Ege Bölgesi’nde 50 yıl aradan sonra ilk kez kenevir bitkisi yetiştiriliyor

Ege Bölgesi’nde 50 yıl aradan sonra ilk kez kenevir bitkisi yetiştiriliyor. Ege Üniversitesi akademisyenleri tarafından yürütülen “Endüstriyel Kenevirin Ege Bölgesi Tarımına Yeniden Kazandırılması” projesi kapsamında ekimi yapılan kenevir bitkisinin ilk denemesi Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Deneme Alanlarında gerçekleştirildi.

Ege Bölgesi’nde 50 yıl aradan sonra ilk kez kenevir bitkisi yetiştiriliyor

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi “Endüstriyel Kenevirin Ege Bölgesi Tarımına Yeniden Kazandırılması” Projesi tanıtım toplantısı düzenlendi. Aynı zamanda Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi olan Ege Üniversitesi Rektörü Sn. Prof. Dr. Necdet BUDAK’ın destekleri ile başlatılan araştırmanın bu ilk toplantısında, açılış konuşmaları EÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nedim Koşum ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı İzmir İl Müdürü Musa Bakan tarafından gerçekleştirildi. Proje ekibini oluşturan Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Sıdıka Ekren, Doç. Dr. Emre İlker, Prof. Dr. Hakan Geren, Doç. Dr. Gülsüm Öztürk, Ege Üniversitesi Tohum Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezinden Dr. Adem Gökçöl,  Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Tekstil Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Ertekin ile İzmir’in İl ve 30 ilçesine bağlı Tarım Orman Müdürlüğü teknik çalışanlarından toplam 70 katılımcı toplantıya iştirak etti.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nedim Koşum, “Endüstriyel kenevirin Ege Bölgesi tarımına kazandırılması için çalışmalarımız devam ediyor. Ege Bölgesi’nde, üniversitemizin bünyesinde kenevir tarımının endüstriyel boyuta geçmesi hedefimiz var. İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne teşekkür ediyorum” dedi.

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İl Müdürü Musa Bakan, “İlimizde bu yıl izin alınan Kemalpaşa, Dikili, Menemen ve Bergama ilçelerimizde 103.4 dekar alanda üretim yapıldı. Ziraat Fakültemize verilen izin ve projeler kapsamında 475 metrekare alanda üretim devam etmektedir. İzinsiz ve yasadışı olan üretimler kolluk kuvvetleri tarafından takip edebilmektedir. Kenevir üretiminde önemli faktörlerden biri tohumdur. Bakanlığımız tohum üretimine ağırlık vermiştir. Tohum ihtiyaçlarımız bakanlığımız tarafından karşılanacaktır”  diye konuştu.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlık Toplantı Salonunda gerçekleştirilen programda konuşan Proje Yürütücüsü Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Doç. Dr. Sıdıka Ekren, “Ülkemizde kenevir araştırmalarına uzun bir süre ara verildikten sonra güncel olan ilk çalışmalar Karadeniz Bölgesi’nde Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından başlatılmış ve devam ettiriliyor. Geçmişte Ege Bölgesinde Tire-Torbalı-Ödemiş ve Bayındır ilçelerinde yaygın olarak yetiştirilen kenevir bitkisine ait günümüz koşulları için herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Yürütmekte olduğumuz bu proje 50 yıl aradan sonra ilk bilimsel araştırma niteliğini taşımaktadır. Samsun ili Vezirköprü ilçesi Aşağınarlı köyünde üretimi yapılan Narlısaray köy populasyonu temin edilmiş ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanlarında verim ve farklı tarımsal uygulamalar açısından denemeye alınmıştır. Çalışmada lif, tohum ve sap verimleri belirlenecek ve lif kalite analizleri de tespit edilecektir. Söz konusu verim ve kalite özellikleri arasındaki ilişki saptanacak; bu parametreleri etkileyen faktörler araştırılacaktır. Temel besin elementleri (N, P, K) ve hasat zamanı gibi faktörler ele alınacak, verim ve kalite özellikleri ile ilişkilendirilecektir. Ayrıca tohum morfolojisi ve fidecik özelliklerinden yola çıkılarak erken aşamada erkek-dişi kenevir ayrım kriterleri belirlenmeye çalışılacaktır” dedi.

Daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, kenevir bitkisinin yetiştirilip, ülke ekonomisine ve tarıma kazandırılması için gerekli çalışmaların yapılmasını gündeme getirmişti.

Güncelleme Tarihi: 19 Haziran 2019, 13:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER