Bağırsakta sinsi hastalık: SİBO

Gizli beyin olarak da adlandırılan ince bağırsak, sağlığımız için oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken bir organ. Kabızlık, ishal, gaz, şişkinlik, ağız kokusu, dikkat eksikliği, depresyon, yorgunluk gibi yakınmaların çoğu ince bağırsakta SİBO denilen hastalıktan kaynaklanabiliyor. Nefes testi ile bağırsaktaki bakterilerin saptanabildiği bu hastalık, bir kaç aylık özel bir tedavi ile iyileşebiliyor.

Manisa Son Haber
Bağırsakta sinsi hastalık: SİBO
selcuk

İnce bağırsakta bakteri üremesi artışını ifade eden “Small Intestine Bacterial Overgrowth” ifadesinin kısaltması olan SİBO hakkında bilgiler veren Fonksiyonel Tıp Doktoru Prof. Dr. Deniz Özzeybek, vücutta pek çok kronik hastalığın aslında bu enfeksiyondan kaynaklanabildiğini belirtti. Normalde mide asidi sayesinde ince bağırsakta bakteri üremediğini belirten Özzeybek, “Mide asidi yetersizliği, mide koruyucuların uzun süreli kullanılması, antibiyotiklerin aşırı ve gereksiz kullanılması,  stres gibi birçok neden bu bölgede mikroorganizmaların çoğalmasına yol açar. İnce bağırsakta çoğalan bu bakteriler, bağırsağın koruyucu yüzeyinde hasar oluşturur. Böylece hem bağırsak zarında geçirgenlik artar hem de ince bağırsağın bağışıklık sistemindeki işlevleri bozulur” dedi.

Prof. Dr. Özzeybek, SİBO gelişen bireylerde çoğalan bakterilerin türüne göre kabızlık, ishal, gaz, şişkinlik, bazı gıdalara tahammülsüzlük gibi sindirim sorunları ortaya çıktığına dikkat çekerek, “SİBO’nun, irritabl bağırsak sendromu(İBS), sistit, prostatit, fibromiyalji, dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu, bağışıklık sistemi hastalıkları, depresyon, anksiyete yanısıra demir ve çeşitli vitamin yetersizliklerinin, gıda (özellikle gluten) duyarlılığının başkahramanı olduğu belirlenmiştir” diye konuştu.

Nefes testi ile tanı koyuluyor

SİBO tanısının hastanın yakınma ve belirtileri doğrultusunda konulduğunu, kesin tanı için kolaylıkla yapılabilen “SİBO Nefes Testi”nden yararlanıldığını belirten Özzeybek, şu bilgileri verdi: “Nefes testi, özel bir torbaya üflenmesi ve torbadan özel tüplere numune alınması şeklinde uygulanır. Cihazla ince bağırsakta üremiş olan bakterilerin çıkardığı hidrojen ve/veya metan gazı varlığı saptanırsa SİBO tanısı konur. SİBO tedavisi özel bir diyetin ardından, 2-3 hafta süreyle antibiyotik kullanımı ve yaklaşık 2 ay kadar süren bitkisel antibiyotikler eşliğinde koruma dönemlerinden oluşur. Özetle, yemeklerden sonra şişkinliğiniz, gazınız oluyorsa, ishal ve/veya kabızsanız, soğan, sarımsak, baklagillerle yakınmalarınız artıyorsa, ağız kokusundan yakınıyorsanız, kronik inflamatuvar ya da bir bağışıklık sistemi hastalığı tanısı aldıysanız, bir fonksiyonel tıp doktoruna başvurmanızı öneririm.”

Güncelleme Tarihi: 06 Temmuz 2020, 02:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER