Güzgülü'nün Mecliste yaptığı "TC önergesi" konuşması

Manisa Büyükşehir Belediyesi Meclisinin 18 Haziran 2019 günü yapılan oturumunda, Mayıs ayında verildikten sonra komisyona havale edilen ve gündeme “ TC önergesi”olarak düşen önerge, MHP ve AKP’li meclis üyelerinin verdiği oylarla ret edilmişti.

Güzgülü'nün Mecliste yaptığı "TC önergesi" konuşması

Meclis toplantısının hemen ardından Son Dakika haberi olarak verdiğimiz sonuca dayalı haberin başlığını da sonuç olarak önergeyi verenler ve ret edenler olarak meclisten nasıl geçtiğine dair vermiştik.

Sosyal Medya sayfamızdan da paylaşılan bu haber başlığına, MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Güzgülü, böyle bir başlığı Manisa Son Haber Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Temiz’i kast ederek,yakıştıramadığını söyleyerek, kendisinin yaptığı konuşmayı ve detayları dinlemeden okumadan böyle bir haberin kaleme alındığını yorum bölümüne yazmıştı.

Oysa haberin içeriğinde Manisa Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezinden servis edilen metninde,  önergeyi veren İYİ Parti sözcüsünün meclisteki beyanları yoktu, meclisin gündeminde konuşulan maddeler ve son paragrafta  Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ‘ün  aynı konudaki konuşması bulunmaktaydı. Haberin başlığı da “ “Büyükşehir Belediyesinin Her Yerinde T.C. İbaresi Var” ” idi. Yani mecliste merakla beklenen önergenin sonucu ile ilgili değildi.

İlk servis edilen haberde hem İYİ Parti adına konuşan meclis üyesinin, hem de Güzgülü'nün açıklaması bulunmamaktaydı.

Güzgülü'nün yaptığı açıklamalarla ilgili haber ertesi günü günlük yerel bir gazetenin internet sitesinden yayınlandı.

Biz meclis sonrasında hem İYİ Parti sözcüsünün beyanlarını elde ettik, hem de servis edilen haberin son bölümünde Cengiz Ergün'ün aynı konudaki ilk açıklamasını bir arada tek haber olarak yayınlamıştık.

Güzgülü bizim haberimizin paylaşıldığı sosyal medyadaki yorumunda kendisi açıklamayı göndereceğini söylemiş, Temiz’de gönderirseniz yayınlarız demişti.

Gazetecilik etik kuralları ve verdiğimiz söz üzerine, konuşmasını ortak dost marifetiyle 21 Haziran 2019 günü gönderen, MHP Grup Başkan Vekili Mehmet Güzgülü’nün mecliste bu önergeye aleyhte yaptığı konuşma metnini aynen yayınlıyoruz.

Bu önerge neden komisyona gitti, diye soran meclis üyelerini de aydınlatarak sözlerime başlamak istiyorum. Önergede Belediye de bina, logo, resmi evrak ve araçlarda T.C. ibaresinin konması istenmiş. Önce şunun bilinmesini isterim. Bu taleplerden yalnız logo, meclis kararı ile uygulanır. Diğer uygulamalar idarenin kararıdır, buna meclisin karar verme yetkisi yoktur. Logo; meclis kararı ile yaptırılır. Yeni bir logo, meclis salt çoğunluğu ile kabul edilir, değiştirilmesi ise , üçte iki çoğunlukla olur. Manisa Büyükşehir Belediyesinin logosu, meclis kararıyla yıllar önce tespit edilmiştir. Bunda yapılacak en küçük bir değişiklik veya toptan değişiklik için meclisin karar alması gerekir. En az 40 yıldır kullanılan bu logo da, Manisa’yı tanıtan figürler kullanılmıştır. Logonun amacı da yerel özelliklerle o bölgeyi tanıtmaktır. Bu logoyu yıllardır Manisa’yı idare eden bütün siyasi partilerimiz kullanmıştır.

Yıllardır kullanılan İzmir Belediyesi logosunda da T.C. ibaresi yoktur. 10 yıl evvel kurulan Beylikdüzü Belediyesinin logosunda da T.C. ibaresi bulunmamaktadır. Nazilli, Demre, İncirliova, Elmalı, Susurluk, Tire, Yomra gibi belediyelerin de logolarında T.C yoktur. Bunlardan neden mi bahsediyorum çünkü bu belediyeler İYİ Partili belediye başkanlarınca yönetilen belediyeler. Keşke önerge veren arkadaşlar zahmet edip kendi yönettikleri belediyeleri de bir inceleselerdi diye düşünüyorum.

Önergede resmi evrakta da T.C ibaresinin kullanılması istenmiş. Buradan anlıyoruz ki, bu önergeyi veren arkadaşlar, kendilerine verilen evrakları da inceleme zahmetinde bulunmadan bu önergeyi vermişler. Manisa Büyükşehir Belediyesinin bütün resmi yazışmalarının üstünde dün de, bugün de ve her zaman Türkiye Cumhuriyeti yazmıştır, yazacaktır.

Önergenin içinde bir de araçlarda T.C. ibaresinin olması isteniyor. T.C. ibaresi, Valilik ve onun yönetimindeki araçlarda olur. Bugün adliyede icra dairesinin bir aracında T.C. ibaresini görürsünüz fakat hiçbir belediye aracında bulamazsınız. Bu gelenek olarak dün de yoktu, bugün de yoktur. Bu yalnız Manisa’ya has bir durum değildir. Hiç bir belediyenin araçların da T.C ibaresi yoktur. Komşumuz İzmir Büyükşehir Belediyesinin hiçbir aracında da , İyi Partili başkanlar tarafından yönetilen belediyelerin araçlarında da T.C ibaresi yoktur çünkü belediye araçlarında böyle bir gelenek bulunmamaktadır.

Gelelim önergenin bina tabelalarıyla ilgili kısmına. Önergeyi veren arkadaşlar, önergeyi vermeden Büyükşehir Belediyesi tabelalarına baksalardı iyi olurdu. Örneğin , şimdi ek hizmet binası olarak kullanılan , eski Manisa Belediyesi ana binasının tabelasında , T.C. ibaresinin olduğunu görürlerdi. Ayrıca Şehrimize geçen dönem kazandırdığımız ilçe koordinasyon merkezleri, düğün salonları, Çocuk Merkezleri, itfaiye müfrezelerin de de T.C ibaresi tabelanın en başında bulunmaktadır.

Önergeyi veren arkadaşlar, Büyükşehir Belediyesini herhalde ana binadan ibaret sandılar. Ana binaya gelince, Ana binamızın bir duvarında Büyükşehir logosu ve Manisa Büyükşehir Belediyesi yazarken, karşı duvarında Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dev bir portresi ve bir deyişini göreceklerdi. Bu dizaynı yapan arkadaşlar, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün resminin ve deyişinin olduğu yere bir de T.C. yazmanın gerek olmadığını düşündüklerinden buraya koymamış olabilirler.

Kısaca Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak hiçbir yerden T.C. ibaresini kaldırmadığımız gibi, cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün resim ve deyişlerini de her mekânda değerlendirilmiştir.

MHP Grubu olarak “Önce Vatan” diyen bir partiyiz. Bu vatan bağımsız olarak yaşamalı diye 5000 şehit vermiş bir partiyiz. Önergeyi veren arkadaşların, bunu iyi bilmesi gerektiğine inanıyorum. Bizim için vatan, Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının bize miras bıraktığı cumhuriyetçi, laik, demokratik, bağımsız Türkiye Cumhuriyetidir. Onu savunmak için dün canımızı verdiğimiz gibi, gerekirse her zaman kanımızı akıtmaya hazırız. İnanıyoruz ki, M.Kemal Atatürk’ün sözüyle “Türkiye Cumhuriyeti ilelebet yaşayacaktır.” Yine inanıyoruz ki bu meclis çatısı altında görev yapan bütün meclis üyelerimiz bu düşüncededir.

Bu çerçeve de yukarıda da belirttiğimiz gibi Belediye Meclisi yalnız, logo değişikliğinde yetkilidir. Kırk yıldır kullanılan ve Manisa’mızı tanıtan figürlerle beyinlere yerleşmiş Manisa Büyükşehir Belediyesi logosunun değişmeden kullanılmasının devam etmesine, bunun için de gereğinin yapılmasını arz ederiz.

HABERCİLİK OKURA EN HIZLI SONUCU VERME SANATI HALİNE GELMİŞTİR

MHP Grup Başkan Vekili Güzgülü’nün siyasi duygusallık içinde, haberimizin ardından sosyal medya üzerinde yapılan yorumlara tepkisini de anlayabilmiş değiliz. Zira kendisinin de birikimlerini gayet güzel yazılarıyla kaleme alan bir yazar olduğunu da biliriz.

Burada sahtekar gazeteci olarak kast ettiği şayet biz isek, aksine haberi en doğru haliyle ve yine ısrarla söylediğimiz gibi sonuç olarak en doğru olarak vermiş olduğumuz için üstümüze de alınmıyoruz. Sahtekar gazeteciliğin tarifi bize göre sonucu halka ve okuyucuya  yanlış bilgiyle vermek veya kelime oyunlarıyla göstermemek, sonucu geçiştirmek ve kelimelerin arasında saklamaya çalışmaktır.

AYNI ÖNERGEYE DEMİRCİ'DE BAŞKA, MANİSA'DA BAŞKA OY VERENLERİ NEREYE KOYACAKTIK

Çünkü bu sonuç benim yaşadığım ilçe halkı için bir hayal kırıklığı olmuştur.

Demirci Belediye Meclisinde yine İYİ Parti tarafından verilen benzer  önerge, AKP ve MHP oylarıyla oy birliğiyle kabul edilmişken, Demirci 'deki oylamada oy veren ve Manisa Meclisinde ret edilirken TC'ye Demirci'de olur, Manisa'da olmaz diyen 4 kişi Demircili meclis üyeleridir.

İlçede bilinen haliyle ve son gelişme olarak  Manisa Büyükşehir Meclisinde, Demirci'de kullandıkları oylarının tam aksine oy verip, bu kararın ret olarak geçmesi çelişkisini de aynı başlıkta ortaya dökebilmek bir gazetecilik başarısıdır ve göstergesidir. 

Manisa’da bu önergenin komisyona havale edilmesinin ardından Manisa halkının büyük bir merakla beklediği bu önergenin sonucu ne ise haber başlığı olarak da o kullanılmıştır. Meclisteki müzakerelerde ne Güzgülü’nün, ne İyi Parti’nin, ne de Ergün’ün, ne konuştuğu halkın beklediği değildir. Sitemizden Manisa'yı takip eden herkesin beklediği, bu önergenin mecliste kabul edilip edilmediği, o günkü siyasi tansiyon içinde MHP'li  meclis üyelerinin oylarıdır, bundan dolayı kabul edenlerin ve etmeyenlerin kim olduğunun başlıkta kullanılması kadar daha normal bir durum yoktur.

Seçim sonuçlarında kazanan kim ise önce onun yazıldığı gibi, maçın skoru ne ise skorun yazıldığı gibi, bu kararında ret veya kabul edilip edilmediği sonucunun başlıkta verilmesi de doğal bir durumdur.

Bu meclis görüşmesinin başlığının kurumsal değil, bağımsız bir internet haber sitesi olduğumuz için servis edildiği gibi  “Büyükşehir Belediyesinin Her Yerinde T.C. İbaresi Var”  olması bizim habercilik anlayışımızla bağdaşmamış, hem haberci pratiğimizle, hem de okura direk beklediği sonucu verme isteğimizle uymamıştır.

Haberin yayınlandığı saat itibariyle ve aradan geçen 3 gün sonrasında da detaylar değil, sonuç konuşulmaktadır. Sonuç meclis kararıdır. O karar değişmediği sürece, günler sonra bu önerge yeniden haber yapılacak olsa  başlık yine “TC Önergesi MHP ve AKP’lilerin oylarıyla ret edildi” olacaktır.

Çünkü sonuç budur, meclis kararı böyle alınmıştır.

Tüm bu detaylara rağmen, logo mogo hikaye, biz görmek istediğimiz görüntüyü buraya bırakıyoruz.

Fikir sizin yakışmamış mı ?

Güncelleme Tarihi: 22 Haziran 2019, 00:28
YORUM EKLE
YORUMLAR
Tireli şair
Tireli şair - 5 yıl Önce

Bir ülkücü olarak hangi sebeple olursa olsun TC ibaresine karşı olmak ihanettir ayrıca haberde yer alan Tire belediyesi binasına seçim sonrası yapılan ilk icraat oldu TC logosunu oraya asmak

SIRADAKİ HABER