Kadınlara seçme ve seçilme hakkı, cumhuriyet devrimidir

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 86’ncı yıldönümü dolayısıyla mesaj yayınladı. Başkan Ergün, “Kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkının tanınması, kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi; toplumsal hayatta gerçekleşen Cumhuriyet Devrimleri’nden bir tanesidir” dedi.

Manisa Son Haber
Kadınlara seçme ve seçilme hakkı, cumhuriyet devrimidir

Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının tanındığı 5 Aralık 1934’ün 86’ncı yıldönümü dolayısıyla mesaj yayınlayan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, mesajında şunlara yer verdi: “5 Aralık 1934'de Anayasa ve Seçim Kanunu'nda yapılan yasa değişikliği ile kadınların ilk kez oy kullanmasının ve aday olabilmesinin önü açıldı. Bu tarihin üzerinden tam 86 yıl geçti. Cumhuriyetin ilanından sonra Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, cumhuriyet devrimlerini ve inkılaplarını bir bir hayata geçirdi. Laiklik, yeni Türk alfabesinin kabulü, saltanatın kaldırılması, halkın kendi kendini yöneteceği yönetim şekli Cumhuriyet gibi çok sayıda devrimlere imza atan Büyük Önder, Kurtuluş Savaşımızda destan yazan kahraman Türk kadınını da unutmadı. Birçok dünya ve Avrupa ülkesinden çok çok önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesini sağladı.

Kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkının tanınması, kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmesi; toplumsal hayatta gerçekleşen Cumhuriyet Devrimleri’nden bir tanesi oldu. “Ey kahraman Türk kadını! Sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın” diyen büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, yalnızca sözde değil, yaptığı devrimlerde de daima Türk kadınını ön planda tuttu. Hem şahsım hem de Manisa Büyükşehir Belediyesi olarak her zaman kadınlarımızın yanındayız, her şart altında Türk kadınının hak ve hukukunu savunmaya devam edeceğiz. Bu duygularla Türk kadınına seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 86. yıldönümünde, Manisalı kadınlarımız başta olmak üzere, ülkemizin her tarafındaki kadınlarımızı kutluyor, hepsine sağlık, mutluluk ve esenlik içinde geçecek bir ömür diliyorum.”

Güncelleme Tarihi: 04 Aralık 2020, 23:38
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER