Memleket Hikâyeleri - Tecellî Arı'nın Hikâyesi

Demirci Eğitim Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Tecelli Arı, Paris Büyükelçiliği Çalışma Ataşeliği din görevlisi olarak atanır ve daha bir aylık iken Ermeni Asala çetelerince orada şehid edilir.

Memleket Hikâyeleri - Tecellî Arı'nın Hikâyesi

Demirci Eğitim Yüksek Okulu Öğretim Görevlisi Tecelli Arı, Paris Büyükelçiliği Çalışma Ataşeliği din görevlisi olarak atanır ve daha bir aylık iken Ermeni Asala çetelerince orada şehid edilir.
Bu gün Ankara'da bu atamanın ilginç hikâyesini, Çalışma Bakanlığı'ndan emekli bir bürokrattan dinledim. Tanışmamızı takiben, Demicili olmamdan ötürü, söz Demirci'ye geldi ve bana Tecelli Arı'yı sordu. Bildiğim kadarıyla anlattım, hatta adının verildiği, bilhassa tarafımca elden geçirilerek bugün orman görüntüsü alan bir parkımızın olduğunu söyledim.
Emekli bürokrat bu atama serüvenini şöyle anlattı:
"Ben Bakanlıkta personel atama müdürüydüm. Biraderim de Diyanet'te personel müdürüydü. Birâderimle okul arkadaşı olduklarından, bir görev çıksa da Paris'e gitsem der dururmuş.
Nihâyet çalışma ateşeliği din görevliliği sınavına girmiş ve ilk yirmide yer almış. Atamalar bizim bakanlıkça yapıldığından; birâderim beni arayıp Tecelli Arı'nın atamasının istediği yere yapılmasını söyledi. Ve Arı'yı yanıma gönderdi. Geldiğinde, atamasının illâ Paris'e yapılmasında ısrar etti.. Kendisine ısrarla Almanya'ya gitmesini, orada Türklerin daha çok olduğunu, daha faydalı olacağını söyledimse de o illâ Paris diyordu. Medeniyetin beşiği Fransa'da, Paris'te olmayı isterim diyordu.
Ve atamayı yaptık.. 
Daha bir ay dolmadan, ilk maaşını bile almadan Ermeni katillerce Çalışma Müşaviri Reşat Moralı ve şoförle birlikte aynı araçta, iki asala militanınca otomatik silahlarla Bastille meydanı'nda taranıyorlar.
Şoför kaçıp kurtuluyor. Tecelli Arı arka koltukta ve başından vuruluyor, kaldırıldığı hastanede ölüyor. Çalışma ataşesi Reşat Moralı sürünerek kanlar içinde bir mağazaya sığınmaya çalışıyor. Mağaza görevlisi yardım edeceği yerde, onu iteleyerek, sürüyerek dışarı atıyor. Moralı orada ölüyor"
Ve Tecelli Arı; medeniyetin beşiği diye ısrarla gittiği Paris'te, barbarlığın kucağında, insanlığın iflas ettiği bu yerde, Reşat Moralı'yla birlikte hunharca şehîd ediliyor..!
Sanki ölmeyi orada arzulamış da ölümüne tayin istemiş gibi..!
10 Eylül 2022
İhsan Temel

Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2022, 17:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER