Alzheimer farkındalığı ve duyarlılığı arttırılmalı

Dünyada bugün yaklaşık 50 milyon kişiyi etkilediği bilinen Alzheimer hastalığının ileri yaşla birlikte görülmek sıklığının arttığına dikkat çekildi. Türkiye Alzheimer Derneği İzmir Şubesi Başkanı Belgin Karavaş, toplumu etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunu olan Alzheimer hastalığına ilişkin farkındalığın ve duyarlılığın arttırılması gerektiğini söyledi.

Alzheimer farkındalığı ve duyarlılığı arttırılmalı
selcuk

Alzheimer hastalığına karşı farkındalığı artırmak, önlem alabilmek amacıyla tüm dünyada 21 Eylül "Alzheimer Günü" olarak anılıyor. Eylül ayı boyunca halkı bilgilendirmek için etkinlikler düzenleniyor. Türkiye Alzheimer Derneği İzmir Şubesi de bu kapsamda “Unutanları unutmuyoruz” sloganıyla, 17-26 Eylül 2019 tarihleri arasında düzenlediği panel, söyleşi ve etkinliklerle Alzheimer konusunda toplumda farkındalık yaratmaya çalışıyor.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen’i ziyaret eden Türkiye Alzheimer Derneği İzmir Şubesi Başkanı Belgin Karavaş, yaptıkları çalışmalara ve etkinliklere ilişkin bilgi verdi. Halk arasında bunama olarak adlandırılan (demans) beynin bilişsel bozuklukları ile seyreden bir hastalık olduğunu anlatan Karavaş, Alzheimer hastalığının demansın en sık görülen formu olduğunu dile getirdi.

Dünyada bugün yaklaşık 50 milyon kişiyi etkilediği bilinen Alzheimer'in ileri yaşla birlikte görülme sıklığının arttığını anlatan Belgin Karavaş, hastada oluşan engellilik durumu, ölüm oranları, bakıcı yükü ve bakım maliyeti ile toplumu etkileyen önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çekti. Toplumda bilincin ve dayanışmanın geliştirilmesi amacıyla tüm dünyada Eylül ayının “Alzheimer Farkındalık Ayı”, 21 Eylül’ün ise “Dünya Alzheimer Günü” olarak kabul edildiğini anlatan Karavaş, İzmir’de de bu amaçla etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

Bu yıl Türkiye Alzheimer Derneği İzmir Şubesi’nin 20. yılını kutladıklarını anlatan Karavaş, tüm basın mensuplarını bilgilenmek üzere bu etkinlikleri izlemeye davet etti. Alzheimer Haftası’nda bu yıl geçmiş yıllara oranla yerel yönetimlerden daha fazla işbirliği önerisi gelmesinden büyük mutluluk duyduklarını dile getiren Karavaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yerel yönetimlerin desteği bizim için çok önemli. Örneğin hastalarımızı derneğe getirecek bir servise çok acil ihtiyacımız var. Derneğimizde hem hastaları rahatlatacak eğitimler veriyoruz hem de hasta yakınları için bir rehabilitasyon ortamı oluşuyor. Bu hastalıkta hasta kadar hasta yakınlarının tükenmişlik sendromunu karşı mücadelesi de büyük önem taşıyor. Servis olmayınca hastaların derneğe gelmesi çok zor. Belediye şoförlerine hastalığa ilişkin bilgi vermek istiyoruz. Toplu taşıma araçlarını kullanan şoförlerin farkındalığı bizim için çok önemli.”

Sivil toplum kuruluşlarının böylesine geniş halk sağlığı sorunlarında farkındalık oluşturmak için yaptıkları çalışmaların, bilgilendirmelerin çok önemli olduğunu belirten İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, “Hepimizin ailesinde, çevresinde yaşlı bireyler var. Toplum hızla yaşlanıyor. Bizler de yaş alıyoruz. Alzheimer aslına bakarsanız hepimizi ürküten bir hastalık. Bu konuda yaptığınız bilgilendirmeler, bu bilgiler doğrultusunda toplumun alacağı önlemler çok önemli” dedi. Derneğin “Unutanları Unutmuyoruz” sloganıyla yaptığı çalışmaları yürekten desteklediğini kaydeden Dikmen, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ben de aktif haberciliğim döneminde Karataş’taki dernek binanıza gelerek çok sayıda haber programı hazırlamıştım. Sosyal belediyecilik yaptığını belirten tüm yerel yönetimlerin de elini taşın altına koyarak gerek Alzheimerlı hastalar gerekse onların yakınları için daha fazla destek vermesi gerekiyor. Alzheimerlı hastaların kalacağı kurumların, hasta yakınlarını birkaç saatliğine rahatlatacak gündüz bakım evlerinin ve hastalara bakacak kişilerin eğitimi her geçen gün daha fazla önem kazanıyor. Konuya ilişkin farkındalığın artması için biz de İzmir Gazeteciler Cemiyeti olarak meslektaşlarımızla yanınızdayız.”

Alzheimerla mücadele için bireylerin sosyalleşmesinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Belgin Karavaş, “Hayatın içinde olmak bu hastalıkla savaşmada çok etkinli bir yöntem. Sivil toplum kuruluşları da bunun için çalışıyor” dedi. Karavaş, ziyaretinde Misket Dikmen’e destekleri için teşekkür plaketi verirken, yakasına da mor renkli keçeden “Unutma beni çiçeği” taktı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER