TÜRİB faaliyete geçiyor

Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) Faaliyet İzni Belgesi Teslim Töreni, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla 24 Temmuz 2019 Çarşamba günü gerçekleştirildi.

TÜRİB faaliyete geçiyor
selcuk

Törene TÜRİB yetkili acentesi ve ortağı olan İzmir Ticaret Borsası’nı temsilen Meclis Başkanı Barış Kocagöz katıldı. Kocagöz konuyla ilgili olarak; “Bu yeni oluşum tarımda lisanslı depoculukla başlayan çağdaş pazarlama sisteminin son ve en güzel adımı... Bu noktalara gelebildiğimiz için çok mutluyuz” dedi.

İzmir Ticaret Borsası ile birlikte ülkemizde ilk defa lisanslı depoculukta pamuk ile depolama ve elektronik ürün senedi üretmek üzere İzmir Ticaret Borsası (İTB) önderliğinde kurulan Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş. de TÜRİB’de pamuk elüs işlemlerinde faaliyet gösterecek.

Ticaret Bakanlığı’nın faaliyet iznini vermesi ile birlikte ürün ihtisas borsasının faaliyete geçişi 26 Temmuz 2019 Cuma günü gerçekleşecek. O tarihten itibaren elektronik ürün senetlerinin alım ve satımı artık sadece ürün ihtisas borsası üzerinden yapılabilecek… Geçiş sürecinin tamamlanmasının ardından düzenlenecek tören ile birlikte de tarımsal ürün piyasalarında çiftçi ve tüccarlara büyük kolaylık sağlayacak yeni dönem resmen başlayacak.

TÜRİB faaliyet alanları nedir?

TÜRİB, elektronik ürün senetlerinin (ELÜS) güven, serbest rekabet ve istikrar içinde şeffaf ve kolay bir şekilde işlem görebilmesini teminen 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu’nun 53 üncü maddesi çerçevesinde ELÜS ve ELÜS’e dayalı vadeli işlem sözleşmelerinin işlem gördüğü piyasaları işletmek üzere kurulmuştur.

ELÜS piyasasında, depolanması amacıyla teslim ettiği ürün için lisanslı depo işletmesince düzenlenen ELÜS’ü elinde bulunduran veya Borsa’da söz konusu senetlerin alım satımını gerçekleştirmek isteyen gerçek veya tüzel kişiler "Yatırımcı" olarak işlem yapabilirler.

Emirler yatırımcılar tarafından TÜRİB internet sitesinden erişilebilen “TÜRİB İşlem Platformu”na kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapılarak iletilir. Gerçekleşen işlemler aynı gün valörlü olarak takasa konu edilir. Takas, İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. (Takasbank) üzerinden Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş. (MKK) ile birlikte gerçekleştirilir. Piyasa işleyiş esasları detaylı olarak TÜRİB ELÜS Piyasası Yönergesi ve ELÜS Piyasası Prosedürü’nde yer almaktadır.

TÜRİB faaliyete geçtiğinde yatırımcıların ELÜS işlemlerine herhangi bir kesintiye uğramadan devam edebilmesi için TÜRİB'e kayıt olması gerekmektedir. ELÜS işlemi gerçekleştirmek isteyen yatırımcılar, TÜRİB'e kayıt için gerekli belgelerle birlikte acentelik sözleşmesi imzalamış olan borsalara başvuracaklardır. Yatırımcıların sisteme kaydı TÜRİB acentesi olan İzmir Ticaret Borsası tarafından yapılabilecektir.

TÜRİB ile ilgili tüm detaylar ve ayrıntılı bilgiye www.turib.com.tr adresinden de ulaşılabilir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER