Termik Santrallere Bacalardan Sonra, Endeks Kıyağı

Cumhuriyet Halk Partisi Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu; Mecliste görüşülen Enerji Bakanlığı 2020 bütçesi üzerine söz aldı. Bakırlıoğlu konuşmasında TKİ’nin özel termik santrallerle yaptığı rodövans sözleşmelerini dile getiren birim fiyatta endeks değişikliği ile TKİ’nin zarar ettirildiğini söyledi.

Termik Santrallere Bacalardan Sonra, Endeks Kıyağı

Soruma Bir Cevap Metni Geldi, İçinde Cevap Yok!

Konuşmasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanına seslenen Bakırlıoğlu, daha önce Plan ve Bütçe Komisyonunda Termik santrallere üretilen elektrik bedeli için uygulanan endeksin değiştirilmesi ile ilgili olarak Sayıştayın işaret ettiği 48 milyon liralık bedel tahsil edildi mi?" diye sorduğunu belirterek cevap vermişsiniz, daha doğrusu bir cevap metni göndermişsiniz ama içinde cevap yok dedi.

Endeks Değişikliği Neden Yapıldı?
Bakırlıoğlu “TKİ, 2003 yılından itibaren santral kurulma şartlı olarak redevans usulüyle ihaleler yapmaktadır.

Bu kapsamda, 2006'da imzalanan Bolu Göynük Santrali 2015'te, sözleşmesi 2012'de imzalanan Soma Kolin Santrali de 2018 yılında elektrik üretimine başlamıştır. Bu sözleşmelerde yani termik santral kurma şartlı redevans sözleşmelerinde redevans birim fiyatlarının yıllara göre güncellenmesinde Üretici Fiyat Endeksi'nin kullanılması hükmü bulunmaktadır.

Bolu Göynük'te de 2015 yılında fiyat, Üretici Fiyat Endeksi'ne göre güncellenmiş, kilovatsaati 3,15 kuruş olarak belirlenmiş ve TKİ 2015 yılında 12 milyon lira redevans geliri elde etmiş ancak takip eden 2016 yılında endeks değiştirilerek Üretici Fiyat Endeksi yerine Piyasa Takas Fiyat Endeksi'ne geçilmiş ve 3,33 kuruş olması gereken redevans fiyatı 2,65 kuruşa düşürülmüştür.

Sayıştay raporlarına göre 2016'da yapılan endeks değişikliği nedeniyle kurumun yani TKİ'nin 14 milyon liralık bir gelir kaybı söz konusudur.

Benzer uygulamaya 2017 ve 2018 yıllarında da devam edilmiş yani Üretici Fiyat Endeksi yerine Piyasa Takas Fiyatı Endeksi kullanılmış ve bundan dolayı

TKİ’nin Gelir Kaybı 48 Milyon Lira

Sayıştaya göre TKİ, toplamda 48 milyon liralık bir gelir kaybına uğramıştır. TKİ'nin kasasında olması gereken 48 milyon liralık bu meblağ yani sizin, bizim, devletin kasasında olması gereken 48 milyon lira şirketin kasasında kalmıştır. Daha Türkçesi, TKİ 48 milyon lira zarar ettirilmiştir.

Ben bu konuyu Plan Bütçe Komisyonunda dile getirmiştim ve sizlere birtakım sorular sormuştum.

Sayıştayın işaret ettiği 48 milyon liralık bedel tahsil edildi mi?" diye sorularımı sıralamıştım. Cevap vermişsiniz, daha doğrusu bir cevap metni göndermişsiniz ama içinde cevap yok.

Cevabınız çok kısa: "Tahakkuklar EPİAŞ tarafından belirlenen Piyasa Takas Fiyatı Endeksi kullanılarak gerçekleştirilmektedir." Bu kadar.

Biz zaten bunu biliyoruz, "Neden?" diye soruyoruz.

Şimdi aynı soruları tekrarlıyorum. Umarım kamuoyunu aydınlatıcı cevaplar verirsiniz” şeklinde konuştu.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER