Başkan Selami Selçuk Hakkında Suç Duyurusu! POS Cihazı mı? Dost Cihazı mı?

AKP'li Demirci Belediyesinde skandallar bitmiyor. Yeni skandal Ankara'da ortaya çıktı. Demirci Belediyesinin katıldığı bir fuarda ürün alışverişinde kullanılan POS cihazının Demirci'de faaliyet gösteren bir işletmeye ait olduğu iddiası ortaya atıldı.

Başkan Selami Selçuk Hakkında Suç Duyurusu! POS Cihazı mı? Dost Cihazı mı?

Demirci Belediyesi  28 Kasım - 01 Aralık 2019 tarihleri arasında Ankara Altınpark Anfa'da 12. Ege İlleri Tanıtım Fuarına katıldı. Bu fuarda Demirci Belediyesine ait kiralanan stant da Demirci’de üretildiği iddia edilen ürünlerin satışı da yapıldı.
Bugüne kadar bir çok tanıtım fuarına katılan ve son katıldığı Ankara'daki fuarda ortaya çıkan bu iddiadaki olay ise, ortada bir yolsuzluk olduğu şüphesini içeriyor.


OLAY NASIL ORTAYA ÇIKTI
Ankara'da Demirci Belediyesinin katıldığı fuarda alışveriş yapan bir Demircili stant da bulunan POS cihazından kredi kartı ile alışveriş yaptı. Kart ekstresindeki kalan limiti kontrol etmek için internet bankacılığını kullanan Demircili şahıs, bir anda ekstresinde Demirci'de faaliyet gösteren bir işletmenin adını görünce şaşkınlık geçirdi. 
Manisa Son Haber Whatsapp ihbar hattına bu kredi kartı ekstresini gönderen şaşkın vatandaş, bu fuarda gayri resmi bir uygulamanın olduğunu, belediyelerin alırken de öderken de fatura ile işlem yapabileceğine dikkat çekti.

Kendisinin yaptığı alışveriş sonrası ortaya çıkan bu durumdan sonra Ankara Anfa'da kurulan stantda Demirci Belediyesinden alış veriş yapan herkesin kredi kartı ekstrelerini kontrol etmelerini isteyen dikkatli vatandaş " Böyle bir uygulama olamaz, belediye tüccar gibi yönetilemez, resmiyette her şeyin kayıdı tutulur, orası bir resmi kurum bu durum kabul edilecek gibi değil, biz burada ilçemiz belediyesine katkı olsun diye alışveriş yapıyoruz. Bizim iyiniyetimiz ve Demirci sevgimiz istismar ediliyor" dedi.


MANİSA SON HABER ADI GEÇEN İŞLETME SAHİBİNE ULAŞTI
Ankara'dan gelen bu ihbar üzerine Manisa Son Haber Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Temiz, işletme sahibine telefonla ulaştı.
Temiz, Demircili işadamına Ankara'daki fuarda Demirci Belediyesinin sattığı ürün bedellerinin Demirci'de faaliyet gösteren işletmesine ait POS cihazı ile tahsil edildiği iddiasını sordu.
İşadamı olayı doğruladı." Pos cihazı lazım, fuarda kullanacağız dediler, ben de verdim, ben toplanan paralarını veririm, belediyenin parasını inkar mı edeceğiz, ne var bunda” dedi.
Temiz ile bir süre daha konu üzerinde görüşen şahıs, bu yöntemin yasal olmadığını öğrendikten sonra,"derhal ilgilenip, görüşeceğim" diyerek telefonu kapattı.
Bir süre sonra sonucu bildirmeyince kendisinden bir cevap  gelmeyince yeniden telefonla aranan işadamı, defalarca aranılmasına rağmen telefonunu açmadı.


VERGİ USUL KANUNUNA AYKIRI VE BU EYLEMİN ADI YOLSUZLUK İDDİASI
Olayın resmi boyutu araştırıldığında, Demirci Belediyesinin böyle bir satış sırasında Vergi Usul kanununa aykırı hareket ettiği ortaya çıktı.
Demirci Belediyesi tahsilat servisinde kurumun kendi adına tescilli ve yasal POS cihazlarının bulunduğu, fuarda niçin bu özel işletmeye ait POS cihazının kullanıldığı  ise son süreçte bu işletme ve belediye arasındaki alışverişleri akla getirdi.
İlçede uzun süre gündemde olan bir sosyal tesisin, ticari alana dönüştürülerek ihale ile satışa çıkması ve bu işletme sahibinin bu ihaleyi kazanarak, belediyenin bu taşınmazını satın aldığını da akıllara getirdi.

DEMİRCİ BELEDİYESİNİN STANDINI ÇOK SAYIDA BÜROKRAT, DEMİRCİLİ VE CUMHURBAŞKANLIĞI GİK ÜYESİ BÜLENT ARINÇ'TA ZİYARET EDEREK, ÜRÜNLERDEN ALMIŞTI.


DEMİRCİ BELEDİYESİ YILLARDIR TÜRKİYE'DEKİ FUARLAR VE TANITIM GÜNLERİNİN MÜDAVİMİ OLDU
Son yıllarda Demirci Belediyesi organize edilen fuar ve tanıtım günlerine çok sayıda katıldı. Burada Demirci tanıtılıyor amaçlı ve söylevli , ürünler ve hatta ekmekler taşınarak satışı yapıldı.
Bu fuarlarda Demirci Belediyesinin taşeron işçileri çalıştı. Stantların kurulumundan, ürünlerin taşınması ve satılması aşamasında da bu işçiler görev yaptı.
Bu işçilerin fuarların sürdüğü süre içinde yeme, içme ve barınma masrafları da yine belediyece karşılandı.
Son ortaya çıkan iddialardan sonra, bundan önceki fuarlarda da aynı işletmeye ait veya başka kişi ve kuruluşlara ait POS cihazlarının ürün satışında kullanılıp, kullanılmadığı sorusu akıllara geliyor. POS cihazının sahibi olan işletmenin ise gıda sektörü veya tarımsal ürünlerle ilgili bir faaliyeti bulunmuyor.


BAŞKAN SELAMİ SELÇUK YASA KANUN DİNLEMİYOR
Belediye Başkanlığı süresi içinde, ortaya çıkan bir çok skandal  iddialarıyla yerel ve ulusal medyanın manşetlerinden inmeyen ve TV'lerin ana haber bültenlerinde hep gündemde olan Selami Selçuk, yine gayri yasal olduğu mahkeme kararıyla ortaya çıkan Kent Meydanı inşaatıyla da son günlerde ilçede gündem olmuştu. 
Kent Meydanı inşaatının bulunduğu kamusal alanı, ticari alan yapan Selçuk, meclis kararını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na re'sen onaylatarak, eski parayla 7 trilyon banka kredisi kullanarak bu inşaata başlamıştı. Manisa Büyükşehir Belediyesi bu imar planı değişikliğini ve bakanlığın re'sen onayını yargıya taşımış, Manisa 1. İdare Mahkemesi, bu imar planı değişikliğini ve bakanlığın onayını iptal etmişti. İstinaf mahkemesine itiraz eden Bakanlık ve Selçuk'un başkanı olduğu belediye bu mahkemenin de itirazı ret etmesiyle, kanunsuz iş yaptığını mahkeme kararıyla da tescil ettirmişti.
Kaçak Orman Arazisi üzerine yapılan  kaçak kongre merkezi sonrası Orman İdaresinin kendi arazisini işgal ettiği gerekçesiyle mahkemeye başvurması ve bunun yanısıra zamanında yapılırken kaçak olan ancak sonradan bir şekilde kılıfına uydurulan Kaçak Balık pazarı inşaatları da yine Selçuk'un yasal olmayan işler listesinde yer alıyor.

POS CİHAZI MI? DOST CİHAZI MI? 

POS CİHAZINDAN YAPILAN ALIŞVERİŞ SONRASI KART EKSTRESİNDE CİHAZIN DEMİRCİ BELEDİYESİNE AİT OLMADIĞI ANLAŞILIYOR


Resmi bir kurum olan Demirci Belediyesinin alım ve satım yaparken fatura ibrazı ile bunları gerçekleştirmesi gerekiyor. Ankara'daki fuarda doğrudan Demirci Belediyesinin veznesine veya banka hesaplarına girmesi gereken bedellerin, özel bir işletmeye ait POS cihazı ile alınması ve bunun belediyeye aktarılması resmi olarak mümkün değil. Bu yolsuzluk iddiaları arasında şu soruların cevaplarını Başkan Selçuk'a kamu ve Demircililer adına soruyoruz.
1-Demirci Belediyesi yıllardır katıldığı fuar ve tanıtım günleri etkinliklerinde ticari olarak alım ve satım yapmaktadır. Bu işlemler hangi resmi kayıt işlemine göre yapılmaktadır? Vergi Usul yasasına göre bu ticaret nasıl işlem görmektedir?
2-Mal temini yani bu satılan ürünler, hangi usullerle temin edilmektedir? Bu temin ve satış nasıl kayıt altına alınmaktadır?
Vergilendirilmesi hangi usul ile yapılmaktadır?
3- Bugüne kadar Demirci Belediyesinin katıldığı fuar ve tanıtım günleri etkinliklerinden kaç TL'lik mal temini yapılmıştır? Bu satışlardan kaç TL kar elde edilmiştir? Bu kar bedelleri belediyenin hesabına yatmış mıdır? Yattı ise, hangi banka üzerinden yatış gerçekleşmiştir? Hesaplara ne kadar para yatırılmıştır?
4-Bu özel işletmeye ait POS cihazı niçin kullanılmıştır? Bu resmi olarak mümkün müdür? Belediyenin kendisine ait tahsilat servisinde POS cihazı olmasına rağmen, niçin bu resmi POS cihazları kullanılmamaktadır?
5- Ulaşım ve görevlilerin giderleri belediyeden karşılanmaktadır. Bu fuar ve tanıtım günlerindeki satışlardan elde edilen gelirler  nereler de kullanılmıştır.
6- Ürünler kimlerden alınmıştır, ürün çeşitlerine göre  miktarları nedir? Ankara fuarında satılan ve özel işletmeye ait POS cihazından tahsilatı yapılan Domates kurusu ürünü, kimden, ne kadar, kaç TL maliyetle temin edilmiştir? ( İddialar arasında satışı yapan personel, müşterinin "bu domates kurusu Demirci'de mi üretiliyor" sorusuna, " Başkan malları kendi alıyor, sanırım bu domates kurusunu İzmir'den almış" dediği vardır.)
7-Şayet satışa sunulan bu ürünler arasında  Demirci'de üretilmeyen ama başka yerden alınıp üstüne Demirci yazılıp satışı yapıldı ise, bu ne kadar ahlakidir?

 
BAŞKA BELEDİYELER DE FUARA KATILDI
Demirci Belediyesi yanı sıra Kula Belediyesi de bu fuara katıldı. Oluşturulan stant da ziyaret edenlere ücretsiz Kula Sodası ikram edildi. Kula'yı tanıtıcı broşür ve afişler verildi.


AKP'Lİ BAŞKAN SELÇUK HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULDU
Belediyeye ait Ankara'daki stantda satışlarda Demirci'deki bir özel işletmeye ait POS cihazının kullanılması, vergi kaybı, kamuyu zarara uğratma, yolsuzluk ve Başkan Selami Selçuk'un görevini kötüye kullandığı iddiaları Demirci Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan suç duyurusu ile yargıya taşındı.
Bilindiği üzere Başkan Selami Selçuk hakkında daha önce başlatılan soruşturmalar idari ve hukuki olarak tamamlanmış ve yasaya göre seçilmiş belediye başkanlarının devlet memuru sayılmasından dolayı, soruşturma izni için İçişleri Bakanlığına da Demirci Savcılığınca müracaat yapılmıştı.
Bakanlık halen bu taleplere izin vermediği İçin, başkan Selçuk hakkında soruşturma açılamıyor.
HABER-Mustafa Temiz-Manisa Son Haber

 

Güncelleme Tarihi: 04 Aralık 2019, 05:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER