Başbakan Davutoğlu'da Vali Bektaş'ı eleştirdi

Başörtülü kadınların kelepçeli gözaltı sonrası Manisa İl Emniyet Müdürünün görevden uzaklaştırılmasının ardından Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'ın yaptığı açıklamada geçen "başörtülü bayan" ifadesi de ülkenin gündemine oturdu. Başbakan Vali Bektaş'ın açıklamasını "maksadını aşan ifade " olarak yorumladı. İçişleri bakanı ise Vali hakkında soruşturma açmak için müfettiş görevlendirildiğini açıkladı. Manisa ülke gündeminde kalmaya devam ediyor.

Başbakan Davutoğlu'da Vali Bektaş'ı eleştirdi
 Manisa'da ülkenin gündemine düşenlerle ilgili Başbakan da konuştu. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Manisa’da türbanlı şüphelilerin gözaltına alınmasının ardından Manisa Valiliğinin yaptığı açıklamayı eleştirerek, “Bu maksadını aşan bir ifadedir” dedi. Manisa Valiliğinin sosyal medya hesabından yaptığı açıklama tepkilere neden oldu. Kelepçeli gözaltı işlemi ve sonrasında başlatılan soruşturma konusunda kamuoyuyla paylaşılan bilgilendirmede geçen “Hukuki süreçte suçluluğu sabit olmayan hiç kimsenin hele de toplumda çok olumlu bir imajla algılanan başörtülü bayanların, şartları oluşmadan böyle bir işleme tabi tutulmaları her kademede üzüntüyle karşılanmıştır” ifadeleri ayrımcılık taşıyan sorunlu bir dil olarak eleştiri toplamıştı. Başbakan Davutoğlu, bu açıklamayı “Maksadını aşan bir ifadedir. Maksadın ne olup olmadığını tartışmak da istemem. Kesinlikle 78 milyonun her biri bizim için olumlu imaja sahiptir. Her hukuki soruşturmada vatandaşlarımızın, izzetleri, onurları, hakları hukuk devletinin temini altındadır” şeklinde değerlendirdi.

“AYRIM YAPMAK KESİNLİKLE KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL”

 Başbakan Ahmet Davutoğlu, gazetecilerin sorusu üzerine hukuk devletinde gözaltı işlemlerinin esaslarının belli olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Kıyafetler üzerinde bir farklılık söz konusu olamaz. Hukuk devletinde bir soruşturmada gözaltı geliyorsa hukuki şartlar içinde ne gerekiyorsa yapılır. Başka ihtimaller üzerinde tedbir alınabilir. Ama normal şartlarda güvenlik birimlerinin hanımları kelepçeli şekilde götürmesi herkes için geçerli bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bu manzarayı gördüğümüz zaman derhal arkadaşlarımıza talimat verdim. Bu soruşturulsun, çünkü burada aynı zamanda yürütülen soruşturmaya gölge düşürülmek istenircesine ortaya çıkarılmak istenen bir tablo var. Yani bir mağdur psikolojisi oluşturulması söz konusu. Hukuk devletinde bir gözaltı yapılacaksa bunun esasları bellidir. Daha gözaltı nihai suçluluk aşamasında değil. Vatandaşlar üzerine düşeni soruşturmanın gerektirdiği şekilde gerekeni yapar, güvenlik birimleri yapar. Ama burada başörtülü, başı açık ayrımı yapmak, vatandaşlarımız arasında olumlu olumsuz imaj ayrımı yapmak kesinlikle kabul edilebilir değildir. Bizim için bütün vatandaşlarımız aksi ispat edilene kadar olumlu imaja sahiptir. Aksi nasıl ispat edilir? Bir suç vardır o zaman hukuki işlem yapılır. Bu maksadını aşan bir ifadedir. Maksadın ne olup olmadığını tartışmak istemem. Kesinlikle 78 milyonun her biri bizim için olumlu imaja sahiptir. Her hukuki soruşturmada vatandaşlarımızın, izzetleri, onurları, hakları hukuk devletinin temininatı altındadır.” Manisa’da türbanlı şüphelilerin kelepçeli fotoğraflarının kamuoyuna yansımasının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatı ile soruşturma başlatıldı, il emniyet müdürü açığa alındı.


Güncelleme Tarihi: 13 Kasım 2015, 22:31
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER