Coronavirus ve hastalığı ile ilgili olarak yapılan açıklamalar yüreklere su serpti

Bütün dünyayı telaşa sevkeden coronavirus nedeniyle,Bornova Belediyesi Kültür Merkezinde, Akademi-Der. ve E.Ü.Yardim Derneği ile Bornova Belediyesinin işbirliğiyle düzenlenen panelde Oturum Başkanlığını yürüten Yrd.Doç.Dr. Oğuzhan Kavaklı, salgının geldiği noktayı sayılarla anlatırken, Prof.Dr.Ramazan İnci "Telaşa gerek yok. Tedbirlerimizi sonuna kadar alacağız/alınıyor. Ancak gereğinden fazla da telaş etmeyeceğiz" dedi.

Manisa Son Haber
Coronavirus ve hastalığı ile ilgili olarak yapılan açıklamalar yüreklere su serpti

Prof.Dr.İnci, virüsün ölümle sonuçlanan yayılmasının hızının yüzde iki olduğunu ifade etti. Turkiye'de olgulardan yapılan laboratuvar incelemelerinde tek coronavirus bile tesbit edilmedi.

Coronavirus haberlerinin gazetecilik açısından da incelemeye değer olduğunu belirten Kavaklı," Haberde en önemli faktör doğruluktur. Uyarı önemlidir ama abartıldıgında ve paniğe yol açtığında zarar verir. Gazeteci haberini tamamen araştırıp doğruluğunu test etmeden yayınlamamalıdır. Özellikle dış kaynaklara dayalı haberlerde daha da hassas olunmalıdır " dedi. Coronavirus olayında doğruların bazen çarpıtıldığını, ülkemizde tek vaka dahi görülmezken endişenin dozunun yükseltildiğini ifade etti.

PANİK EN KÖTÜ DÜŞMANDIR

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Ramazan İnci, paniğin en kötü düşman olduğunu belirterek,"Taşıyıcısını öldüren bir virüs hızla ölen virüstür. Çünkü virüslerin yaşaması canlı ortamlar/yapılar gerektirir.  Coronavirus şu anda abartılacak kadar zararlı değildir ve ölüm oranı yüzde 2 düzeyindedir. Oluşturulan  PANİK ve histeri durumu kaptığı nıta dayalı değil . panik ve histeri durumu aşırı abartı ve korkudan, ayrıca ırkçılık ve yabancı düşmanlığı tarafından da art alanda destekleniyor" dedi.

Prof.Dr.İnci Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cui Wei' nin yaptığı basın toplantısındaki açıklamasını da söyle aktardı:
"Yeni tip Coronavirus’un gen dizisini araştırmalarla tamamen tesbit ettik ve Dünya Sağlık Örgütüyle paylaştık. Şu bilinmelidir ki; Virüs o kadar korkunç değil. Hastaları da taburcu etmeye başladık. Asıl dikkat etmemiz gereken, panik ve rivayetler! Panik ve rivayetler virüsten daha korkunç ve daha hızlı yayılıyor.. Sizin de desteğinizle bu virüsün üstesinden geleceğiz. "

TELAŞA GEREK YOK

Yrd.Doc.Dr.Kavaklı, Çin 'in paraları bile karantinaya aldığını ve konuyla ilgili birçok komplo teorisinin üretildiğini belirtirken, Prof .Dr. İnci "Tabiki önemli bir virüsle karşı karşıyayız; ama bu kadar da telaşa gerek yok  " dedi.  Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre; 17 Şubat itibariyle bin 669 kişi coronavirus nedeniyle öldü. 68 bin 500 kişiye virüs bulaştı. 2 bin 9 yeni olgu görülürken, 8 bin 96 hasta da iyileşti. İlk coronaviruslu hasta da iyilesenler arasında. Yayılma da düşme eğilimine girdi.

VİRUS DOĞADAN KAYNAKLANIYOR

Virüsün doğadan kaynaklandığını belirten Prof.Dr.Ramazan Inci, yarasa söylentileriyle ilgili olarak da, Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cui Wei ‘den şu aktarımı yapıyor:
"Yarasa çorbası içen Çinli kadının çektiği o video, aslında 2016 yılında Güney Pasifikte çekilmiş bir videodur. Yarasa, Çin Mutfağında ve sofralarında kesinlikle yer almıyor "

Wuhan'da görülen virüsün yüzde 2 'lik ölüm oranına karşılık H1N1 virüsünün yüzde 17.40; MERS’de 34.40 oranında olduğunu hatta başka virüs hastalıklarında bu oranlardan da yüksek olduğunu tablo halinde gösteren Prof.Dr.İnci, önlemleri de sıraladı:

" En iyi çare el yıkamak. Kalabalık, virüs şüphesi olan ortamlardan uzak durmak ve bu ortamlarda maske takmak"
Panelden önce konuklara maske dağıtıldı ve nasıl kullanılacağı konusunda uygulamalı olarak gösterildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER