Gebelerin oruç tutmasının riskleri var

Gebelikte oruç tutmanın anne ve bebeğe zararı olup olmadığı ile ilgili çok net bir cevap olmadığını söyleyen Op. Dr. Bahar Baykal yapılan araştırmaların oruç tutmanın zararlı olduğunu ya da anne ve bebek açısından tamamen güvenli olduğunu göstermediği belirtti. Gebelerin oruç tutmasının riskleri olduğunu ifade eden Baykal, bu konuda hekimlerin önerilerinin mutlaka dikkate alınması gerektiğini dile getirdi.

Gebelerin oruç tutmasının riskleri var

Oluşabilecek risklerin oruç süresi, hava sıcaklığı, bedensel aktivite ile yakından ilgili olacağını söyleyen Op. Dr. Bahar Baykal, “Kışın Kars’ta tutulan oruçla, Temmuz ayında Antalya’da tutulan oruç bedensel zorlanma açısından bir değildir. Aynı şekilde iftar ile sahur arasında uyanık kalıp bol sıvı ve gıda alan günü ise dinlenerek geçiren bir gebe ile sabah erken saatlerde çalışmaya başlayıp, yoğun iş, ev temposunda çalışan bir anne adayının da şartları aynı olamaz” dedi. 

Erken doğum riski

Gebelikte oruç tutmanın yaratacağı risklerin açlık ve susuzluk süresi ile ilgili olduğunu ifade eden Baykal, “Vücudun susuz kalması önemli bir risk. Bu yıl ramazan ayında oruç süresi yaklaşık 14 saat. Sağlıklı bir vücut bu kadar süre susuzluğa ufak tefek değişikliklerle uyum sağlayabilir. Ancak idrar yolları enfeksiyonuna, şeker hastalığına, düşük tansiyona yatkınlığı olan birisinde 14 saatlik susuzluk vücudun dengesini bozabilir. Hem 24 saatte alınan su miktarı azalacağı hem de alınan sıvının güne yayılması bozulacağı için böbrekte taş oluşumu, idrar yolları enfeksiyonu, tansiyon düşüşleri görülebilir. İdrar yolları enfeksiyonu erken doğum ağrılarına yol açtığı bilinen bir durumdur. Vücut susuz kalmaya devam ettikçe de bu erken doğum ağrıları artıp ciddi bir erken doğum tehlikesine dönüşebilir” dedi.

 

Doktor takibinde olmalı

İkinci riskin uzun açlık süresi ve yeterli gıda alamamak olduğunu ifade eden Baykal, gebelikte yeterli besin alamamanın bebekte düşük doğum ağırlığı ile ilgili olduğunu gösteren pek çok çalışma olduğunu vurguladı. Günlük besin alımı uzun süre düşük kalırsa bebeğin gelişiminin kötü etkileneceğine dikkat çeken Baykal, “Gebelik ayrıca kan şekerinde ani düşüşlere ve çıkışlara meyilli bir durumdur. Özellikle gebeliğin ikinci yarısında uzun açlıklar ve sonrasında ağır yemekler ani şeker düşmelerine bu da zaman zaman baygınlıklara neden olabilir. Gebelikte üç ana, iki veya üç de ara öğün tüketilmesinin önerilmesi bu yüzdendir.

Tüm olasılıkları göz önüne aldığımızda, oruca dayanabildiğini, hiçbir sıkıntı yaşamadığını ifade eden bir gebe eğer oruç tutmak istiyorsa muhakkak sık doktor takibinde olmalı ve olası tehlikeler açısından uyanık olup, hekiminin önerilerine uymalıdır” diye konuştu.


 

Güncelleme Tarihi: 12 Mayıs 2019, 17:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER