Aile Hekimleri, “Tarihi Geçmiş Aşı Asla Yapmadık”

Tarihi geçmiş aşı tartışması büyüyor… Sayıştay’ın Sağlık Bakanlığı raporunda Türkiye’de okul çağındaki 63 bin çocuğa tarihi geçmiş aşı yapıldığı yönünde haberler çıkarken, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), “Bir Aile Hekiminin hiç bir şekilde zamanı geçmiş aşı uygulaması mümkün değildir.

Aile Hekimleri, “Tarihi Geçmiş Aşı Asla Yapmadık”

Hiç bir aile sağlığı merkezinde zamanı geçmiş aşı uygulanmamıştır. Sayın Sayıştay yetkilileri ve kamuoyunu saygıyla bilgilendiririz” açıklaması yaptı.
AHEF tarafından yapılan açıklamada, “Artık her yaşta ölümlerin sıralamasında enfeksiyon hastalıklarının yükselişini görmezden gelmek mümkün değildir” ifadesine yer verildi. “Aşı günümüzde “sağlıklı su”dan sonra sağlığın korunmasında ve devamında en önemli etkendir. Bu husus göz ardı edilmemelidir. Aşılar sayesinde beklenen yaşam süresi ortalama 40’lardan iki katı süreye çıkmıştır. Birçok salgın yapan hastalık aşılar sayesinde ya bitmiş ya da kontrol altına alınmıştır”

YÜZDE 98’LERE VARAN AŞILANMA ORANI
Ülkemizin bebek ve çocuk aşılamasında %98’lere varan aşı yapılma oranı ile dünya sıralamasında üst sıralarda yer almasını sağlayan, ülkemizde en çok aşı uygulayan hekim grubu olan Aile Hekimleri “Sağlıkta bazı şeyler vardır ki kazanımın bedeli hayat olduğunda hiç bir ihmal kabul edilemez. Bir kişinin, çocuğun ya da bebeğin sağlıklı hayatı söz konusu olduğunda çoklu aşı zaiyatı göze görülmez ve hesaplanmaz” dedi.
AŞI KARARSIZLIĞI

Aile Hekimleri özellikle de “aşı kararsızlığı”nın halk sağlığına tehdit oluşturduğu şu günlerde aşı üzerine bilgilendirme veya haber yapılırken herkesin sorumlu ve dikkatli davranması gerektiğine dikkat çekiyor.


KALAN AŞI KULLANILMAZ
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) yaptığı açıklamada: “Aşılar bazen hastalık etkeninin parçalarından bazen de belli miktarda zayıflatılmış etkenden yapılır. Pek çok deney ve kontrol sonrası ideal ısı belirlenir ve o ideal şartlarda saklanır. Bazı aşılar aynı anda pek çok etkene karşı koruyuculuk içerir ve karma aşılar olurlar. Örneğin Konjuge pnömococ aşısı (KPA). Bazıları ise tek bir etkene karşı üretilir ve etken adı ile anılır. Örneğin verem aşısı (BCG). Bazı aşılar tekli enjektör içinde olurken bazı aşılar çoklu flakonlar içinde olur. Özellikle flakon içindeki aşının belli bir kullanım süresi vardır ve bu süre bazen gün, bazen saattir. Aşıyı uygularken bu şartlara azami dikkatle kontrol eder ve uygularız. Her bebeğin ve yetişkinin aşı takvimi ulusal aşı takvimine uygun şekilde ve kendine özgüdür. Genelde çoklu aşılar için bu takvime uygun zaman aralığı içinde belli gün ve saatler arasında bebekleri çağırır, belli saate aşıyı açar ve uygularız. Kalan aşı kullanılmaz.”


AŞILAR ATS SİSTEMİ İLE TAKİP EDİLİYOR
Aile hekimlerinin yaptığı aşılar, İl Sağlık Müdürlükleri depolarından, ilçe sağlık müdürlüklerine ve Aile Sağlığı merkezlerine özel soğutuculu taşıma araçları ile getiriliyor. AHEF yetkilileri, “Aşıları temin ettikten sonra Aile Sağlığı Merkezlerinde bulunan buzdolaplarında tutuyoruz ve ısıları Sağlık Bakanlığı tarafından takip edilen bir sistemle de anlık ısı takipleri yapıyoruz. Aşıların merkez depolardan kişiye uygulanınca kadar tüm hareketleri aşının üzerindeki barkod ile ATS de denilen Aşı Takip Sistemi ile takip ediliyor. Bir Aile Hekiminin hiç bir şekilde zamanı geçmiş aşı uygulaması mümkün değildir. Hiç bir aile sağlığı merkezinde zamanı geçmiş aşı uygulanmamıştır. Sayın Sayıştay yetkilileri ve kamuoyunu saygıyla bilgilendiririz” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 03 Ekim 2019, 18:40
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER