TURÇEP 5 Haziran Çevre Günü Etkinliği

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde Turgutlu Çevre Platformu ( TURÇEP) tarafından 5 Haziran Dünya Çevre günü dolayısıyla bir etkinlik düzenlendi.

Etkinliğe  Turgutlu Belediye Başkan Yardımcısı Fırat Honaz, CHP Turgutlu İlçe Başkanı Hüseyin Oğuz, CHP Turgutlu Kadın Kolları Başkanı Yıldız Kutluel, İYİ Parti Turgutlu İlçe Başkan aday adayı Gülnur Özben ile çevreci vatandaşlar katıldı. Etkinlikte yürüyüş sonunda basın açıklaması yapıldı. Açıklama şöyle ;
Bu yıl 5 Haziran Dünya Çevre Günü kutlamalarına tüm dünyayı kasıp kavuran korona virüs etkisi altında, karantinalı günler yaşandığı bir döneme girdik.
Bilim çevrelerinin yaptığı tespitler ve tüm uyarılar yaşanan bu salgının, hastalığın dayandığı  en temel nedenin aşırı düzeydeki çevre kirliliği ile doğada yaratılan tahribata dayalı olduğunu bildirmektedir.
Bu da göstermektedir ki, 5 Haziran Dünya Çevre Günü artık, sadece klasik bir kutlama günü değil, yaratılan çevre kirliliğine " son". Doğaya yönelik, tahribatlara " Dur" demenin en gür sesle haykırıldığı gün anlamını taşımalıdır.
Uygulanan yanlış ekonomi politikalarıyla, ülkemizi ekonomik bir çöküş sürecine sokan iktidarın, toplumcu ve sosyal politika uygulamak yerine, krizden kurtulma formülü diye ülkenin her köşesini sermaye için ranta açan politikalara yönelmesi, yaşanan  doğa tahribatını daha da korkunç düzeye yükseltmekte.
Yaradılan tahribat artık bir " yıkım " haline dönüşmektedir.
Küresel ısınma, iklim krizi yaşanırken, bu tehditlere karşı doğanın güvencesi olan ormanlarımızın madencilik projelerine, el verimli tarım arazilerinin jeotermal, termik santral, kimyasal ve metalik madencilik gibi projelere feda edilmesi, sit alanları ve milli parkların sermaye için ranta açılması, halkın yaşam alanlarını bile sermayenin mülkü haline dönüştürerek, sağlıklı yaşamı ciddi tehdit haline getirmektedir.
Çevre; Tüm canlıların ortak yaşam alanı, insan da yaşadığı çevrnenin doğal bir parçasıdır. İnsanı yaşadığı doğal çevreler soyutlamak mümkün değildir, çevre ve eko sistem ve ekolojik yaşam içinde bir bütündür. Bu nedenle çevre sağlığı denildiğinde, bunun insan sağlığıyla doğrutan bir bağlantısı vardır. Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı bir çevreye sahip olunması, çevre ve sağlığına sahip çıkılması zorunludur.
Ancak iktidarın sermayenin esiri ve kapıkulu askeri haline getiren uygulamaları ile verilen kararlarda bilimden ve sağduyudan uzaklaştığı gibi, doğadakı ekolojik yaşamı rant kapısına hale getiren politikalarla ve koronalı günlerde halkın evde kalma süreci ile sermayenin rant ihtiyacı için bir fırsata dönüştürme tavrı hukuktan da uzaklaşıldığının bir göstergesi olmaktadır. 5 Haziran Dünya çevre günü sermayenin rant ihtiyacı için doğa tahribatları yaşanırken, doğanın yılmaz koruyucularının var olduğunun ortaya konulduğu doğada yaratılan tahribata, yaşamı tendit altına sokan yıkıma gür sesle dur denilen gün olarak değerlendirildiği mücadele günü olacaktır.


Yine bu nedenle 5 Haziran tarihleri " ekolojik yıkımla mücadele günü " olarak, yaratılan doğa tahribata ve yaşanılan salgğın günlerinin sorumlusu olan mevcuk iktidar politikalarıyla sırtını dayadığı sistemin en açık şekilde sorgulandığı gün anlamını taşyıyacaktır. Toprak, hava ve su doğadaki yaşamın saç ayağıdır. Halkın yaşam alanlarını, ormanlarını sermayenin mülkü haline getirmek, ısrarının neden olduğu hava kirliliği, akarsular ve yeraltı sularının kirlenme su kaynaklarını bilerek yok edecek bir tehdit oluştururken, tarım arazilerinin sermaye şirketleri için feda edilmesi sonucu, hava ve su ile birlikte doğada yaşam döngüsü oluşturan toprak da çevre ve insan sağlığı açısından ciddi bir tehdit altına sokulmaktadır.
Bu nedenle yaşamın devamını sağlamak, doğaya ve çevre sağlığına sahip çıkmak ile özdeş bir anlamdadır. Turgutlu Çevre Platformu ( TURÇEP) olarak ; Salgın günlerinin gölgesinde yaşanan bu 5 haziran çevre gününde ; siyasi iktidarı sermayeye esir eden doğa katliamcısı uygulamalardan vazgeçmeye , yüzünü bilime, akıla ve hukuka dönmeye davet ediyor, milyonların seslendirdiği " İklimi değil sistemi değiştirin" sözüyle tüm insanlığı doğaya karşı işlenen cinayetlere gür sesle " dur" denilsin çağrısı ile salgın günlerinde rant sağlamak için değil, sağlıklı yaşam ve insanlık adına ders çıkarmak için yararlanılsın çağrımızı da tekrarlıyoruz.
Kamuoyuna saygılarımızla...
Sağlıklı yaşam için sağlıklı çevre toprağına  havana suyuna yaşam alanına  tarım arazilerine sahip çık !

Güncelleme Tarihi: 05 Haziran 2020, 21:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER