Tıp dünyası şaşkın 8 yaşındaki kız meme kanseri oldu

Uzmanlar meme kanserinin 8 yaşındaki bir kız çocuğunda olma oranını milyonda bir olarak açıklıyorlar. ABD’de yaşayan küçük Chrissy Turner 8 yaşında bu amansız hastalıkla mücadele ediyor. Uzmanlar özellikle kadınlarda meydana gelen bu hastalığın bu yaşta bir çocuğa illet olması karşısında araştırmalarına ve tedaviye devam ediyorlar.

Tıp dünyası şaşkın 8 yaşındaki kız meme kanseri oldu

 Her yıl dünyada binlerce kadının hayatını kaybetmesine neden olan meme kanseri, bu kez 8 yaşındaki bir kız çocuğunun hayatının tehdit ediyor. Amerika’nın Utah eyaletinde yaşayan Chrissy Turner’a yapılan tetkikler sonucunda meme kanseri teşhisi konuldu. Doktorlar ise bu duruma milyonda bir rastlandığını belirtiyor.

Anne rahim ağzı kanseri ve babası da lenfomaya yakalandı
Chrissy Turner'ın annesi ve babası da kansere yakalandı. The Guardian’ın haberine göre, anne Annette Turner, rahim ağzı kanserine yakalanırken, baba Troy Turner da lenfoma ile mücadele ediyor. Troy Turner’a 2008 yılında lenfoma teşhisi konulmuş ve hala tedavisi devam ediyor.


Chrissy’e meme kanseri tedavisi nasıl yapılacak?
Küçük Chrissy’in doktorları hem annesinde hem de babasında kanser olması nedeniyle genetik yatkınlığı fazla olduğunu ancak kanserin görülme zamanın bu kadar erken beklemediklerini söyledi. Milyonda bir rastlanan bir meme kanseri vakası olan Chrissy Turner’a Angelina Jolie'ye de uygulanan mastektomi yapılacak ve meme dokuları çıkartılacak. Chrissiy’e kemoterapi ve radyoterapinin ağır geleceğini belirten doktorlar, bu nedenle küçük kıza Mastektomi yöntemi uygulayacak.


Meme kanseri nedir?
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun internet sitesinden verilen bilgilere göre, her 8 kadından biri meme kanseri olma riskiyle karşı karşıya. Meme kanseri, meme dokusundaki hücrelerden gelişen bir kanser türü. Meme dokusunun herhangi bir yerinden kaynaklanabiliyor. En sık görülen tipi; meme kanallarından kaynaklanan “duktal” kanser denen kanserlerdir. Süt üreten bezlerden köken alan “lobüler” kanserler de sık görülür. Meme kanseri oluşumunda genetik değişiklikler çok önemlidir. Ancak meme kanserlerinin sadece yüzde 7-9’luk bir kısmı ailesel geçişlidir.



Meme kanseri risk faktörleri nelerdir?
Kadın cinsiyet ve yaşlanma meme kanseri için en önemli risk faktörleridir. 30 yaşından sonra ilk doğumunu yapanlarda, 18 yaş öncesinde ilk doğumunu yapanlara göre risk artmaktadır. İlk adetini erken yaşlarda görenler, yaşam boyu daha uzun süre östrojen hormonuna maruz kalacaklarından dolayı risk artmaktadır.


Meme kanserinden korunma yöntemleri
Bazı risk faktörleri sizin kontrolünüz altındadır. Genel sağlık durumunuzu koruma amaçlı dengeli beslenme, zayıflama veya kilonuzu koruma, sigara içmeme, alkolü sınırlandırma, düzenli egzersiz gibi faaliyetlerde bulunabilirsiniz. Ancak bunlar riskinizi tamamen yok etmez. Bu nedenle meme kanserine yakalanmışsanız bu hiçbir şekilde sizin veya başkasının suçu değildir. Kendinizi suçlu hissetmek veya yanlış olduğunu düşündüğünüz şeyleri veya kişileri suçlamanızın size bir faydası yoktur; tam aksine moralinizi yüksek tutmak tedavinizi de olumlu yönde etkileyecektir.


Meme kanseri belirtileri nelerdir?
Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir kitlenin hissedilmesidir. Ancak, hastaların çok azında ağrı da belirtilere eşlik edebilir. Daha nadir olarak memede çekintiler, deride kalınlaşma, şişlikler, deride tahriş ya da bozulmalar ve meme ucunun hassaslaşması ya da içe dönmesi de dahil olmak üzere meme ucu belirtileri yer almaktadır. Sanıldığının aksine ağrı ve kanlı akıntı ileri evrelerde ortaya çıkmaktadır.

Güncelleme Tarihi: 26 Kasım 2015, 12:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER