MHP'li Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün AKP'li üyeye sert çıktı: Bana kanunsuz iş yaptıramazsınız

Manisa Büyükşehir Belediyesinin Şubat ayında yaşananlar ülke gündemine de girdi. Oda Tv'nin de yer verdiği haber, Manisa ve ülke genelinde de halen konuşulmaya devam ediyor.Başkan Cengiz Ergün'ün AKP'li Grup Başkan vekiline hitaben kürsüden söylediği Bana kanunsuz iş yaptıramazsınız! Yasalar çerçevesinde hukuksuz, kanunsuz bir işi meclisten geçirmem. Çoğunluk karar alır geçirirse, buyurun. Yetkimi kullanıp gerekli itirazları yaparım" sözleri Manisa kamuoyunda halen konuşulmaya devam ediyor.

Manisa Son Haber
MHP'li Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün  AKP'li üyeye sert çıktı: Bana kanunsuz iş yaptıramazsınız

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'ün İmar düzenlemesi konusunda AKP'li Grup Başkan Vekiline hitaben Manisa Büyükşehir Belediyesi Şubat ayı meclis toplantısında Cumhur İttifakı ortakları AKP ve MHP arasında sert tartışmalar yaşandı.
Manisa Büyükşehir Belediye meclisi AKP Grup Başkanvekili Dilşat Ulaş, gündem maddesi imar komisyonu raporları üzerinde söz alarak partisinin görüşlerini ifade etti. Dilşat Ulaş, "İmar kanununa göre 14 adanın düzenlemesini yaptık. AKP grubu olarak komisyondaki maddenin kabulünü talep ediyoruz. Vatandaşlar çok mağdur, en az iki adanın uygulama dışında tutulmasını istiyoruz" dedi.
MHP'li Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, AKP meclis grubunun talebine sert karşılık verdi.


"BANA KANUNSUZ İŞ YAPTIRAMAZSINIZ"
MHP'li Cengiz Ergün, "Vatandaş ruhsatını almadan evini neden yıkmış? Onun hesabını müteahhit versin. Bana kanunsuz iş yaptıramazsınız! Yasalar çerçevesinde hukuksuz, kanunsuz bir işi meclisten geçirmem. Çoğunluk karar alır geçirirse, buyurun. Yetkimi kullanıp gerekli itirazları yaparım" ifadelerini kullandı.
Yaşanan tartışma sonrası yapılan oylamada, MHP ve CHP meclis grubunun kabul, İYİ Parti'nin çekimser oyu ile ilgili maddenin komisyonda kalması yönünde karar verildi.


KOMİSYONDA KALAN BİR BAŞKA İMAR PLANI KONUSU DEMİRCİ KENT MEYDANI
Demirci'de gündemde olan Kent Meydanı ile ilgili düzenlemede büyükşehir meclisi İmar komisyonunda kaldı. Şubat ayı gündemindeki Demirci Kent meydanı imar planı düzenlemesinde, Demirci Belediye Başkanı Selami Selçuk'un Aralık ayında gündeme aldığı ve Ocak ayında da meclis üyelerinin sorusuna verdiği cevap, Büyükşehir meclisinde Ergün'ün bu konuşmasından sonra daha çok merak edilir hale geldi.İddialara göre Cumhur ittifakından önce Büyükşehir Belediyesinin Demirci'de Kent meydanı ve otopark yapmak istediği alanla ilgili kullanım hakkını o dönem vermeyen Demirci Belediyesi, bu projenin hayata geçirilmesi için gerekli düzenlemeleri meclisinde yapmamıştı. Daha sonra ise kamusal alan olan bu yeri aldığı meclis kararıyla ticaret alanına dönüştürme kararı alan Selçuk yönetimindeki Demirci Belediyesi, Büyükşehir kanununa rağmen, bu kararı Çevre ve Şehircilik Bakanlığına res'en onaylattırarak, banka kredisi alıp bu alana dükkan ve düzenlemeler yapmaya başlamıştı.
Manisa 1. Bölge İdare Mahkemesi, büyükşehirin olayı yargıya taşımasından sonra mahkeme imar planı değişikliğinin, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, imar mevzuatına ve kamu yararına aykırı olduğu sonucuna vararak bu alanın kamusal alandan, ticaret alanına dönüştürülmesini İPTAL etti. İstinaf Mahkemesine giden Demirci Belediyesi ve Çevre Şehircilik Bakanlığının bu talebi de istinaf mahkemesince red edilerek, İPTAL kararının doğru olduğuna dair karar vermişti. Bu yargı kararlarına rağmen ve üstelik, ticari alan yapılan bu alanda başlatılan binanın içinde kalan özel bir şahısa ait parselin kamulaştırılmaması, kamulaştırma yapılmadan bir işgal ile binanın yapılmayabaşlanması,  imar planındaki bir sokağın yine bu binanın içine alınarak, gayri hukuki bir şekilde  yok edilmesine rağmen, Demirci Belediye Meclisi 2019 Aralık meclisinde bu kez de meclis çalışma yönetmeliğinde açıkça yazılı hükümleri ihlal ederek, imar planı değişkliğini imar komisyonuna göndermeden, oy birliğiyle bir karar aldı. Bu alan ile ilgili mahkeme kararı ortada iken, Başkan Selami Selçuk'un " Ben Cengiz Ergün ile görüştüm, biz burada karar alacağız, burayı Büyükşehir Meclisinde  ticari alan yapacağız" sözünün de doğruluğu Şubat meclisinde Cengiz Ergün'ün bu dikkat çeken açıklamasından sonra, böyle bir görüşmenin olup olmadığı konusu da kamuoyunda tartışılır hale geldi. 
Ocak ayı Demirci Meclisinde bir meclis üyesinin sorusu üzerine Başkan  Selami Selçuk'un, " Aralık ayında aldığımız bu karar İmar Komisyonuna gönderildi, Şubat ayı meclisinde geçecek" ifadesi ise Selçuk'un beklenti ve ifadeleri dışında Büyükşehir meclisince İmar Komisyonundaki Kent Meydanı imar planı düzenlemesi de meclis kararıyla komisyonda bırakıldı.


DEMİRCİLİ VATANDAŞLAR BU MEYDANA BETON YIĞILMASINI İSTEMİYOR
Demirci ilçesinin tek nefes alanı olan bu meydana, gayri hukuki yollarla, özel parseli ve imar planındaki sokağı bile işgal ederek İnşaata başlayan Selami Selçuk yönetimindeki Demirci Belediyesi, vatandaşların da büyük tepkisini alıyor. Aylardır şehrin ortasında enkaz görünümüyle bekleyen, mahkeme kararlarına rağmen, yargı kararına uyulmayıp, bekletilen bu inşaatın, bir an önce yıkılarak, meydan düzenlemesi yapılmasını isteyen Demircililer, Cengiz Ergün'ün Şubat ayındaki bu çıkışından sonra daha da ümitlendi. 


DEMİRCİ BELEDİYESİNE YİNE MAHKEME AÇILIYOR
Bu arada özel bir parseli de işgal ederek bu özel parselin üstünde bina yapan Demirci Belediyesine yine mahkeme yolu gözüktü. İddialara göre kent meydanı inşaatının içinde kalarak  özel mülkü işgal edilen hak sahiplerinin Demirci Belediyesini mahkemeye vermek için hazırlık yaptığı öğrenildi. Hak sahiplerinin işgal edilen parsellerinin tahliye edilmesini isteyecekleri bilgisine ulaşıldı.


BÜYÜKŞEHİR İMAR KOMİSYONU YARGI KARARI VE ÖZEL PARSELE İŞGALİ DİKKATE ALDI
Demirci Cumhuriyet meydanındaki kamusal alanın gayri yasal bir şekilde yetki gaspı yapılarak Demirci Belediyesince işgal edilmesi imar komisyonu üyelerinin de dikkatinden kaçmadı. Özellikle bu alan içindeki işgal edilen özel parselin hak sahiplerinin yasalar gereği muaffakiyetlerinin alınıp alınmadığının dikkatle incelendiği öğrenildi. Komisyonun bu konuda ortaya koyacağı rapor merakla bekleniyor.
Mahkeme kararlarına rağmen, sayısal çoğunlukla Demirci Belediyesinin bu yetki devri  mecliste kabul edilirse, meclis üyeleri tarafından böyle bir karar çıkması durumunda olayı yargıya taşıyacakları da kulislerde konuşuluyor.


DEMİRCİLİ VATANDAŞLAR CENGİZ ERGÜN'ÜN TAVRINI MERAKLA VE HEYECANLA  BEKLİYOR
Cengiz Ergün'ün Manisa 1. İdare Mahkemesinin  imar planı değişikliğinin, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, imar mevzuatına ve kamu yararına aykırı olduğu sonucuna varıp, bu değişikliği İPTAL etmesi, istinaf mahkemesinin bu kararı doğru bulması, buna rağmen Demirci Belediyesinde yine usul ve yönetmeliğe aykırı alınan meclis kararını İmar Komisyonuna havale etmesinin ardından, Şubat Meclisinde AKP'li Grup Başkanvekiline hitaben söylediği " Bana kanunsuz iş yaptıramazsınız! Yasalar çerçevesinde hukuksuz, kanunsuz bir işi meclisten geçirmem. Çoğunluk karar alır geçirirse, buyurun. Yetkimi kullanıp gerekli itirazları yaparım" sözlerini  gelecek meclis görüşmesinde Demirci İmar Planı değişikliği yetki devri içinde söyleyip söylemeyeceği ve alacağı tavır merakla ve heyecanla bekleniyor.

Güncelleme Tarihi: 14 Şubat 2020, 00:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER