Demirci'nin bir türlü bitirilemeyen göletleri meclise taşındı

Demirci ilçesinde bir türlü bitirilemeyen göletler TBMM’ye taşındı. Tarım ve Orman Bakanlığınca 2016 yılı içindeki aylarda yapılan göletlerle ilgili son günlerde Demirci kamuoyunda “müteahhitler iflas etmiş”,” müteahhitler çekip gitmiş”gibi ortaya atılan iddialar üzerine CHP Manisa Milletvekili ve TBMM Grup Başkan Vekili Özgür Özel TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesiyle Demirci ilçesinde bir türlü bitirilemeyen göletlerin akibetini Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu. Özgün Özel Soru önergesinde şöyle dedi;

Demirci'nin bir türlü bitirilemeyen göletleri meclise taşındı
Demirci ilçesinde bir türlü bitirilemeyen göletler TBMM’ye taşındı. Tarım ve Orman Bakanlığınca 2016 yılı içindeki aylarda yapılan göletlerle ilgili son günlerde Demirci kamuoyunda“müteahhitler iflas etmiş”,” müteahhitler çekip gitmiş”gibi ortaya atılan iddialar üzerine CHP Manisa Milletvekili ve TBMM Grup Başkan Vekili Özgür Özel TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesiyle Demirci ilçesinde bir türlü bitirilemeyen göletlerin akibetini Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sordu.
Özgür Özel Soru önergesinde şöyle dedi;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını Anayasanın 98. Maddesi ve TBMM İçtüzüğünün 96. Maddeleri gereğince saygıyla arz ederim.




                                                                 Ecz. Özgür ÖZEL

                                                                        Manisa Milletvekili


Devlet Su İşleri (DSİ) 2. Bölge Müdürü Ali Fuat Eker tarafından 27 Şubat 2018 günü yapılan açıklamada, Manisa ilinin Demirci ilçesinde 13 gölet yapımının planlandığı, baraj ve göletlerin tamamlanmasıyla birlikte 25 bin dekar arazinin modern sulama ile tanışacağı ifade edilmişti. 13 baraj ve göletten Ayvaalan Barajı’nın işletme halinde olduğu, Alaağaç, Boyacık, Durhasan, Güveli, Hüdük, Kılavuzlar, Sayık ve Kuzuköy baraj ve göletlerinin inşaat halinde olduğu, Çanakçı, Kuzeyir, Mahmutlar ve Yeşiloba barajlarının ise planlama aşamasında olduğu DSİ 2. Bölge Müdürlüğü’nün internet sitesinde yer almaktadır.

İhalesi 19 Temmuz 2016’da yapılan Sayık Göleti’nin, ihalesi 6 Eylül 2016’da yapılan Kılavuzlar Barajı’nın ve ihalesi 25 Mayıs 2017’de yapılan Kuzuköy Barajı’nın tamamlanma aşamasında olmasına karşın, ihalesi 28 Haziran 2016 tarihinde yapılan ve ihaleye göre 20 Eylül 2018’de bitirilmesi gereken Boyacık Göleti’nde ise kayda değer bir ilerleme görülmemektedir. Boyacık Göleti’nin tamamlanamamasına ödenek eksikliğinin gerekçe gösterildiği iddia edilmektedir.

Bu bağlamda,

1.Manisa ilinin Demirci ilçesinde yapımı planlanan ve Ayvaalan, Alaağaç, Durhasan, Güveli, Hüdük, Kılavuzlar, Kuzuköy, Çanakçı, Kuzeyir, Mahmutlar ve Yeşiloba barajları ile Boyacık ve Sayık göletlerinin yapımı ne aşamadadır? 13 baraj ve gölete ilişkin sözleşmelerde iş bitim tarihleri ne olarak gözükmektedir? Bu baraj ve göletler iş bitim tarihlerine yetiştirilebilecek midir?


2.Sözleşmeye göre iş bitim tarihi olarak 20 Eylül 2018 görülen Boyacık Göleti’nin, bu tarihe kadar tamamlanamayacağı anlaşılmaktadır. Bu gecikmenin sebebi nedir? Yaşanan gecikmenin sorumluluğu kime aittir? Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü mü, yoksa ihaleyi alan şirket mi sorumludur? Yaşanan gecikmeden ihaleyi alan şirket sorumluysa, şirkete ceza verilmesi gündemde midir?


3.Gecikmeye ödenek eksikliğinin neden olduğu iddiaları doğru mudur? Gecikmeye kamulaştırma planlarının onay sürecinde ve orman arazisinin izin sürecinde yaşanan aksaklıklar mı neden olmuştur? Eğer gecikmenin nedeni bu süreçlerde yaşanan sorunlar ise ihaleye çıkılırken bu sürecin uzayacağı öngörülememiş midir?


4.Boyacık Göleti’nin ne zaman tamamlanması öngörülmektedir? Demirci ilçesinde yapılan diğer baraj ve göletlerin tamamlanmasında gecikme yaşanacak mıdır?


5.Bakanlığınızca ve Devlet Su İşleri’nce ihaleleri alan şirketler en son ne zaman denetlenmiştir? Denetlendilerse denetleme raporları kamuya açık mıdır? Denetlenmedilerse denetlenmesi düşünülmekte midir?


6.Göletin yapımında yaşanan aksaklıklar nedeniyle bölgedeki üreticinin mağduriyetinin nasıl giderilmesi planlanmaktadır?




Güncelleme Tarihi: 04 Ağustos 2018, 23:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER