Evde kalmak suç oranlarını düşürdü aile içi şiddeti artırdı

Çin'de ortaya çıktıktan sonra bütün dünyayı saran Koronavirüs Kovid-19 salgını sonrasında, bütün devletler virüsün bulaşıcı özelliğini kırabilmek için yurttaşlarını evlerinde kalmaya ve sokağa çıkmama tedbirlerini aldı.

Manisa Son Haber
Evde kalmak suç oranlarını düşürdü aile içi şiddeti artırdı

Ülkemizde de alınan evde kal çağrılarıyla başlatılan uygulamanın ardından cinayet, hırsızlık, gasp ve yankesicilik suçlarında belli bir azalma gözlendi. Virüs salgınından korunmak için evde kalan insanlar üzerinde yapılan araştırmada aile içi şiddetin arttığı gözlemleniyor.

Çin'in Hubei eyaletine bağlı Vuhan kentinde başlayarak bütün dünyaya yayılan koronavirüs Türkiye'de de etkisini göstermeye devam ediyor. Getirilen yasaklar ve yetkililerin çağrıları İstanbulluların büyük kısmının evlerine kapanmasını sağladı. Bu durumu asayiş olaylarına da yansıdı.

SUÇ ORANINDA HATRI SAYILIR AZALMA

Genellikle sokaklarda yaşanan gasp, hırsızlık, yankesicilik gibi suç olaylarıyla birlikte toplu taşımada meydana gelen taciz olaylarında düşüşler yaşandı.

İstanbul'da 2019 yılının Ocak-Mart döneminde gasp, cinayet, kapkaç ve hırsızlığın da aralarında bulunduğu 11 bin 734 olay gerçekleşirken, 2020 yılı Ocak-Mart tarihinde ise bu sayı 9 bin 85'e gerileyerek yüzde 22.6'lık bir düşüş yaşadı. Ayrıca yaşanan olayların aydınlatılmasında da başarı sağlandı.

TEDBİRLER AİLE İÇİ ŞİDDETİ ARTTIRDI

Sözcü'nün haberine göre; etkisini artıran salgınla birlikte zaman zaman sokaklarda yaşanan şiddet, sosyal izolasyonla birlikte evlere taşındı. Bununla birlikte aile içi şiddet ve kadına şiddet olaylarında artış yaşandı.

Mart 2019 tarihlerinde 1804 aile içi şiddet olayı yaşanırken, 2020 Mart tarihinde bu sayı 38,2'lik artış göstererek 2493'e yükseldi. Ayrıca yaşanan aile içi şiddet olaylarında birçok ihbarın da engellendiği değerlendiriliyor.

GÜVENLİK GÜÇLERİ ÖNLEMLERİNİ ARTIRDI

Sokaklarda yaşanan suç oranlarının azalmasına rağmen polis ekipleri tedbiri elden bırakmadı. Salgın sebebiyle kapatılan işyerlerinde yaşanabilecek hırsızlık olaylarını engellemek için önlemler artırıldı. Kapalı iş yerlerinden hırsızlık yaşanmaması için de polis ekipleri ve gece bekçileri tedbirlerini artırdı.

'BOŞANMAK İÇİN ARAYANLARIN SAYISI 4 KAT ARTTI'

Öte yandan Avukat Engin Kara ise 3 ay içerisinde boşanma talebi ile ilgili yapılan başvuralarda 4 kat artış olduğuna dikkati çekti.

Koronavirüs sürecinde evli çiftlerin dar bir alanda uzun süre yaşadığını kaydeden Av. Kara, "Çiftler birbirlerini ne kadar sevseler de bazen tahammül sınırları zorlanıyor olabilir. Dolayısıyla bunun sosyal hayatımızda, psikolojik hayatımızda birçok geri dönüşünü alacağız. Almaya da başladık. Geçen hafta Çin'de corona virüsün etkileri ya da karantina dönemi sonlandıktan sonra boşanma davalarında ciddi oranda artışın olduğu haberleri çıkmıştı. Bizde de buna paralel olarak ofisimizi arayan, bize müracaat eden boşanma talebi sayılarının ocak ayına göre 4 kat arttığını görüyoruz. İnsanlar birbirlerini sevseler de uzun bir süre dar alanda bir arada kalmak tahammül sınırını zorluyor. Dolayısıyla bunun boşanma davalarına evlilik birliğinin temelinden sarsılması gerektiren durumlara etkisi çok ciddi oranda” diye konuştu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER