CHP Demirci'den MASKİ'ye Tepki

Manisa’nın Demirci ilçesinde Maski protesto edildi. CHP Demirci İlçe Başkanı Melih Kuru parti binasında yaptığı basın açıklamasında MASKİ’nin uygulamalarını ve Türkiye’de en pahalı su kullanan ikinci vilayette yaşanıldığını iddia ederek, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün’ü de seçimlerden bu yana Demirci ilçesine hiç gelmemesini eleştirdi. Kuru açıklamasında Ergün’e “ Manisa’nın Demirci isminde bir ilçesi olduğunu hatırlatıyorum, ne zaman Demirci’yi ziyaret edeceksiniz, ne zaman bu halkın sorunlarını dinleyeceksiniz?” diye de sordu.

Kuru açıklamasında şöyle dedi ;

Değerli Demircili hemşerilerim;

Manisa, 2012 yılında CHP, AKP’nin Türkiye Büyük millet meclisine getirdiği ve yasalaştırdığı Büyük Şehir yasasının getireceği olumsuzlukları görerek TBMM’de karşı çıkmasına rağmen Büyükşehir yasası kabul edilmiştir.

Bu yasa ile de itfaiye, sular idaresi, mezarlıklar ve bazı yollar büyükşehir denetimine bırakıldı. İlçe belediyelerinin çalışma alanları iyice daraltılarak bir yetki karmaşası da başladı.

Yapılan her hatadan ve yapılmayan her işten, bir vebali olmamasına rağmen mağdur duruma düşürülen vatandaş hangi belediyeyi muhatap alacağı karmaşasını yaşar bir duruma düştü.

Belediye hizmetleri karmaşasında her şey bir oldu-bittiye getirilerek ortaya çıkan kaos sonucunda büyükşehir yasasının hizmetini yapanlarda bundan şikâyet etmeye başladılar.

İlçe belediyelerinde bulunan sular idaresi, 2014 yılındaki seçimlerden sonra büyükşehir’e geçti ve MASKİ adını aldı.

Daha sonra;

Su abonesi vatandaşların bir talep ve isteği olmamasına rağmen, evlere gelip uyarı, tebliğ  yapılmadan su sayacını değiştirdiler.

Ekonomik olarak sıkıntıya düşüp mağdur olan bazı aboneler olaya tepki göstererek, mahkemelere başvurmuş, hukuksuz bu uygulamanın, mahkeme kararıyla da yanlış olduğu hükmüne varılınca, bu vatandaşların su sayaçları tekrar yerlerine takılmıştır.

‘’kartlı sayaçta su kesintisi yok’’ !

‘’kartlı sayaç kullanan abonelerden alınan depozitolar borcundan düşülüyor.’’!

Bu söylenenler gerçeği yansıtmıyor!

Vatandaştan sumatik üzerinden her su yüklemesinde peşin para ödeyen aboneden bir de 1.25 TL hizmet bedeli adı altında işlem ücreti alacaksın!

Depozitosunu geri ödemeyeceksin!

Sonra da kalkıp kartlı sayaç avantajlı diyeceksin!

Ayrıca kartlı sayaçların her bozulduğunda tamir için sökme ve takma adı altında ayrı ücret alacaksın!

Tamir için ayrı ücret alındığı gibi, yerine geçici olarak takılan sayaç için de sökme-takma ücreti alacaksın!

Manisa ili ve ilçelerin dağılımı Büyükşehir gerçeğiyle ve MASKİ’nin hizmet planlaması ve ücretlendirmeleriyle örtüşmemiştir.

Ovadaki bir ilçe abonesinin musluğundan su akıncaya kadar yapılan giderler ile Demirci’nin, Selendi’nin aboneleri arasında uygulanan tarife fiyat farkı olmamasına rağmen, gider farkı gözardı edilmektedir. BELKİ Büyükşehir kanunun gereği bir bölgesel bütünlük konusunda fiyatlandırma yapılmaktadır ancak, Demirci ve Selendi örneklerinde belirttiğim gibi su abonelerinin fiyat tarifesi aynı maliyeti bu ilçelerin daha düşüktür. Yani kısaca Şehzadeler ilçesinin Doğu Caddesindeki abone ile , Demirci’nin Karataş yöresindeki bir evin su aboneliği ve fiyatlandırması arasında bir fark bulunmamaktadır.

Büyükşehir Belediyesi Maski Genel Müdürlüğünün yaptığı çalışmalar ve fiyatlandırmaların ardından iyi yönetilmediği de ortaya çıkmıştır. Zira MASKİ’nin 2018 yılı bütçesi 240 milyon TL, 2019 yılında ise 100 milyon TL’den fazla da açık vermiştir. MASKİ’nin borcu yıllık gelirinden fazladır, Maski ehil ellerde yönetilememiştir. Bu yüzden koca MASKİ ve mali dengeyi kuramadığı ve iyi yönetilemediği için bankalardan kredi bile kullanamaktadır. Geçtiğimiz yıl 90 Milyon TL civarında kredi alabilen MASKİ  İdaresi , bu kullandığı kredinin, 50 Milyon TL’si alacağına mukabil daha kasasına girmeden kesilmiştir.

  CHP DEMİRCİ İlçe Başkanlığı olarak MASKİ’den taleplerimiz şunlardır ;

  • Kartlı sayaç kullanan vatandaşların depozitolarını günümüze revize ederek ya nakit ya da ücretsiz su vererek ödenmesini,
  • Sumatik’lerden yükleme yapılırken alınan 1.25 TL. kesintinin kaldırılmasını,
  • Bakım ve işletme ücreti olarak alınan 3 TL + KDV’nin kaldırılmasını,
  • Akıllı sayacı abonelere cazip hale getirmek için, indirimin % 20 olmasını,
  • Her ay TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) oranında otomatik olarak artan fiyat belirleme yönteminden vazgeçilmesi istiyoruz.

Bu istek ve taleplerimizin yerine getirilmemesi halinde CHP YÖNETİMLERİ OLARAK 17 İLÇENİN TAMAMINDA  tüm kartlı sayaç kullanan vatandaşların, yeniden akıllı sayaçlarını iade ederek, manuel su sayacına geçmeleri konusunda çağrı yapacağız. Vatandaşlarımıza Türkiye’nin en pahalı suyunu kullanan ikinci vilayette ve Büyükşehir belediyesi ile yönetildiğimizi de her gün hatırlatacağız. Yapacağımız basın açıklamaları ve halk toplantılarıyla kahvede, pazarda, sokakta, meydanda tüm Manisalılara bunu hep hatırlatacağız.

   Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz ERGÜN’e Manisa’nın Demirci adında bir ilçesi olduğunu hatırlatıyoruz.

Sayın Cengiz Ergün’e Demirci’yi ne zaman ziyaret edeceğini, halkın sorunlarını ne zaman dinleyeceğini , çözümler konusunda halkı ne zaman aydınlatacağını da soruyoruz.

Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2020, 20:32
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER