Yalnız ölen insanlar mı, vicdanlar mı? / Mustafa Temiz Yazdı

Gecenin yarısı mahalle muhtarı, sağlık ekipleri, polis, savcı herkes orada...

Manisa Son Haber
Yalnız ölen insanlar mı, vicdanlar mı? / Mustafa Temiz Yazdı

Evin etrafı güvenlik şeridi ile çevrili, görevliler dışında eve giren çıkan yok...
İçeride hummalı bir çalışma var, en son yeşil renkli, kasalı aracın şoföründen torba isteniyor, savcı işini bitirip olay yerinden ayrılırken, kapıdan ceset torbası dört kişinin saplarından tuttuğu halde çıkarılıyor.
Tabuta konuluyor, otopsi için İzmir Adli Tıp kurumuna gönderiliyor...
Bu anlattığım şeyler Demirci'de belli aralıklarla yıllardır aynı işleyişle yaşanıyor.
Tek başına yaşayan, yaşlı insanlar kimi zaman düşerek, kimi zaman yatağında, uzun süre ortalıklarda görünmediklerinde, yakınları veya komşuları tarafından arandıklarında evlerinde tek başına ölü olarak bulunuyor.
Daha öncede yazdım ilçemizde yaşlı bakım evi ve Huzurevi gibi sosyal bir hizmet olmalı.
OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Bu eksiklik yüzünden yaşlı ve tek başına yaşayan insanlar böyle üzücü ve nahoş görüntüler içinde ölü olarak bulunuyor.
Gereği yapılıyor, toprağa veriliyor, ancak her cenazede, cami önünde veya evin önünde cenaze için bekleşilirken, insanlar bu eksikliği ifade ediyor, fakat hayatın akışı devam edince, yeniden hayatın içine girince, herkes kendi yaşam savaşının içinde nefes alıp vermek zorunda kalınca unutuluyor ve dillendirilmiyor.
Demirci'de öncelik sırasını karıştıran bir siyasi irade var.
Aklına eseni yapan, günü birlik popülist ve "ben yaptım oldu" mantığının ön planda olduğu öylesine plansız işler var ki, bu eksiklikte yine öncelik sırası olmayan, bir erk iradenin, becereksizliği diye bu dönem için not alıyorum.
Demirci ilçesinde Huzurevi ihtiyaç.
Yaşlı bakım veya rehabilitasyon merkezi gibi sosyal kurumların eksikliği yaşanıyor.
İlçe içinde yüzlerce sayılara varan, yalnız yaşayan veya bakıma muhtaç yatalak yaşlı insanlar var.
Bu gerçeklerle yüzleşmeyen, bunları görmeyen, empati yapma yetisini kaybetmiş, bir siyasi irade maalesef belinde tabanca kovboy gibi geziyor.
Bu tür sosyal projeleri hayata geçirecek, kurmay kafalar şu an maalesef yok.
Gördes ilçesinde biri varken, biri daha yapılmakta olan ve çok yakında hizmete başlayacak olan Huzurevi, Demirci'de bırak arsasını, kağıt üstünde, akıllarda zihinlerde bile yok.
Ölüm anındaki yalnızlık ve Azrail ile randevusuna giderken, insanların varlıklı, varlıksız, zengin, fakir, çocuklu veya çocuksuz olmasının hiç bir farkı yok.
Hayatın içinde cepteki, bankadaki, kasadaki  paranın yetmediği, dünyaya getirip büyütüp iş, eş sahibi yaptığı evlatların yetişemediği, göremediği öyle çok yalnız ölüm olayları oluyor ki.
Fakat Huzurevi olmadığı için, Demirci ilçesinde bu yalnız ölüm halleri daha bir dramatik oluyor.
Günler sonra ölüleri bulunan insanların, cenazelerindeki kalabalıkların, ölüm hallerindeki ve anlarındaki yalnızlıklarına çare olmadığını, bu kalabalıklarda yalnız ölen insanlar, inanın belki tabutlarının içinde saf tutan insanları görüyorlar, sonsuzluk uykularında bile bunu yaşıyorlar.
Huzurevi için bir sivil itici platform kurulmasını öneriyorum. Sosyal olaylara duyarlı insanların bir araya gelerek, devletin kurumlarını ve siyasi iradeyi ateşleyecek girişim içine girmesini talep ediyorum.
İmam Hatip okulunda uygulama camisi bile yok iken, hatta sıfır yapılan binaya bile bunu yapmak akıllara gelmemiş iken, Öğretmen yetiştiren fakültenin bahçesine cami yapmaya kalkan, camiyi bitirmek için acil ve ivedilikle hırs gösteren bünyeleri bu işte de görmek istiyorum.
Sıralama hatası rekoru kıran ilçede dinen ibadetten sorumlu olmayan yaş guruplarına bile kuran kursu yaptıran, eski cezaevinin arsasını bu işe tahsis edenleri, huzur evi için de yer arama ve bu işi başlatma gayretinde görmek istiyorum.
Kaynak yaratmak da usta ve ehil olan arkadaşlar, imar planında yeşil alan olan yeri kooperatifler için, imara açmaya işlem başlatırken, meclislerde böyle kararların altına imza atarken, tapu devri öncesindeki bedellerden bile bağış topluyorlar ya, bu iş içinde aynı enerjiyi göstermelerini diliyorum.
İnsanlığımız sorgulanır hale geldi. Dünyalık, tamahkar, insanlık vitaminsizliğinden muzdarip bünyelerin içinde, onların zekaları kadar, yaşamak beni doğrusu rahatsız ediyor.
İnsanlar tek başına can verirken, yanıbaşında ağzına zemzem akıtan, Yasin okuyan birilerinin olması hakkı da gasp ediliyor.
Düşünmemek yok saymaktır. Yaşlılar ve yalnızlar bu atmosferden nefes alıp veriyor, bu ilçenin gerçeğiyle ne zaman yüzleşeceksiniz.
Huzurevi adı üstünde, insanların kalan günlerinde huzur içinde yaşayabileceği yerler olsun.
Bu üzücü ölümleri birebir haber için gittiğimde yaşayan, o psikolojiyi soluyan biri, bir vicdanlı insan olarak soruyorum.
İnsanlar mı, vicdanlar mı tek başına ölüyor?
İnsanlar tek başına, vicdanlar ise duyarsız, fikirsiz, insafsız kalabalıklar içinde ölüyor..
Benim gördüğüm bu...Farklı düşünen parmak kaldırsın!
21 Aralık 2021
Mustafa Temiz

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER