Uğur Mumcu suikastinin yıldönümünde Diker konuştu "Devlet, MİT ve Mumcu Ailesi Komisyondan Bilgi Sakladı"

1993 yılında arabasına konulan patlayıcı ile öldürülen gazeteci Uğur Mumcu katledildiği gün olan 24 Ocak tarihinde yurdun değişik yerlerinde yapılacak olan programlarla anılacak. Döneminde Uğur Mumcu suikastını araştıran TBMM komisyonu Başkan vekili Tevfik Diker'e ulaşan Manisa Son Haber, 27 yıl sonra, 24 Ocak gününde Diker'e o süreci sordu.

Manisa Son Haber
Uğur Mumcu suikastinin yıldönümünde Diker konuştu "Devlet, MİT ve Mumcu Ailesi  Komisyondan Bilgi Sakladı"

Suikastten 4 yıl sonra kurulan komisyon çalışmalarında aktif rol oynayan Diker, aradan geçen yıllara rağmen, komisyonda yapılan çalışmalar ve detaylarla ilgili konuştu.
"Uğur Mumcu Cinayetini TBMM Araştırma Komisyon Bşk.V.olarak açık seçik ifade ediyorum. Devlet, MİT ve Mumcu Ailesi komisyondan bilgi sakladı." diyerek iddialarını sıralayan Diker  komisyonu MİT, Genelkurmay, Jandarma başta olmak üzere diğer devlet kurumları ile şahısların yanlış yönlendirdiğini yineledi.
Diker, 1996-97’nin Türkiye’sini hatırlamadan komisyonun başarısını anlamanın mümkün olmadığını kaydetti. Susurluk olayından 28 Şubat’a kadar birçok derin olayın bu tarihlerde yaşandığına dikkat çeken Diker, "TBMM 20. Dönem Uğur Mumcu Cinayetini Araştırma Komisyonu işte böyle bir konjonktürde kurulmuştu. Komisyon 31 Ocak 1997’de çalışmalarına başlamıştı. 1997’nin Haziran ayı başında da vazifesini tamamlamıştı. Komisyon çalışmaları sırasında riskli her alanda ben vardım. Örneğin, Alaattin Çakıcı’nın Uğur Mumcu’nun katledilişinden bir gün önce TBMM karşısındaki Büyük Ankara Oteli’ne geldiğini ve aynı zamanda aynı otelde DYP’li Bakan Prof. Dr. Tansu Çiller’in de ikamet ettiği bilgisi tarafıma geldiğinde tereddütsüz üstüne gittim. Ne kadar özverili çalıştığım komisyon raporunda açık seçik mevcuttur. Güldal Mumcu’yla polemiğe girmek gibi bir düşüncem hiçbir zaman olmadı. Ne yazık ki Güldal Mumcu’nun kitabındaki bazı iddiaların kamuoyunda gayet doğal olarak tartışılmasından yazılıp çizilmesinden rahatsız olduğu anlaşılıyordu." dedi.

SUİKAST İLE İLGİLİ ALGI OLUŞTURULDU

"Mumcu Arabasına Binince mi, yanına yaklaştığında mı patlama oldu, bu olay gerçeğinden saptırıldı"

1993 yılında bombalı tuzakla öldürülen gazeteci-yazar Uğur Mumcu'nun eşi Güldal Mumcu'nun suikasttan 3 yıl sonra 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım'ın evlerini ziyaret ettiğini açıklamasını o döneme ait unutulmayacak bir not olarak tarihe not düşüldüğünü hatırlatan Diker, Ne hikmetse olayın başından beri ‘Mumcu, arabasına bindi, vitese taktı kontağı çevirdi ve infilak etti’ şeklinde bir resmi tez işlendi ve bu yolda gerçeği örtmeye yarayan bir ‘Misina Hikayesi’ ile kamuoyu oluşturuldu. Böylelikle uzaktan kumanda ile aracın patlatıldığı ve Uğur Mumcu’nun, daha aracına bile binemeden, aracına binmek üzere iken, arabasının patlatılmasıyla öldürüldüğü hakikatinden yola çıkarak olayın arka planına gidebilecek ilk aşama dahi karartıldı. Güldal Mumcu’nun, bu gerçeği kitabında ihtimamla vurguluyor olması çok önemlidir. Komisyona, kasten yardımcı olmadılar. Olayın gerçekleştiği dönemdeki Ankara Valisi’nin ‘Uğur Mumcu’nun Ankara’da ikamet ettiğini bile bilmiyorduk’ demiş olması dikkate ve hayrete şayandır. Hiç bir kurum komisyona yardımcı olmadı. Aksine bilgi saklandı. Komisyon aksi yönde yönlendirildi. Bunlara rağmen komisyon başarılı bir çalışma yaptı. Rapor ortaya koydu." dedi.
Diker, Uğur Mumcu suikastının ortaya çıkarılamamasının ülke tarihinde karanlıkta bırakılmasını halen içine sindiremediğini, komisyonda tüm çabalarına rağmen bunun aydınlatılamadığını her 24 Ocak tarihinde yeniden hatırladığını o süreci geçen yıllara rağmen hiç unutamadığını da sözlerine ekledi.

Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2020, 22:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER