şey yok, yoksa gelen, gideni aratacak mı?

Değişen bir şey yok, yoksa gelen, gideni aratacak mı?

Demirci Belediye meclisi yasalar gereği, başkanın mazbata aldığı günden itibaren ilk 5 gün içinde toplanır hükmü gereği toplandı.

Seçimin hemen ardından bu ilk meclis toplantısı öncesinde kulağımıza gelen "faaliyet raporu kabul edilmeyecek" fiskosu doğru çıktı.

Toplantı sonrası bununla ilgili bir şekilde alınan bu kararı teyid ettik. 

Selami Selçuk, döneminin faaliyet raporu, yeni yönetimin ilk toplantısında 23 maddelik gündem maddeleri içinde 21. sırada reddedilmiş.

Faaliyet raporunun içinde, şunu aldık, şunu yaptık, şunlara şunlara, şu kalemlere şu kadar para ödedik vb. bilgiler oluyor.

Gelgelelim, zaten bu raporun red edilmesinin bir hükmü de yok. Zira rapor yasa gereği Kaymakamlık makamına bir üst yazıyla sadece gönderilecek.

Okunmayan, oylanan ve ret kararı çıkan rapora neden ret verildiğinin açıklaması, gerekçesi olması lazım. Ret veren meclis üyeleri size soruyorum.. Siz bilmediğiniz, size meclisin huzurunda okunması gerekirken, okunmayan raporun nesine ret verdiniz...Alooooooo...

Benim anlayamadığım şey ise şu, başta çiçeği burnunda yeni başkan ve üyelerinin bu yaptıkları işin farkında olup olmadıkları...

Araştırdım, teyid ettim. Ret verdikleri faaliyet raporu meclis hazirunu önünde okunmamış...

Şimdi aklıma gelen deli sorular...

1- Yoksa cümbür cemaat meclis üyeleri bu işin farkında değiller mi? Şayet öyle ise bunun adı rezalet.
2- Mahalle ihtiyar heyetindeki dedem bile  bilmediği bir işin bırak oylamasını, haberi olmadan imzasını bile atmaz..
3- Belediye meclis üyeleri okunmayan, duymadıkları, bilmedikleri faaliyet raporuna nasıl ret oyu verdi?
4- Meclis başkanı da olan belediye başkanı Erkan Kara, okunmayan faaliyet raporunu nasıl oyladı?
5-Şu soru daha önemli, meclis oturumu sırasında dosyanın içinde yazılmış yani tanzim edilmiş faaliyet raporu var mıydı?
Vardı ise niye okunmadı?
Bence yoktu... Çünkü olsaydı okunurdu. Yoksa dosyada başkan bunu niye sormadı. Orada bürokratlarda var, konu mankeni mi? Hatta hepsi "Halis", muhlis devletin memuru...

Yasa gereği okunmadan oylanan ve ret edilen faaliyet raporu işi yok hükmünde. Çünkü yasaya göre faaliyet raporunun ilk oturumda kabul veya ret edilmesi gerekir. Ama okunarak oylanır. Burada bir usul hatası var, çünkü okunmadan oylanmış. . Bir diğer konu başka bir oturumda bunun yeniden gündeme getirilmesi de yine yasal olarak mümkün değil. Getirilirse yine bir usul hatası olur ve yine yok hükmünde.. Burada meclis üyelerimizin evlere şenlik olduğu anlaşılıyor...Yani memleketin meşhur bir sözü vardır... Biri "olur gide ösen"  Yok valla bu işler böyle gitmez valla, Selçuk dönemi, sorgulanamaz, böyle iş yaptım görünsün diye yapılan usulsüz işlerle kapatılır... Diğer söz " Kervan yolda düzülür" yok bu kervan işi de 10 yıl bekledik ve kaybettik, düzülemedi. Kervancı 10 yıl sonunda Bağdat'a değil, Bursa'ya gitti.. Haberin olsun  Erkan başkan.. Bu mecliste yapılan bu usulsüzlüğün telafisi yok, yanlış hesabın Bağdat'tan döndüğü gibi değil. Sanırım anlaşıldı... İnanmıyorsan ara Ankara'daki abilerini sor. Hatta İçişleri bakanını ara sor, seni tanımayan mı var. Ama bakan kesmez seni, seçimlerde Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürlüğü tüm bakanlıkların üstünde bir makamdır diyordun ya, öyleyse hiç uğraşma ara Hasan abini sor başkan, daha ne diyeyim ben sana.

Daha işin başında "geçmiş olsun"

Daha ilk gün bende yine hayal kırıklığı...
Şimdi durup dururken niye bunu gündeme getiriyorsun diyeceksiniz..
Şunun için gündeme getiriyorum. Meclise seçilen arkadaşların verdikleri her oy veya vermedikleri her oy, memleketin geleceğini, gelecek neslin hayatını bile etkileyecek kadar önemli.

Çünkü yasalarımıza göre belediye meclis kararları kendi üyeleri dışında hukuka kapalı. Yani meclisin içinden olmayan birinin belediye meclis kararını yargıya taşıması mümkün değil. Anlayacağınız dilden konuşayım, meclis kararını Danıştay bile bozamıyor.

Erkan Kara'nın daha aday adaylığı sürecinde bile "Selami Selçuk'tan belediyeyi teslim almadan denetleyici getirecekmiş," yok "müfettiş çağıracakmış" sözlerini çok duyduk. Bu meclisteki görsellikle " bak sözümüzü tuttuk" falan diyecekler ise bu samimi bir davranış değil..
Kısaca hesap sorulacak ise bu böyle yapılmaz beyler..
Bilmiyorsanız gidin mevzuat öğrenin...

Bu faaliyet raporu reddedilince, ki hiç bir gerekçesi yok.. Kaymakamlığa bunun ret edilme gerekçesi olarak bir şeyler yazılması gerek, şu ödeme, bu ödeme falan filan diye.
Okunmayan  raporun neyinin gerekçesini yazacaklar. Peki, meclis üyelerinin bundan haberi olacak mı?

Bir başka konu komisyonlarda üyelerin yer alacağı seçimlerde yapılmış, bu da bana çok acayip geldi. Resmiyette mümkünse de, geleneklerde pek şık değil bir durum var. CHP'nin iki üyesinin hangi komisyonda yer alacağıyla ilgili önergeyi AKP'liler vermiş... Esas komedi bu aslında...

 Demirci'de,  şu meclis üyelerini bıçak gibi, işin ehli, donanımlı, öğrenmeye meraklı, araştıran, önerileriyle ufuk açan, kendini seçildikten sonra bile geliştiren,  konuya vakıf insanlardan seçemiyoruz yıllardır.


Adam gündemi okumadan meclise geliyordu geçen dönem...
Geçtiğimiz dönem, kent meydanı ile ilgili İYİ Parti grubunun yaşattığı bir süreç vardı ki, bunu yazmaya kalksam sayfalarca yazarım. Çelişki, bilgisizlik ve Demirci'yi meydansız bırakan, gelecek neslin hesap soracağı meydansız Demirci meselesi. Üstelik bu kararı yani Demirci İYİ Partililerin AKP'liler ile birlikte oybirliğiyle geçirdikleri kamusal alanı, ticari alan yapma imar planı değişikliği kararının onaylanması için Büyükşehir meclisindeki oturumda İYİ Partili bir üye, önce ret etti sonra da  yargıya taşıdı. Ve adam mahkemeyi kazandı. Demirci'nin ve halkının zararına olan işi Demircililer oyladı İYİ Parti'de dahil kabul etti,  Manisalı İYİ Partili Büyükşehir Meclis üyesi  Demircililerin yararına buna itiraz etti. mecliste ret verdi, sonra mahkemeye verdi, ortalık ayağa kalktı, Cengiz Ergün'e rağmen mahkemeyi Demirci halkının lehinde kazandı. Komik değil mi?

Valla bu belediye mevzuatının bence yasasının mecliste, ülke genelinde değişmesi lazım. Büyükşehir olan ilçelerde belediye başkanı seçmeye gerek yok. Büyükşehir'e başkan olan ilçe belediye başkanını atasın bitsin bu iş...Meclisi belli doneler aranarak atanan başkan belirlesin veya her parti, aldığı oy nispetinde  donanımlı isim önersin. 
Adamın anladığı iş değil, hasbelkader seçilmiş, imar planı değişikliği yapılacak, kent mimarisinden anlamaz, şehirleşmeden anlamaz oyu var veriyor. Kasaptan, manavdan meclis azası, aslında siyasetin iş kazası haline geliyor. Memleketin şekli şemali bozuluyor veya milletin sırtına verilen bu bilinçsiz oylar maddi külfet bile oluyor. Kent Merkezi inşaatı diye yapılan şu ucube yere kaç para gitti bilen yok. MECLİS ÜYELERİNE O DÖNEM SORDUM. VALLAHİ BİLLAHİ MECLİS ÜYELERİNİN İÇİNDEN BUNU BİLEN YOKTU,  BİR TANESİ BİLE KAÇ PARA GİTTİĞİNİ BİLMİYORDU. 

Hesap sorulacak ise önce halkın bilmesi gerekiyor.
Hesabı kitabı bilmek için tek talimat yeterli, başkan Kara bu talimatı verebilir. " Ne kadar borç var, kasa da kaç para var, bana getirin"
Bu kadar basit.
Şeffaf belediyecilik olarak da pankarta yazdırıp belediye binasının balkonundan sallandıracak ki, samimiyet testinden geçsin... Vatandaş görerek ikna olsun...

Belediye Meclis üyelerinden bir tanesi bile bununla ilgili bir önerge vermemiş, bu da çok üzücü... Gündeme alınmaz ise, kimlerin oyu ile alınmadığı, kimlerin alınsın dediği de meclis zabıtlarına geçer, tarihe not düşülürdü... Ama nerde böyle donanımlı insanlar...

Bir de bu oylamalardaki rakamsal hadisede çoğunlukla muhalefettekiler, yani sayı olarak az olanlar, karambole düşüyor. Karambole oy veriyorlar. Bunu da çok yaşadık. "Nasıl olsa bizim oylar az gelecek".

Ne münasebet, iktidarın fazla olması ve kaç kişinin kabul, kaç kişinin ret verdiğinin not düşülmesi bile ileride o gün sayıca az olduğu için geçmeyen madde, ileride vebal ortaya çıkınca sizi kurtarır. 

Br başka konu da şu; Bu meclis oturumları Demirci'de de lütfen canlı yayınlansın.. Halk görsün. En azından halkın ilgi duyması sağlansın... Hemen klasik lafı ederler şimdi. "efendim meclis toplantıları herkese açık, gelip görüşmeleri takip edebilirler."
Bu çok samimi bir duruş değil.. 
Halktan neyi kaçırıyorsunuz, aleni yapın işte...
Performansı ve mevzuat bilgisi eksikliği ortaya dökülüverir endişesi olanlar varsa o başka...

Yahu ilk öğrenim öğrencisi bile dersine çalışmadan sınava girmiyor, oturun sizde araştırın öyle gelin meclise mahçup olmayın.. Takımları çekip, kravatları takıp o koltuklara kurulmaya mı seçti bu millet sizi....

Demirci sıralama hataları, kanun dışı uygulamaları ile koca ülkede son yıllarda zaten adı ayyuka çıkan bir ilçe... Bari bu yeni yönetim bunu silmeye çalışsın...

CHP'li Büyükşehir ile ilişkileri sıcak tutmak önemli...
Belki bilmiyorsunuzdur size bilgi vereyim... MHP'li büyükşehirin yatırım ve hizmetlerinden nasıl yararlanılır? Bu soruyu en iyi bilen Gördes'in seçimi kaybeden AK Partili eski belediye başkanı Muhammet Akyol'dur başkan bu işi çok iyi bilir, gidin ona sorun....

Akyol'un Büyükşehir'den almayı başardığı yatırımlar ömre bedel işlerdi.. Sırf Ergün'le sıcak olmayı başardığı için, rakamlar müthişti...

Selami Selçuk'un ise büyükşehir cenahındaki yerini bir bilseniz...

Cengiz Ergün bir gün bunu da dillendirmişti. "Demirci dosyasını getirin, Selami'nin verdiği tek bir talep bile yok"
Bana inanmayan dönemin meclis üyesi Mali Müşavir Hüseyin Akkurt'a gidip bunu sorabilir...

CHP'li büyükşehirden hizmet ve yatırım almayı, Akyol başkandan alacağınız tiyolarla geliştirip uygulayın. Demirci 10 yıl önce ilçe belediye başkanının vizyonsuzluluğu, büyükşehirle yönetilen bir ilçenin belediye başkanı olduğunun farkında olmayan bilinciyle çok şeyler kaybetti. Sabrımız tükendi. İyi geçinin, hizmetin siyaseti olmaz, alın getirin arkadaş..

Şu meclisin ilk oturumundaki faaliyet raporunun ret edilmesinin detaylarını da en kısa sürede kamuoyuyla paylaşın.
DEMİRCİ BELEDİYESİNİN KAÇ PARA BORCU VAR?
DEMİRCİ BELEDİYESİNİN KASASINDA KAÇ PARA VAR?

Ben hem muhalefet ederim, hem de öğretirim. Derdim Demirci..
Sizin krediniz hala açık, Demirci Belediyesi Çıraklık Eğitim Merkezi değil ama. Bir an önce öğrenin ve icraata geçin..
Erkan Kara'nın ilk kanaat notu(başkan olduktan sonra) kılık kıyafetten başarılı....
Giden arkadaşa, milli bayrama giderken ceket giyip kravat takmayı ben öğretmiştim de...İlk aklıma gelen bu oldu...
Memleket için ben kalemimle hem döverim, hem öğretirim.. Maksat Demirci kazansın...

19 Nisan 2024
Mustafa Temiz

Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2024, 18:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER