Eski başkan uyardı "Satamazsınız, burası sosyal tesis"

Manisa’nın Demirci ilçesi belediye eski başkanı İhsan Temel Demirci belediyesince ihale ile satışa çıkarılan Akıncılar Mahallesi İmam Hatip Caddesi, Akıncılar Düğün Salonu Zemin katta bulunan yerin ticari alan değil, sosyal tesis olduğunu ve satılamayacağını iddia etti. Demirci Belediye Başkanlığı tarafından yerel bir gazeteye verilen ihale ilanına göre adı geçen yerin satışı için 8 Ağustos 2019 günü ihale yapılacak.

Eski başkan uyardı "Satamazsınız, burası sosyal tesis"

Sosyal Medya hesabından bu konuda ihale ilanı çıkmış gazete kupürünü de koyarak bu iddiada bulunan eski başkan Temel’in döneminde bu tesisin olduğu yer  belediye meclisi tarafından imar değişikliği yapılarak kamusal ve belediye hizmet alanına dönüştürüldüğü için proje yapılarak halka arz edilecekti.

BU ALAN İÇİN ZAFER KALKINMA AJANSI İLE ORTAK PROJE HAZIRLANMIŞTI

Aynı yer için Zafer Kalkınma Ajansı ile birlikte ortak bir proje gerçekleştirilerek, Sosyal kültürel, sportif aktivite merkezi ve düğün ve toplantı salonu olarak projelendirilmiş, ajans tarafından da onlarca proje arasından desteklenmeye değer bulunarak, projenin yapılmasına başlanmıştı.

2014 mahalli seçimlerinde Demirci Belediyesine AKP’li Selami Selçuk’un başkan seçilmesinin ardından, sözleşme gereği buranın geri kalan inşaatını yapması gereken belediye yapmayınca ajans resmi işlem başlatmış,  burayla ilgili alınan hibeler, Zafer Kalkınma Ajansına iade edilerek proje fesh edilmişti.

Daha sonra KYK’ya öğrenci yurdu yapılması için teklif edilmiş, ancak kurum bu binanın öğrenciler için yurt yapılmaya elverişli olmadığını söyleyerek, bu teklifi geri çevirmişti.

İLİM YAYMA CEMİYETİNE TAHSİS ETTİLER

Demirci Belediyesi Meclis kararıyla bu bina İlim Yayma Cemiyetine tahsis edilmiş, fakat cemiyet yatırım yapmayınca 2 yıl sonra, bu tahsisten vazgeçilmişti.

AKINCILAR DÜĞÜN VE KONGRE MERKEZİ YAPACAĞIZ DİYE TABELASINI ÇAKTILAR AMA YAPAMADILAR

Demirci Belediyesine Selami Selçuk’un seçilmesinin hemen ardından Akıncılar Mahallesi eski Tütün deposu bitişiğindeki boş arsaya vaat ve ilan edilen ve binanın maketini de gösteren Dügün salonu ve Kongre merkezi tabelası çakıldı. Yıllar geçti bu proje ile ilgili tek bir çivi çakılmadı ancak tabelası çakılı kaldı ve günlerce Demirci ilçesinde sosyal medyada gündem olup, başkan Selçuk idaresindeki belediyeye tepkilere yol açtı.

Yıllarca kaderine terk edilen ve tamamlanamayan bu binayla ilgili Akıncılar Mahallesi Muhtarı ve Demirci Muhtarlar Derneği Başkanı Nurullah Emekli devreye girdi. Yürütülen çalışmalar ve Emekli’nin gayretleriyle, bu binanın üçüncü katına düğün salonu yapma projesi yürürlüğe konulmuştu. Aynı bina için daha sonra binanın 2. katı sağlık gurup başkanlığı ve aile hekimliği için tahsis edilmiş ve faaliyete başlanmıştı.

Zemin kattaki alan da ikiye bölünerek, iki ulusal markete kiraya verilmişti.

YILLAR ÖNCE BU ALAN İÇİN BELEDİYE KAMULAŞTIRMA YAPMIŞTI

Daha önceki yıllarda bu alan Kocayiğit ailesinden bedeli karşılığında alınarak sosyal tesis ve yeşil alan olarak belediye meclis kararıyla kamulaştırılmıştı. Bu kamulaştırmadan sonra şu anda satışının yapılması 2942 sayılı kamulaştırma kanununun ilgili maddeleri gereği yasalara aykırı görünüyor.

Çünkü kamu yararına belediye tesis alanı için kamulaştırılan alanın, kamulaştırma amacı dışında kullanılması ve satışının yapılması yasaya göre suç teşkil ediyor.

Bu satışın gerçekleşmesi ve yasalara aykırı olarak başka bir faaliyet alanına dönüştürülmesi ileride ağır tazminatlara ve bu kararda imzası olan tüm kişilere de hukuki sorumluluk yüklemekte.

KONU YARGIYA TAŞINIYOR

Başkan Selami Selçuk döneminde yapılan neredeyse tüm işlerde kamuya, ormana, kamulaştırma yapılmadan özel şahsa ve hatta hazineye ait alanlara yapılan tüm binalar için yargı süreci halen sürerken, yapılan bu ihale ile ilgili de konu yargıya taşınıyor.

Adı geçen yerin 2942 sayılı kamulaştırma kanunu hükümlerine göre kamulaştırılmış olması ve ticari alan olmadığı halde buranın ihale ile satışının yapılması gayri yasal bir işlem olarak gözüküyor.

AĞUSTOS AYININ İLK MECLİS TOPLANTISINDA MHP VE İYİ PARTİLİ ÜYELERİN TAVRI NE OLACAK?

Belediyeler kanununa göre ayda en az bir kez toplanması zorunlu olan Belediye meclisinin Ağustos ayında yapılacak ilk toplantısında MHP ve İYİ Partili meclis üyelerinin buranın satışı ile ilgili ihale konusunda göstereceği tavır halk arasında merakla beklenir oldu.

MHP’li başkan Temel döneminde bu projenin gerçekleşmesi için çaba gösteren MHP’lilerin mevcut yasalara aykırı olarak ihale ile satışı çıkarılmış bu yer hakkında nasıl bir tepki verecekleri merak konusu.

İYİ Partili meclis üyelerinin de belediye meclisinde bu konuda ortaya koyacağı tavrının ne olacağı veya bir önerge verip vermeyeceği de yine ilçe gündeminde konuşulan konular arasında yer alıyor.

Eski başkan Temel’in sosyal medya hesabından yaptığı bu açıklamanın ardından, bu kararı alan ve imza koyan tüm belediye meclis üyeleri ve çalışanlarının hukuki sorumluluk taşıyıp, taşımayacakları,, konunun yargıya taşınmasının ardından, başkan Selçuk idaresindeki Demirci Belediyesi hakkında yargı ve idari soruşturmanın açılıp açılmayacağı önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak.

HABER-Mustafa Temiz-Manisa Son Haber

Güncelleme Tarihi: 23 Temmuz 2019, 11:35
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER