Demirci'nin halen tek kadın Mali Müşaviri olan Özer, vergi mevzuatında yapılan önemli değişikliklere dikkat çekti

Mustafa Temiz-Demirci-Manisa Son Haber- Manisa’nın Demirci ilçesinde faaliyet gösteren Mali Müşavir Zeynep Özer vergi mevzuatında yapılan son değişikliklerle ilgili mükellefleri uyardı. Yeni düzenlemelere göre vergi cezalarında mükelleflere çeşitli avantajlar olduğunu söyleyen Özer, indirimlerden yararlanmak için dikkat edilecek hususları da açıkladı.

Manisa Son Haber
Demirci'nin halen tek kadın Mali Müşaviri olan Özer, vergi mevzuatında yapılan önemli değişikliklere dikkat çekti

Demirci’de tek kadın mali müşavir olarak hizmet veren Zeynep Özer , vergi mevzuatındaki yeni düzenlemelerle ilgili şu bilgileri paylaştı.

Mali konularda daha geniş blgi almak isteyenler için adres bilgileri şöyle ; Hacıhasan Mah.Cumhuriyet MeydanI No.39/1 Demirci-Manisa

7338 Sayılı Kanun ile Vergi Mevzuatında Yapılan Önemli Değişiklikler

26 Ekim 2021 tarih ve 31640 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7338 sayılı Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun (“7338 Sayılı Kanun“) ile vergi mevzuatında önemli değişiklikler yapıldı.

Düzenlemeler Neler Getiriyor? Bazıları aşağıdaki şekilde açıklanmıştır.

Olağan İnceleme Yeri ve İncelemeye Başlama Usulü Hakkında Değişiklikler

  • Vergi incelemelerinin esas itibariyle mükellefin iş yerinde yapılacağına ilişkin düzenleme değiştirilerek incelemelerin esas olarak dairede (incelemeye yetkili olanın çalışma yerinde) yapılacağı düzenlendi. İncelemenin dairede yapılacak olması iş yerinde tespit ve çalışma yapılmasına engel olmayacak, mükellefin talebi ve iş yerinin müsait olduğu hallerde inceleme iş yerinde de yapılabilecek.
  • Vergi incelemesine başlandığını belgeleyen ve inceleme başlama tarihi olarak referans alınan “incelemeye başlama tutanağı” kaldırıldı. Bunun yerine mükelleflere vergi incelemesinin konusunu ve incelemeye başlanıldığı hususunu bildiren bir yazı tebliğ edilecek.
  • Bu hüküm, 1.7.2022 tarihinde yürürlüğe girecek.

 Amortisman ve Yenileme Fonu Uygulamasına İlişkin Değişiklikler

  • İsteyen mükelleflere aktife yeni kaydedilecek varlıklar için her yıl aktifte kalınan gün sayısına göre amortisman ayırabilme imkanı getirildi. Binek otomobiller ise kapsam dışı tutuldu.
  • Ayrıca mükellefler Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ilan ettiği faydalı ömürlerden kısa olmamak üzere amortisman süresini, her yıl aynı olmak şartıyla, serbestçe belirleyebilecekler. Ancak bu süre Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın belirlediği sürenin iki katını ve 50 yılı aşamayacak. Mükellefler yıl veya gün esası bakımından yaptıkları seçimi değiştiremeyecek.
  • VUK’un geçici 30. maddesinde düzenlenen yeni makine ve teçhizat için Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen faydalı ömür süresinin yarısının (dolayısıyla amortisman oranının iki katı) dikkate alınabilmesi uygulanması 31.12.2023 tarihine kadar uzatıldı.
  • Yenileme fonu uygulamasında tereddütlü hususlar giderildi. Buna göre, satılan iktisadi kıymete benzer mahiyette bir iktisadi kıymet alınması durumunda da yenileme fonu uygulamasından yararlanılabilecek. Satıştan elde edilen karın pasifte geçici bir hesapta tutulma süresi olan üç yıllık süre, satışın yapıldığı tarihi takip eden yılın başından itibaren başlayacak. Pasifte geçici bir hesapta tutulan kâr, satışı yapılan iktisadi kıymetin yerine iktisap edilen yeni kıymetlerin amortisman ayrılabilecek tutarından fazla ise bu fazlalık, satışın yapıldığı yılı takip eden üçüncü takvim yılının kâr ve zarar hesabına eklenecek.

Vergi Ziyaı Cezası, Usulsüzlükler ve Pişmanlıkla Beyan Hakkında Yapılan Değişiklikler

  • Cezayı gerektiren fiil bazında toplam 5.000 TL’yi aşan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları uzlaşma ve tarhiyat öncesi uzlaşma kapsamına alındı. Ayrıca, 5.000 TL’yi aşmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları için VUK’un 376. maddesinden yararlanılması durumunda indirim oranı %75 olarak uygulanacak.
  • Vergi ziyaı ve usulsüzlük cezalarında tekerrür uygulamasına ilişkin beş yıllık ve iki yıllık süreler artık cezanın kesinleştiği tarihi takip eden yılın başından değil, cezanın kesinleştiği tarihi izleyen günden itibaren başlayacak. Artırılan ceza tutarı kesinleşmiş cezadan (birden fazla ceza varsa en yüksek tutardakinden) daha fazla olamayacak.
  • Elektronik defter ve kayıt uygulamalarındaki kayıt düzenine uyulmaması fiilleri birinci derece usulsüzlük cezasının kapsamına alındı.
  • Mükellefler, vergi incelemesine tabi bir vergi türü veya takdir komisyonuna sevk edilen olayın ilgili olduğu bir vergi türünden farklı vergi türleri için pişmanlıkla beyanname verebilecek.

Diğer Bazı Önemli Değişiklikler

  • Kazançları basit usulde tespit olunanların bu kazançları gelir vergisinden istisna edildi.(2021 yılı dâhil beyanname verilmeyecek olup defter beyan sistemi üzerinden evrak kayıt işlemlerine devam edecekler.)
  • 2022 yılı vergilendirme dönemine ilişkin verilecek beyannamelerden itibaren uygulanmak üzere, dördüncü geçici vergi beyannamesi uygulaması kaldırıldı.
  • Varlık yönetim şirketlerine tanınan banka ve sigorta muameleleri vergisine ilişkin istisna kaldırıldı.
  • İlanen yapılacak tebligatların 3.600 TL’yi aşması halinde vergi ve vergi cezaları açısından Gelir İdaresi Başkanlığı, diğer alacaklar açısından ise ilgili İdare’nin resmi internet sitesinde duyuru yapılabilecek.
  • Gider pusulası düzenlenebilecek mal ve hizmet alımlarının kapsamı genişletildi ve 7 günlük süre içerisinde gider pusulasının düzenlenmemesi durumunda özel usulsüzlük cezası kesilmesi öngörüldü. Ödemenin banka, ödeme kuruluşu, PTT aracılığıyla yapılması halinde bu kurumlarca düzenlenen belgelerin (dekont vb.) gider pusulası yerine geçeceği belirtildi. Bu hüküm 1.11.2021 tarihinde yürürlüğe girecek.
  • Şüpheli alacak karşılığı uygulamasında, 3.000 TL’yi geçmeyen alacaklar dava ve icra takibine değmeyecek alacak olarak tanımlandı. Ayrıca işletme hesabı esasında defter tutan mükellefler de şüpheli alacak karşılığı ayırma imkânına kavuştu.( 3.000 TL altı borçlar direk şüpheli alacaklar olarak dikkate alınabilecek
  • Konaklama Vergisi’nin yürürlük tarihi 1.1.2022 tarihinden 1.1.2023 tarihine ertelendi.
  • Elektronik ortamda vergi dairesi kurulması konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yetki verildi.

Sonuç

7338 sayılı Kanun ile vergi mevzuatımızda yer alan tartışmalı hükümlere açıklık ve uygulamada sıklıkla karşılaşılan vergisel sorunlara çözüm getirilmesinin amaçlandığı görülmektedir.

SMMM ZEYNEP ÖZER Kimdir ?

Turgutlu’da doğan Zeynep Özer ilk orta ve lise eğitimini Turgutlu da tamamladıktan sonra,  Kahramanmaraş Sütçü İmam Üni. Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Bölümü ve Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünü bitirdikten sonra mali müşavirlik ofisinde çalışmaya başladı. 2008 yılında Mali Müşavirlik Staj Başlatma sınavını başarı ile vererek üç yıl sürecek Mali müşavirlik stajını başlattı. 2012 yılında yeterlilik sınavlarını vererek Mali müşavirlik ruhsatını aldı.       

Evlilik nedeniyle 2012 yılında Demirci’ye yerleşen Zeynep Özer burada da bir mali müşavirlik ofisinde çalıştıktan sonra 2020 yılı Aralık ayında Kendi Mali Müşavirlik ofisini açtı. Aktif olarak mesleğine devam eden Zeynep Özer iki çocuk annesidir.

Güncelleme Tarihi: 16 Aralık 2021, 04:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER