CHP'li Özel, Kolin Firmasınca yapılan santralı TBMM gündemine taşıdı

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Türkiye Kömür İşletmeleri ile Kolin firması arasında Soma’da yapılacak termik santral için imzalanan anlaşma gereği Kozluören’de yapılması gereken baraj nedeniyle Kozluören köyünün yol güzergahının değiştiğini, yolda çökmeler yaşandığını, vatandaşların mağdur olduğunu ve kamunun zarara uğratıldığına dikkati çekerek, konuyu TBMM gündemine taşıdı.

CHP'li Özel, Kolin Firmasınca yapılan santralı TBMM gündemine taşıdı

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, “Manisa ilimizin Soma ilçesine bağlı Yırca köyünde Ekim-Kasım 2014 tarihleri arasında Kolin firması tarafından termik santral yapılmak için 6 bin adet zeytin ağacı kesilmişti. Konu ülke gündemine taşınmış, verilen çevre mücadelesi sonrası proje mahkeme tarafından iptal edilmişti. Bunun üzerine Kolin firması, projesini Soma’da Kayrakaltı köyü sınırları içerisine kaydırmıştı. Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile Kolin Şirketi arasında imzalanan sözleşme termik santral, kül depolama sahası, kömür hazırlama ve ilave stok sahası, kömür ocakları, kömür ve kül nakil sistemleri, kireçtaşı ocağı ile su temin projesi kapsamında tesis edilecek Kozluören Barajı, Asar Göleti ve isale hatlarını kapsamaktadır” ifadesini kullandı. Özel, şunları kaydetti:

FİRMA SORUMLULUKLARINI YERİNE GETİRMEDİ
“Bu yatırımın tutarının 1,1 milyar ABD doları olduğu belirtilirken, proje çerçevesinde inşa edilen Kozluören Barajı nedeniyle Kozluören Köyü’nün yol güzergahının değiştiği, yeni yapılan yolda çökmeler olduğu, yolla aynı kota yapılan barajın, su seviyesinin değiştiği günlerde yolu sürekli tahrip ettiği ifade edilmektedir. Baraj inşaatı nedeniyle bu yolu kullanan vatandaşların mağdur olduğu, ciddi bir kamu zararı oluştuğu, Kolin firmasının gerekli sorumlulukları yerine getirmediği görülmektedir.”

NE GİBİ YAPTIRIMLAR UYGULANDI
Özel, Dönmez’e, “Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile Kolin firması nedeniyle imzalanan sözleşme çerçevesinde yapılan baraj inşaatının yol açtığı bu ciddi sorunun çözümü konusunda ne gibi adımlar atılacaktır? Kozluören Barajı’nın yol ile aynı kota yapılmış olmasından kaynaklandığı anlaşılan bu çökmeler ve tahribata ilişkin olarak, barajın yerinin ya da yol güzergahının değiştirilmesi başta olmak üzere ne gibi önlemler alınacaktır? Kolin Şirketi ile Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü arasında imzalanan sözleşme dikkate alındığında, Kolin firması sözleşmeden kaynaklanan tüm yükümlülüklerini yerine getirmiş midir? Yerine getirmediği yükümlülükleri bulunmakta mıdır? Bulunuyorsa nelerdir? Şirketin yerine getirmediği yükümlülükleri nedeniyle şirkete ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır?” sorularını yöneltti.

 TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını Anayasanın 98. Maddesi ve TBMM İçtüzüğünün 96. Maddeleri gereğince saygıyla arz ederim.

Ecz. Özgür ÖZEL
Manisa Milletvekili

Manisa ilimizin Soma ilçesine bağlı Yırca köyünde Ekim-Kasım 2014 tarihleri arasında Kolin firması tarafından termik santral yapılmak için 6 bin adet zeytin ağacı kesilmişti. Konu ülke gündemine taşınmış, verilen çevre mücadelesi sonrası proje mahkeme tarafından iptal edilmişti.
Bunun üzerine Kolin firması, projesini Soma’da Kayrakaltı köyü sınırları içerisine kaydırmıştı. Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile Kolin Şirketi arasında imzalanan sözleşme termik santral, kül depolama sahası, kömür hazırlama ve ilave stok sahası, kömür ocakları, kömür ve kül nakil sistemleri, kireçtaşı ocağı ile su temin projesi kapsamında tesis edilecek Kozluören Barajı, Asar Göleti ve isale hatlarını kapsamaktadır.
Bu yatırımın tutarının 1,1 milyar ABD doları olduğu belirtilirken, proje çerçevesinde inşa edilen Kozluören Barajı nedeniyle Kozluören Köyü’nün yol güzergahının değiştiği, yeni yapılan yolda çökmeler olduğu, yolla aynı kota yapılan barajın, su seviyesinin değiştiği günlerde yolu sürekli tahrip ettiği ifade edilmektedir. Baraj inşaatı nedeniyle bu yolu kullanan vatandaşların mağdur olduğu, ciddi bir kamu zararı oluştuğu, Kolin firmasının gerekli sorumlulukları yerine getirmediği görülmektedir.
Bu bağlamda;
1.    Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile Kolin firması nedeniyle imzalanan sözleşme çerçevesinde yapılan baraj inşaatının yol açtığı bu ciddi sorunun çözümü konusunda ne gibi adımlar atılacaktır?

2.    Kozluören Barajı’nın yol ile aynı kota yapılmış olmasından kaynaklandığı anlaşılan bu çökmeler ve tahribata ilişkin olarak, barajın yerinin ya da yol güzergahının değiştirilmesi başta olmak üzere ne gibi önlemler alınacaktır?

3.    Kolin Şirketi ile Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğü arasında imzalanan sözleşme dikkate alındığında, Kolin firması sözleşmeden kaynaklanan tüm yükümlülüklerini yerine getirmiş midir? Yerine getirmediği yükümlülükleri bulunmakta mıdır? Bulunuyorsa nelerdir? Şirketin yerine getirmediği yükümlülükleri nedeniyle şirkete ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır?

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER