Demirci'de Kent Meydanı Diye Başlanıp İçine Dükkan Doldurulan Meydanın Son Hali! Ergün, İttifak öncesi karşı çıkmıştı

MHP’li Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, ittifak öncesinde AKP’li Demirci Belediye Başkanı Selami Selçuk’un imar planı değişikliği kararına karşı dava açmış ve kazanmıştı. Ergün ittifak sonrası karşı çıktığı değişikliğe şimdi onay bekliyor.

Manisa Son Haber
Demirci'de Kent Meydanı Diye Başlanıp İçine Dükkan Doldurulan Meydanın Son Hali! Ergün, İttifak öncesi karşı çıkmıştı

MHP ve AKP’nin kurduğu Cumhur İttifakıyla son seçimlerde yeniden Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen MHP’li Cengiz Ergün, ittifak öncesinde AKP’li Demirci Belediye Başkanı Selami Selçuk’un imar planı düzenlemesini kanuna aykırı olduğu gerekçesiyle mahkemeye vermiş ve kazanmıştı. Söz konusu dava kararının bozulması için AKP’li Selçuk, idari ve istinaf mahkemesine gitse de oralarda da başarısız olarak, imar değişikliği kararı reddedildi. Ancak,son ulaşan bilgilere göre Cumhur İttifakıyla birlikte başkanlar yanlışa ve kesinleşmiş yargı kararlarının aksine, yargı kararına uymama suçunu da işleyerek, bu dönemde ortak hareket ediyor ve Ergün, karşı olduğu imar planı düzenlemesini mahkeme kararına rağmen büyükşehir meclisinden geçirilmesini sağlıyor.

Büyükşehir’e karşı Bakanlık onayı

Manisa’nın Demirci ilçesinin tek meydanı olan alana, 2015 yılında Manisa Büyükşehir Belediyesi ‘kent meydanı ve otopark’ yapmak istedi. İttifak öncesinde AKP’li Demirci Belediye Başkanı Selçuk, projenin hayata geçmesi için MHP’li Büyükşehir Belediyesine yetki devrini vermedi ve proje hayata geçmedi. İttifak öncesinde söz konusu kent meydanı iktidarın belediye başkanı Selçuk tarafından, Büyükşehir Belediyesi hiçe sayılarak imar değişikliğiyle kamusal alandan ‘ticari’ alan haline getirildi.

Büyükşehirle yönetilen illerdeki ihtilaflı alanlarda res’en imar planı değişikliğini onaylayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderdi. Mevcut kanunda bu tür ihtilaflı alan statüsünde olmamasına rağmen, bu imar planı değişikliğini onaylattıran AKP’li Demirci Belediye Başkanı Selami Selçuk, 7 milyon TL banka kredisi kullanarak, kent meydanı inşaatına başladı.

Ergün, AKP’li Başkan Selçuk’u ve Bakanlığı mahkemeye verdi

Demirci Belediyesinin meclis kararını Manisa Büyükşehir Belediyesine getirmeyip, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na res’en onaylatıp, inşaata başlamasından sonra, Manisa Büyükşehir Belediyesi, Demirci Belediyesi ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’nı yetki gaspı ve halkın nefes alanı olan kamusal alanın, ticari alan yapılmasının hukuksuz olduğu gerekçesiyle mahkemeye verdi. Yargılama süreci sonunda Manisa 1. Bölge idaresi Mahkemesi 2017/767 esas ve 2018/1072 karar no ile 17.10.2018 tarihinde Demirci Belediyesinin meclis kararıyla yapılan imar planı düzenlemesini ve bakanlığın res’en onayını iptal etti.

Mahkeme kararı istinafta da bozulmadı

Manisa İdare mahkemesinin bu iptal kararının ardından Demirci Belediyesi ve Çevre Şehircilik Bakanlığı istinaf mahkemesine bu iptal kararının bozulması için müracaat etti. Ancak İzmir Bölge İdare Mahkemesi 3.idari dava dairesi 2019/ 99 esas, 2019/768 karar no ile Demirci Belediyesi ve Çevre Şehircilik Bakanlığının istemini reddederek, Manisa 1. Bölge idaresi Mahkemesinin iptal kararının yasalara uygun olduğuna karar verdi.

İttifak sonrası Başkan Ergün de dava kararını unuttu!

Yapılan mahalli seçimlerin ardından Cumhur İttifakı adayları olarak MHP’li Cengiz Ergün Manisa Büyükşehir Belediyesine, AKP’li Selami Selçuk ise Demirci Belediye Başkanı olarak yeniden seçildi. Demirci’deki tek meydan için ittifak öncesinde, büyükşehir meclisinde birbirlerine ‘Hodri Meydan’ diyerek projeleri yarıştıran başkanlar, şimdi yargı kararına karşılık aynı yoldan yürüyor.

İttifakın önüne yargı kararı çıktı

Seçimlerin ardından Demirci Belediyesi hukuken kaçak olarak mahkeme kararıyla tescillenen ve ilçenin tam ortasında yarım olarak bekleyen kent meydanı için meclisinde bir karar daha alarak “yetki devri’ istedi. Üç ay boyunca Manisa Büyükşehir Belediye meclisi İmar ve Bayındırlık komisyonunda işin içinden çıkamayan komisyon üyeleri 2020 yılının Mart ayı meclis toplantısında, yargı kararlarını gerekçe göstererek belediye hukuk dairesinden destek istedi. Hukuk idaresinin daha önce aynı alandaki düzenleme için taraf olduğunu Demirci Belediyesini mahkemeye verip, mahkemeyi kazandıklarını mecliste beyan eden Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Aytaç Yalçınkaya “Biz belediye olarak tarafız, meclis hukuk komisyonu ve imar bayındırlık komisyonu ortak çalışarak bu işi karara bağlasın” dedi. Mecliste komisyonlar ortak olarak bu konuda çalışsın kararı çıktı.

Yetki devri toplu oylamanın içinde kaynadı

Pandemi nedeniyle Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ergün, 3 ay boyunca meclis toplantılarının iptal edildiğini açıkladı. 3 aylık aranın ardından temmuz ayının ilk haftası Cengiz Ergün Başkanlığında toplanan Manisa Büyükşehir Belediyesi Meclisi pandemi sürecinde komisyonlarda bekleyen dosyaların hepsini tek bir oylama yaparak onayladı. Bu sırada Demirci Belediyesinin bu yetki devri teklifi de üzerinde görüşmeler yapılmadan onaylandı. Söz konusu yetki devri onayına İYİ Partili meclis üyeleri karşı çıktı. İYİ Parti, Demirci Belediyesinin yetki devri teklifinin Büyükşehir Belediye Meclisinde onaylanmasının ardından bu teklifin içeriğinde bulunan alanla ilgili kesinleşmiş yargı kararları olmasına rağmen, yargı kararlarına uyulmadığı ve yapılan düzenlemenin imar mevzuatı ve şehir planlaması yasalarına aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmenin durdurulmasını, önce Manisa Valiliğine, sonra da Manisa 1. İdare mahkemesine 2020/623 esas no ile talep etti.

Mahkeme en son bilirkişi tayin edilmesi ve yerinde yargılamanın yapılması kararını verdi.

MHP’li Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ittifak öncesinde kanunsuz ve hukuksuz, kent estetiği ve imar düzenlemelerine aykırı dediği yere, ittifaktan sonra da yasalara uygun diye İYİ Partili meclis üyesince açılan mahkemede savunma yaptı. Ergün’e vatandaşlardan tepkiler sürüyor.

Güncelleme Tarihi: 25 Kasım 2020, 22:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER